Δευτέρα, Φεβρουαρίου 24

Η κυβέρνηση υποδέχεται την Τρόικα με δικές της προτάσεις και «εργαλεία»

Συμφώνησαν σε κοινή γραμμή απέναντι στους δανειστές

 - Οι αποφάσεις για γάλα, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα βιβλία - «Παζάρι» για τα διαρθρωτικά μέτρα - Στο Γιούροργκρουπ θα έχουμε μια πρώτη ένδειξη για το πλεόνασμα

Κοινή στάση και διαπραγματευτική γραμμή συμφώνησαν να τηρήσουν στην κυβέρνηση απέναντι στην Τρόικα, στο θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών που προτείνει ο ΟΟΣΑ και ειδικά για το γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα βιβλία, χωρίς να αποσαφηνίζεται τι τελικώς
θα αποδεχθεί η κυβέρνηση και τι θα πει η Τρόικα.

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, από την οποία αποχώρησαν πρώτοι οι κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, αποφασίστηκε επίσης η κυβέρνηση να εμμείνει στο στόχο για την κάλυψη μόνο του 80% -και όχι του 100% της λίστας των μέτρων του ΟΟΣΑ όπως ζητά η Τρόικα- με έμφαση τις ρυθμίσεις για το ψωμί, τα απορρυπαντικά, το τσιμέντο, τα δομικά υλικά και τα ξενοδοχεία. Ο κύριος Γεωργιάδης θα μετέχει και στην αυριανή σύσκεψη της Τρόικας με τον Κωστή Χατζηδάκη στις 7 το απόγευμα.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υποδεχτεί την Τρόικα με προτάσεις με δικά της διαρθρωτικά μέτρα και «εργαλεία». «Η Τρόικα έχει τα δικά της εργαλεία αλλά έχουμε και μείς τα δικά μας» ανέφερε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, πριν από την έναρξη της σύσκεψης, υπό τον πρωθυπουργό  στο υπουργείο Οικονομικών, εκφράζοντας μάλστα την απορία του «πώς η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αναδείχθηκε σε Βίβλο»; Ανέφερε μάλιστα σαν παραδείγματα των ελληνικών προτάσεων το θεσμικό πλαίσιο για τις «κλινικές μελέτες» (μεταξύ φαρμακοβιομηχανιών και νοσοκομείων), αλλά και την αδειοδότηση φαρμάκων από τον ΕΟΦ, με σκοπό την προσέκλυση πελατών από το εξωτερικό και την προώθηση των ελληνικών φαρμάκων.

Ο ίδιος παράγοντας επανέλαβε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι τις 10 Μαρτίου διευκρινίζοντας πάντως ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να συνομιλήσει σε πολιτική βάση με την τρόικα, αν και οι ίδιοι επισήμαναν με νόημα ότι «ξέρουν αυτοί για τις επικείμενες ευρωεκλογές».

Αύριο Δεύτερα, στις τέσσερις το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την Τρόικα και στις επτά  με τον κ. Χατζηδάκη.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε με νόημα ότι " θα δούμε πόσο θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο για την συνειδητοποίηση όλων". Και συμπλήρωσε: Με το πρωτογενές πλεόνασμα θα γίνει άρση κάποιων μεγάλων αδικιών".

Ανώτατη κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι σήμερα δόθηκε στους υπουργούς μια γενική κατεύθυνση για όλα τα θέματα και την Τρόικα.
Σε ό,τια αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα τόνισε πως "πρέπει να το δούμε με την Τρόικα", ενώ για τη διανομή του σε ευπαθείς ομάδες είπε πως " ό,τι είναι προς αυτήν την κατεύθυνση είναι θετικό. Θεωρώ πως είναι η πρώτη απόδειξη για να δει κάποιος ότι αίρονται οι αδικίες που είχαν δημιουργηθεί".

Και κατέληξε τονίζοντας πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στη συνειδητοποίηση όλων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εκτίμησε ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου μετά τη σύσκεψη, η πρώτη ένδειξη για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα υπάρξει στο Γιούροργκουπ της 10ης Μαρτίου, όπου και θα εκτιμηθεί και ο τρόπος διανομής του.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το μείζον στην τρέχουσα αξιολόγηση από την Τρόικα είναι τα διαρθρωτικά μέτρα και όχι τα δημοσιονομικά.