Παρασκευή, Δεκεμβρίου 6

Φτώχεια και μαγκάλι στην Ελλάδα του μνημονίου

Σε συνθήκες ένδειας το 19,5% σύμφωνα με τη Eurostat
Χωρίς πετρέλαιο οκτώ στις δέκα πολυκατοικίες, λέει το ΙΝΚΑ
Χωρίς κρέας, θέρμανση και βασικά καταναλωτικά αγαθά αλλά και φέσια ζει σχεδόν ένας στους τέσσερις πολίτες στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat ενώ συνολικά πρόβλημα αντιμετωπίζει ένας στους τρεις. «Παγωμένα» τα περισσότερα νοικοκυριά καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Καταναλωτή οκτώ στις 10 πολυκατοικίες δεν έχουν βάλει πετρέλαιο θέρμανσης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), ένας
στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα, και κατά μέσο όρο ένας στους τέσσερις στην Ευρώπη, είτε θεωρείται φτωχός, δηλαδή έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος, είτε ζει σε κατάσταση ένδειας, δηλαδή στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά ή αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις, είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας.
Στην Ελλάδα, σε συνθήκες φτώχειας βρίσκεται το 23,5% του πληθυσμού (17% μέσος όρος ΕΕ), σε συνθήκες ένδειας το 19,5% (9,9% μέσος όρος ΕΕ), ενώ το 14,1% του πληθυσμού ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας, δηλαδή σε οικογένεια που λίγο πολύ κανένα μέλος της δεν έχει "κανονική δουλειά" (10,1% μέσος όρος ΕΕ).
Στην Ελλάδα, αντιμέτωπο με τουλάχιστον μία από αυτές τις τρεις προβληματικές καταστάσεις είναι το 34,6% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι), ενώ στην ΕΕ κατά μέσο όρο το 24,8% (124,5 εκατ. άνθρωποι).
Το 2008, το ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα που βρισκόταν σε κατάσταση φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ήταν στο 28,1%, ενώ στην ΕΕ ήταν στο 23,7%. Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι το 2004, πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση το αντίστοιχο ποσοστό στη χώρα ήταν 30,9 ενώ το 2003 το ποσοστό του πληθυσμού σε κατάσταση ένδειας ήταν 16,9% και το 2008 11,2%.
Για το 19,5% του ελληνικού πληθυσμού, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να καλύψουν τέσσερις από τις παρακάτω εννέα ανάγκες:  1) Να πληρώσουν δάνεια, νοίκι ή λογαριασμούς κοινής ωφελείας, 2) θέρμανση στο σπίτι, 3) να αντιμετωπίσουν έκτακτα έξοδα, 4) να αγοράσουν κρέας, ψάρι ή άλλες τροφές με ανάλογη διατροφική αξία σε πρωτεΐνες κάθε δεύτερη ημέρα, 5)  να πάνε διακοπές για μια εβδομάδα 6) αυτοκίνητο, 7) πλυντήριο, 8) έγχρωμη τηλεόραση και 9) να έχουν τηλέφωνο (συμπεριλαμβανομένου του κινητού) .
Όπως σημείωσε ο ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης χωρίς πετρέλαιο βρίσκονται οκτώ στις δέκα πολυκατοικίες καθώς οι ένοικοι αδυνατούν να αγοράσουν πετρέλαιο παρά το επίδομα θέρμανσης.
“Δυστυχώς, αδυνατούν να βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης και προσπαθούν με εναλλακτικές μορφές θέρμανσης να ζεσταθούν. Η κατάσταση είναι χειρότερη φέτος, σε σχέση με πέρυσι, παρά το επίδομα”, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνοντας ότι ακόμη και αν στα δέκα διαμερίσματα, τα τρία θέλουν να βάλουν πετρέλαιο, αυτό δεν μπορεί να γίνει, γιατί σύμφωνα με το καταστατικό, αποφασίζει η πλειοψηφία.
“Η κατάσταση όσον αφορά τη θέρμανση είναι χαοτική. Και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί η κυβέρνηση επιμένει να μη ρίξει την τιμή του πετρελαίου για να ζεσταθεί ο κόσμος. Κάποτε είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός, o κ. Σαμαράς, ότι με επιδοματική πολιτική δεν δίνεται λύση στα προβλήματα. Γιατί επαναφέρει, λοιπόν, το επίδομα στο πετρέλαιο θέρμανσης;” λέει.
Χωρίς πετρέλαιο οκτώ στις δέκα πολυκατοικίες
Το 34,6% του πληθυσμού στην Ελλάδα ζει σε συνθήκες φτώχειας και ένδειας
Newsroom Enet