Κυριακή, Σεπτεμβρίου 30

15.000 ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ Στη διαθεσιμότητα με αξιολόγηση Οι υπάλληλοι που θα λάβουν χαμηλή βαθμολογία ή καταργηθούν οι οργανικές τους θέσεις θα τεθούν σε διαθεσιμότητα λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών τους για ένα έτος

Στη διαθεσιμότητα με αξιολόγησηΣτο τραπέζι της τελικής διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας έχει τεθεί εκ νέου το αίτημα των δανειστών να αποχωρήσουν την επόμενη χρονιά 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι, για τους οποίους όμως προβλέπεται -αυτήν τη φορά- να τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Το θέμα συζητήθηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και θεωρείται βέβαιο ότι θα περιλαμβάνεται στην τελική συμφωνία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν θα πραγματοποιηθούν απολύσεις αλλά οι 15.000 «διαθεσιμότητες» θα συνδυαστούν με την αξιολόγηση του προσωπικού, κυρίως στους καταργούμενους και συγχωνευόμενους Οργανισμούς του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, μετά την αξιολόγηση δομών και προσωπικού, οι υπάλληλοι που θα λάβουν χαμηλή βαθμολογία ή καταργηθούν οι οργανικές τους θέσεις θα τεθούν σε διαθεσιμότητα λαμβάνοντας -όπως προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας- το 75% των αποδοχών τους για ένα έτος. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι υπάρχει περίπτωση νομοθετικής παρέμβασης έτσι ώστε να επιμηκυνθεί ο χρόνος της «διαθεσιμότητας» κατά ένα ή δύο χρόνια.
Η διαθεσιμότητα θα συνδυαστεί και με τα μέτρα συνταξιοδοτικής ωρίμανσης που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έτσι ώστε μετά την πάροδο του ενός έτους οι υπάλληλοι να μην απολυθούν, αλλά με την εξαγορά 3 πλασματικών χρόνων να οδηγηθούν στη σύνταξη. Απαραίτητη συνθήκη για να εφαρμοστεί ο συγκεκριμένος σχεδιασμός είναι οι υπάλληλοι που θα κριθούν πλεονάζοντες να βρίσκονται από 4 ως και 6 χρόνια πριν από τη σύνταξη.
Η ΔΗΜΑΡ εκφράζει τις έντονες αντιρρήσεις της για το μέτρο διεκδικώντας να μην ενσωματωθεί στο τελικό πακέτο και ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν απολύσεις στο Δημόσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αίτημα για απόλυση 15.000 υπαλλήλων επιπλέον από τον αριθμό των 150.000 αποχωρήσεων που έχει συμφωνηθεί στο Μεσοπρόθεσμο επανέρχεται από την τρόικα διαρκώς τα τελευταία 2 χρόνια.
Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι η αξιολόγηση δεν πρέπει να συνδυαστεί με τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο, πολύ δε περισσότερο με απολύσεις. Στο σημείο αυτό υπάρχει πλήρης συμφωνία και με την Task Force που επιβλέπει τη μεταρρύθμιση του κρατικού μηχανισμού και ασκούνται πιέσεις για την απαλοιφή του μέτρου από το τελικό «πακέτο».
Νίκος Β. Τσίτσαςethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .