Καταπέλτης είναι για τον βουλευτή της ΝΔ, Γεράσιμο Γιακουμάτο, οι καταθέσεις των μαρτύρων και το διαβιβαστικό της Οικονομικής Αστυνομίας για την υπόθεση του οίκου ευγηρίας «Αύρα - Άγιος Χαράλαμπος Α.Ε.».
Το διαβιβαστικό, σύμφωνα με τη Real News, παρουσιάζει τον κ. Γιακουμάτο ως «άμεσο συνεργό» στην τέλεση του αδικήματος της φοροδιαφυγής και «υποκρυπτόμενο διαχειριστή» στον οίκο ευγηρίας. Το σημείωμα εστάλη στις 27 Ιανουαρίου του 2014, ημέρα κατά την οποία συνελήφθησαν
η σύζυγος και ο αδελφός του βουλευτή, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με αυτό, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία,  ο κ. Γιακουμάτος, εκτός από τις υπηρεσίες που παρείχε ως ένας από τους εξειδικευμένους γιατρούς της ομάδας του οίκου (ειδικός παθολόγος) είχε πλήρη γνώση και συμμετείχε στη διαχείριση των οικονομικών της επιχείρησης.
Το παραπάνω γεγονός, προσθέτει το δημοσίευμα, αποτυπώνεται και στις καταθέσεις μαρτύρων, συγγενών των ηλικιωμένων που φιλοξενήθηκαν στο γηροκομείο.
Στις καταθέσεις που ελήφθησαν από τους 16 συνολικά ιδιώτες συμβαλλομένους με τον οίκο ευγηρίας, οι περισσότεροι κατέθεσαν ότι γνώριζαν ως ιδιοκτήτη της εταιρείας τον Γεράσιμο Γιακουμάτο, ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις «αποφάσιζε και έδινε εντολή σχετικά με τα αιτήματα των συμβαλλομένων, περί μείωσης των μηνιαίων καταβολών, καθώς και για το ύψος των εκδοθέντων αποδείξεων».