Δευτέρα, Ιουλίου 21

Ώστε «έξοδος στις αγορές» και «ανάπτυξη» Σαμαροβενιζέλοι; Γι” αυτό έρχεται το τρίτο αγγούρι «διάσωσης» από την Τρόικα;

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με την δύο
ομολογιακές εκδόσεις δεν φαίνεται να έχει πείσει τους οικονομολόγους ότι η χώρα μπορεί να αποφύγει ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, τονίζει σε σημερινό δημοσίευμά του το Bloomberg, το οποίο…
ξεβρακώνει ουσιαστικά όλα όσα λένε οι Σαμαροβενιζέλοι χωρίς ντροπή και τσίπα.

Σύμφωνα με έρευνα του διεθνούς πρακτορείου, έξι στους 10 αναλυτές τονίζουν ότι η Ελλάδα έχει να αποπληρώσει περίπου 240 δισ. ευρώ από δάνεια της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ενώ σύμφωνα με το Διεθνές Ταμείο το 2015 θα υπάρξει και χρηματοδοτικό κενό 12,6 δισ. ευρώ.

“Η Ελλάδα δεν μπορεί να καλύψει αυτές τις ανάγκες με την έκδοση ομολόγου. Στο τέλος οι Ευρωπαίοι εταίροι θα χρειαστεί να βρουν κάτι για να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν από σήμερα και μέχρι η χώρα να μπορέσει να εξασφαλίσει την πλήρη πρόσβαση στις αγορές” υποστηρίζει ο Gianluca Ziglio εκτελεστικός διευθυντής της Sunrise Brokers LLP.

Μπορεί τα ελληνικά ομόλογα να έχουν σημειώσει ράλι και οι αποδόσεις να έχουν μειωθεί σημαντικά (έως και το 5,59%) σε σχέση με το ιστορικό 44,21% τον Μάρτιο του 2012, ωστόσο οι αγορές δεν έχουν ακόμα πειστεί ότι η Ελλάδα έχει αναμορφωθεί πλήρως, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ότι δεν θα χρειαστεί να λάβει νέα βοήθεια ή νέα μέτρα.

“H Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο χρόνια μέχρι να καταφέρει να επανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του προϋπολογισμού της” τονίζει ο Μιχάλης Μιχαηλίδης της Royal Bank of Scotland.

“Η ελληνική οικονομία δείχνει να βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης αλλά το να πει κανείς ότι επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα είναι ακόμα πρώιμο” δηλώνει και ο Oliver Salmon, οικονομολόγος στην Oxford Economics.

Σύμφωνα με ξεχωριστή έρευνα, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα ξεφύγει από την ύφεση φέτος, με ανάπτυξη 0,2%. www.zoomblog.org