Τρίτη, Δεκεμβρίου 31

Έβαλαν πωλητήριο 125 ελληνικά ξενοδοχεία




Πολλοί ιδιοκτήτες ξενοδοχείων έσπευσαν με το τέλος της σεζόν να βάλουν αγγελίες για την πώληση των μονάδων τους, παρότι η φετινή θεωρείται χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», μόνο το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου δημοσιεύθηκαν σε σχετική ιστοσελίδα 125 αγγελίες, κυρίως μικρομεσαίων ξενοδοχείων που βρίσκονται σε 19 νησιά.


Το τίμημα, που ζητούν οι ιδιοκτήτες, ανέρχεται σε €378,5 εκατ., με τις πιο πολλές μικρομεσαίες μονάδες να πωλούνται έως €3 εκατ. Τα περισσότερα ξενοδοχεία που εκποιούνται βρίσκονται σε Κέρκυρα (28) και Σαντορίνη (29). Μεγαλύτερες μονάδες πωλούνται σε νησιωτικούς προορισμούς με υψηλό απόθεμα ξενοδοχειακών κλινών.

Στη Ρόδο πωλείται ξενοδοχείο με δυναμικότητα 220 δωματίων έναντι €22 εκατ., στην Κέρκυρα πωλούνται δύο ξενοδοχεία δυναμικότητας 110 και 155 δωματίων έναντι €15 εκατ. και €16 εκατ. αντίστοιχα. Πωλούνται, επίσης, ξενοδοχειακές μονάδες σε Μήλο, Σαντορίνη,  Πάρο, Άνδρο,  Τήνο,  Σέριφο,  Σύρο,  Αντίπαρο,  Μύκονο,  Νάξο,  Σίφνο,  Ιο,  Ρόδο,  Πάτμο, Κω, Κέρκυρα, Κρήτη, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο.

Παρά την πληθώρα επιλογών, οι αγοραπωλησίες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον ξενοδοχειακό κλάδο είναι σχετικά λίγες. Γνώστες της ξενοδοχειακής αγοράς εκτιμούν ότι οι αγοραστές περιμένουν να πέσουν κι άλλο οι τιμές. Από την άλλη, εκτιμώντας ότι ο ελληνικός τουρισμός θα φτάσει σε νέο ρεκόρ το 2014, τόσο σε επίπεδο αφίξεων από το εξωτερικό όσο και σε επίπεδο εισπράξεων, σημειώνουν ότι ο αριθμός των αγοραπωλησιών στον ξενοδοχειακό κλάδο θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, προβλέπουν ότι ένας αριθμός ξενοδοχείων τα δάνεια των οποίων βρίσκονται στο «κόκκινο» θα περάσουν υπό τον έλεγχο των τραπεζών και στη συνέχεια με την πώλησή τους θα προωθηθούν εκ νέου στην ιδιωτική αγορά.



Πηγή:www.capital.gr