Τρίτη, Αυγούστου 19

Δείτε τα 7 μεγαλύτερα ταμπού που θεωρούμε ότι ξεπεράσαμε

ta 7 megalutera tampou Οι καιροί αλλάζουν ανά τα χρόνια από ελάχιστα έως δραματικά, με αποτέλεσμα κάθε άποψη και συνήθεια που υπάρχει στην κοινωνία να αλλάζει μαζί τους. Ένα παιδί ή ακόμα και απλή συγκατοίκηση εκτός γάμου αποτελούσε σενάριο επιστημονικής φαντασίας πριν από μόλις μερικά χρόνια.
1.       Nα φαίνονται οι τιράντες των σουτιέν .

Τιράντες να φαίνονται; No no. Παλιά ούτε λόγος όχι μόνο για τις τιράντες του σουτιέν σε κοινή θέα αλλά ούτε και να διαγράφονται. Ήταν το προσωπικό και αποκλειστικό προνόμιο του συζύγου κάθε γυναίκας. Για σήμερα, νομίζω, η πραγματικότητα μιλά από μόνη της.
2.       Συγκατοίκηση και παιδί εκτός γάμου.
Πρόκειται για άλλο ένα θέμα ταμπού που ακόμη και σήμερα δε θα λέγαμε ότι έχει εξαλειφθεί αλλά έχει μάλλον περιοριστεί αρκετά. Στο παρελθόν, όμως, δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί αυτό κι αν γινόταν το ζευγάρι θα γνώριζε την κατακραυγή του κόσμου (κυρίως η νύφη φυσικά αλλά whatever).
3.      Το να παίρνει η γυναίκα το επίθετο του συζύγου.
Και καλά αν ο σύζυγος λέγεται «Παπαδόπουλος», «Σωτηρίου» ή κάτι ανάλογο τέλος πάντων. Αν, όμως, ακούει στο επίθετο «Παστουρμάς», «Σκορδαλιάς», «Φάλαινας» -κι η λίστα είναι μεγάλη- τι γίνεται; Ευτυχώς πλέον δεν υπάρχει θέμα κι απλά κρατάμε το ωραίο μας, απλό και καθόλου «περίεργο» επίθετο.
4.       Δε ρωτάμε την ηλικία μιας κυρίας.
Οι εποχές έχουν αλλάξει αλλά όχι κι όλες οι γυναίκες. Δεν είναι λίγες εκείνες που όταν ερωτώνται σχετικά με την ηλικία τους αφαιρούν 2-3-10 χρονάκια. Ούτε τα μυστικά του κράτους να ‘ταν πια…
5.         Τηλεφωνήματα μετά τις 9 το βράδυ.
Μην κοιτάτε που τώρα πια τα μεταμεσονύκτια τηλεφωνήματα είναι must, παλιά δε μπορούσαν να το διανοηθούν, «Ντροπή». Ο, τι είχαν να πουν, το έλεγαν μέχρι τις 9 κι αν συνέβαινε κάτι, όσο συνταρακτικό και να ήταν, περίμεναν μέχρι το επόμενο πρωί για να το μοιραστούν.
6.       Τα παντελόνια είναι μόνο για τους άντρες.
Τα παντελόνι έως και στο κοντινό παρελθόν δεν αποτελούσαν επιλογή για τις γυναίκες, αφού ήταν ένα καθαρά αντρικό ρούχο. Οι γυναίκες μπορούσαν να φορούν μόνο φούστες και φορέματα, όπως άρμοζε σε μία «σωστή» κυρία.
7.       Ο όρος «gay».
Πριν κάποια χρόνια, εάν κάποιος ήταν gay έπρεπε να το κρατήσει επτασφράγιστο μυστικό από το φόβο των κουτσομπολιών και της κριτικής της κοινωνίας. Τώρα, όχι μόνο ένας απλός άνθρωπος αλλά και πάρα πολλοί γνωστοί μιλάνε ανοιχτά για το θέμα χωρίς κανένα απολύτως ταμπού. Άλλωστε, το τι κάνει ο καθένας στην προσωπική του ζωή δεν αφορά τον κόσμο. Αλλιώς δε θα ήταν «προσωπική» ζωή αλλά «δημόσια».


Netrobe.com: Το InStyle.gr