Τετάρτη, Αυγούστου 20

Ποιος ήταν ο δημοσιογράφος που αποκεφάλισαν οι τζιχαντιστές

Επιθυμούσε να εκθέτει άγνωστες ιστορίες ανθρώπων μέσα από τη φρίκη των πολέμων

Το βίντεο που φέρεται να απεικονίζει το φρικιαστικό αποκεφαλισμό του James Wright Foley έχει παγώσει τη παγκόσμια κοινή γνώμη.

Ο δημοσιογράφος απήχθη από τους ισλαμιστές στη Συρία το 2012 και έκτοτε θεωρούνταν αγνοούμενος. Μέχρι χθες. Τουλάχιστον μέχρι να αποδειχθεί η αυθεντικότητα του βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο η ακραία τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Όταν έπεσε θύμα απαγωγής, o Foley εργαζόταν για λογαριασμό του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) και του αμερικανικού δικτύου ενημέρωσης GlobalPost μεταδίδοντας τις αιματηρές συγκρούσεις σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Συρία.

Ο Foley γεννήθηκε πριν από 41 χρόνια στο Νιου Χαμσάιρ των ΗΠΑ και ήταν το μεγαλύτερο από τα πέντε παιδιά της οικογένειάς του.

Όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα που είχε δημιουργηθεί μετά την απαγωγή του, πριν αποφασίσει να εργαστεί ως δημοσιογράφος, ήταν δάσκαλος «μειονεκτούντων» ατόμων. Κατά το παρελθόν, ο παθιασμένος δημοσιογράφος είχε φυλακιστεί μαζί με άλλους συνάδελφούς του στη Λιβύη από το καθεστώς, αλλά πολύ σύντομα αφέθηκε ελεύθερος.

«Η δημοσιογραφία είναι δημοσιογραφία», έλεγε. «Είναι μέσα στο δράμα των συγκρούσεων και προσπαθώ να εκθέσω άγνωστες ιστορίες. Υπάρχει ακραία βία, αλλά υπάρχει και θέληση να βρω ποιοι πραγματικά είναι αυτοί οι άνθρωποι. Και νομίζω ότι αυτό είναι πραγματικά πηγή έμπνευσης», είχε πει σε συνέντευξή του στο BBC το 2012.













http://www.newsbeast.gr/