Μεταβίβαση της κυριότητας του ακινήτου στην τράπεζα, με δυνατότητα ενοικίασής του στον δανειολήπτη ή παραχώρησής του με leasing, είναι μεταξύ των σεναρίων που εξετάζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, σύμφωνα με τα «Νέα».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εξετάζεται επίσης από το υπουργείο Εργασίας η περίπτωση κρατικής επιδότησης αυτού του ενοικίου. Έτσι, ένας δανειολήπτης που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, θα μπορεί να παραμείνει σε αυτό με επιδοτούμενο από το κράτος ενοίκιο
ή και να το επαναγοράσει στην περίπτωση του leasing, εφόσον υιοθετηθούν αυτές οι λύσεις.

«Πρέπει να δείξουμε κοινωνική ευαισθησία απέναντι σ’ αυτούς που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, να τους βοηθήσουμε μ’ ένα δίχτυ ασφαλείας» δηλώνει στα «Νέα» ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. «Το κράτος πρέπει να σκέφτεται και τους πολίτες, όχι μόνο τους αριθμούς. Πρέπει να δώσει κάτι, ώστε να μην τους πετάξουν έξω από τα σπίτια τους. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες πρέπει να σκεφτούν λύσεις για να μπορέσουν οι δανειολήπτες να μείνουν στο σπίτι τους, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα» προσθέτει ο υπουργός Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών υπολογίζονται σε 10 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 15 δισ. ευρώ είναι καθυστερούμενα. Από το σύνολο των 77 δισ. «κόκκινων» δανείων, τα 50 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα «Νέα», ο ΥΠΟΙΚ χωρίζει τα τελευταία σε δύο κατηγορίες: των μεγάλων επιχειρήσεων που απασχολούν πάνω από 100 άτομα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για την πρώτη κατηγορία, θεωρεί ότι μπορούν να υπάρξουν λύσεις στο πλαίσιο εξαγορών, συγχωνεύσεων και προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων.

Για την περίπτωση των μικρομεσαίων, σχολιάζει ότι «πρέπει να επέμβουν οι τράπεζες οι ίδιες, να βρουν λύσεις ώστε οι υγιείς επιχειρήσεις να ζήσουν».