Τρίτη, Σεπτεμβρίου 30

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ!



Ο Σωκράτης γεννήθηκε το 470, μετά από εννέα χρόνια πέθανε ο Κομφούκιος. Οι δύο σοφοί δεν συναντήθηκαν ποτέ, ούτε ένα τηλεφώνημα δεν έγινε ανάμεσά τους. Δεν γνώριζε, άλλωστε, ο Αθηναίος τον Κινέζο, ούτε την ύπαρξη της Κίνας. Κι όμως, υπάρχουν τόσα πολλά κοινά σημεία στους δύο αρχαίους πολιτισμούς, τον ελληνικό και τον κινέζικο. Γιατί;

Μιλάει το άτομο. Η σοφία του ατόμου. Όχι ο λαός, το κράτος. Δεν είναι, όμως, η σοφία και καμμία ηθική διδασκαλία, πνευματική, θρησκευτική, που ορίζει την ποιότητα της κοινωνίας και την πορεία της ανθρωπότητας. Υπεράνω όλων είναι η απόκτηση υλικών αγαθών, η εξουσία, το βόλεμα.
Σα σήμερα, 28 Σεπτεμβρίου, πριν από 2.565 χρόνια γεννήθηκε ο Κουνγκ Φου Τζου, που σημαίνει ο διδάσκαλος Κουνγκ, ο Κομφούκιος, που πέθανε το 479. Από πιτσιρικάς άρχισε να διδάσκει και σύντομα τράβηξε αμέτρητους νέους, που ήθελαν να τον ακούσουν.
“Να σέβεστε τα πνεύματα και τους Θεούς, όμως να κρατάτε μία απόσταση απ' αυτούς”.
Το είπε ο δάσκαλος. Στα παπάρια σου εσύ. Έχεις τις ανάγκες σου εσύ για τους Θεούς, λέω εγώ, οπότε προκαλείς κακό στον εαυτό σου, στους διπλα σου και στη γη, μη αφήνοντας σε ησυχία τα πνεύματα και τους Θεούς. Θέλεις την ευλογία τους για να ενοχλήσεις, να κερδίσεις, να κατακτήσεις.
“Διάλεξε μια εργασία που να την αγαπάς και δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα στην ζωή σου”.
Κι αυτό το είπε ο δάσκαλος. Κι όλα όσα είπε τα συγκέντρωσαν οι μαθητές του και μας έδωσαν τα “Ανάλεκτα” του Κομφούκιου. Πάρε ένα ακόμα: “Ο ανώτερος άνθρωπος έχει απαιτήσεις από τον εαυτό του, ο κατώτερος από τους άλλους”.
Τι είπε ο δάσκαλος; Πρώτα-πρώτα ότι κυκλοφορούν ανώτεροι και κατώτεροι άνθρωποι. Άντε να το πει αυτό μια θρησκεία, από κόσμο θα μαζέψει τις κάλτσες μου. Ή, να το πει μία πολιτική ιδεολογία.
Ένας Κινέζος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου τόλμησε να υπεραπλουστεύσει, να εκλαϊκεύσει τον Κομφούκιο, δίνοντας απάντηση στο ερώτημα εάν η διδασκαλία του αρχαίου σοφού μπορεί να βοηθήσει τον σύγχρονο άνθρωπο. Ιεροσυλία! Έπεσαν να τον φάνε άλλοι Κινέζοι κομφουκιανιστές, που υπερασπίζονται την αυθεντικότητα των ρητών και των ιδεών του Μεγάλου Δασκάλου.
http://www.apodytiriakias.gr/koultoura/2014/09/27/na-eiste-makrua-apo-tous-theous.aspx?facebook