Τρίτη, Απριλίου 12

Στα 2 δισ. ο τζίρος του e-shopping το 2011, στην Ελλάδα!

H οικονομική κρίση κάθε άλλο παρά ανασταλτικά λειτούργησε το 2010, για τις αγοραπωλησίες μέσω διαδικτύου.
Και όταν μιλάμε για αγορές δεν εννοούμε μόνο εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, αεροπορικά εισιτήρια ή DVD.... αλλά οτιδήποτε μπορεί να συμπεριληφθεί στις καθημερινές μας ανάγκες.

Για το 2011 προβλέψεις παραγόντων του κλάδου κάνουν λόγο για τζίρο που ίσως ξεπεράσει τα 2 δισ., ενώ σε βάθος δεκαετίας θωρούν σχεδόν βέβαιο ότι το ποσό αυτό θα ανέρχεται σε πάνω από 10 δισ.
Τα εν λόγω στοιχεία αποδεικνύουν ότι το διαδίκτυο απαντά στην τάση που διέπει την αγορά αυτήν την εποχή, αναφορικά με την αξιοποίηση εναλλακτικών καναλιών αγοραπωλησιών, αφού εξασφαλίζει χαμηλό κόστος και ευρεία γεωγραφική στόχευση κοινού.
Οι online αγορές είναι μία ακόμη τάση που ξεκίνησε από το εξωτερικό και έχει αποκτήσει αμέτρητους οπαδούς και στην Ελλάδα.
Τα οφέλη
Οι αγορές online συνδυάζουν καλύτερες τιμές, ποικιλία νέων ή μεταχειρισμένων προϊόντων που ένα συμβατικό κατάστημα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί και προϊόντα που σε κάποιες περιπτώσεις διατίθενται αποκλειστικά μέσω internet.
Το διαδίκτυο αποτελεί εναλλακτικό τρόπο προβολής και πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς έτσι οι επιχειρήσεις μειώνουν σημαντικά τα λειτουργικά τους έξοδα, έχουν μικρότερες απαιτήσεις σε χώρο και προσωπικό, ενώ προσεγγίζουν μεγαλύτερο αριθμό πελατών.
Ετσι, πληθαίνουν οι Ελληνικές επιχειρήσεις που ψάχνουν να αναπτύξουν ηλεκτρονική παρουσία, καθώς συνειδητοποιούν ότι το διαδίκτυο είναι ένας χώρος όπου τους δίνεται η ευκαιρία να απευθυνθούν σε ένα ευρύ καταναλωτικό κοινό, χωρίς τις επιβαρύνσεις ενός φυσικού καταστήματος.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι, πριν από μερικά χρόνια, οι χρήστες που πραγματοποιούσαν online αγορές δεν ξεπερνούσαν το 4%-5% του συνόλου, καταλαβαίνει ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο σε αυτό το επίπεδο εξελίσσεται σημαντικά στη χώρα μας.
Σήμερα, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται πάνω από 1.000 ηλεκτρονικά καταστήματα είτε ως συμπληρωματικά ψηφιακά κανάλια σε υπάρχοντα φυσικά καταστήματα ή ως καθαρά ηλεκτρονικά καταστήματα - όπου οι παραδόσεις γίνονται κυρίως μέσω courier.
Η αγορά αυτή του Ελληνικού λιανεμπορίου είναι η μοναδική που κινείται με ετήσια αύξηση πάνω από 50% και αναμένεται στα επόμενα χρόνια να υπάρχουν πάνω από 3.000 ηλεκτρονικά καταστήματα στη χώρα μας.
Social Media
Η δυνατότητα αξιολόγησης και σύνδεσης με τα social media, (Facebook και το Twitter), αλλά και η επιστράτευση των smart phones, είναι μερικές μόνο από τις εφαρμογές που μπορούν να αποβούν χρυσοφόρες στις εταιρείες, προσφέροντας μία ολοκληρωμένη εμπειρία online shopping, στον πελάτη.
H βιτρίνα
Απαραίτητο συστατικό δημιουργίας ενός πετυχημένου e-shop είναι -όπως και σε ένα συμβατικό κατάστημα- η βιτρίνα του. Σε ένα φυσικό κατάστημα, ο έμπορος θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο για να αλλάξει τη βιτρίνα, το εμπόρευμα και τις τιμές. Αντίθετα, τα εργαλεία των ηλεκτρονικών καταλόγων παρέχουν τη δυνατότητα όλα αυτά να γίνουν με.... το πάτημα μερικών πλήκτρων.
Οι άνθρωποι της αγοράς διαχωρίζουν τα ηλεκτρονικά καταστήματα σε δύο κατηγορίες: τα «προχωρημένα» και τα πιο «επικοινωνιακά». Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν αυτά που μπορούν διαδικτυακά να πραγματοποιήσουν μία ολοκληρωμένη παραγγελία.
Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν τα e-shops, που, εστιάζονται περισσότερο στο να διαφημίσουν ή να επικοινωνήσουν ένα προϊόν.

Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .