Τετάρτη, Οκτωβρίου 22

Περιμένεις επιστροφή φόρου; Δες τι σε περιμένει


Περιμένεις επιστροφή φόρου; Δες τι σε περιμένει
Έχεις παραλάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό από τον φόρο εισοδήματος του 2013 και περιμένεις να πάρεις πίσω τα χρήματά σου; Οι δαπάνες σου το προηγούμενο τρίμηνο ήταν περισσότερα από τα έσοδα κάτι που σημαίνει ότι ο ΦΠΑ σου βγήκε πιστωτικός; Για να πάρεις πίσω τα λεφτά σου, πρώτα θα ελέγξει το «σύστημα» ότι δεν έχεις οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και μετά θα σου αποδώσει τα χρήματα, αν περισσεύει κάτι.

Η απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και φέρει την υπογραφή του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη δεν φέρνει κάτι
καινούργιο επί της ουσίας παρά μόνο σε διαχειριστικό επίπεδο που είναι όμως και το πιο σημαντικό. Η «ρήτρα» του συμψηφισμού των απαιτήσεων που ενδεχομένως έχει κάποιος από την εφορία με τις οφειλές και από φόρους και από ασφαλιστικές εισφορές, ισχύει από την 1η Ιουλίου. Ωστόσο, στην πράξη αποδείχτηκε ότι κανένας από όσους ήταν να πάρουν πίσω χρήματα από την εφορία δεν τα κατάφερνε τελικώς καθώς όλη η διαδικασία γινόταν γραφειοκρατικά. Μέχρι να ρωτήσει η εφορία το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και όλα τα ταμεία ξεχωριστά, περνούσαν εβδομάδες επί εβδομάδων χωρίς αποτέλεσμα.
Τρεις μήνες μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού συμψηφισμών των επιστροφών φόρου με τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα συναρμόδια υπουργεία αντιλήφθηκαν το αδιέξοδο και αποφάσισαν να αυτοματοποιήσουν τη διαδικασία. Η νέα απόφαση προβλέπει ότι θα δημιουργηθεί μια νέα βάση δεδομένων όπου θα «φακελωθούν» όλες οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε αυτή τη βάση δεδομένων θα έχουν πρόσβαση οι εφορίες για να ελέγχουν ποιοι πρέπει να πάρουν επιστροφή φόρου και σε ποιους θα πρέπει να γίνουν συμψηφισμοί. Τα κυριότερα σημεία της απόφασης, έχουν ως εξής:
  • Ο συμψηφισμός διενεργείται από τους Ο.Κ.Α (σ.σ οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης). για κάθε δικαιούχο επιστροφής Φ.Ε. ή Φ.Π.Α. με τις οφειλές τους προς αυτούς.
  • Κατά την εφαρμογή της διαδικασίας συμψηφισμού επιστροφής Φ.Π.Α. και Φ.Ε. με οφειλές των δικαιούχων σε Ο.Κ.Α. καθώς και για την επιστροφή τυχόν υπολειπόμενου ποσού στο δικαιούχο, δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας
  • Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλών σε περισσότερους του ενός Ο.Κ.Α., το προς απόδοση ποσό της επιστροφής διαμοιράζεται και αποδίδεται σε αυτούς, αναλογικά με το ποσοστό συμμετοχής του καθενός στο συνολικό ποσό των οφειλών.
  • Για τη διενέργεια των συμψηφισμών και του ελέγχου της ασφαλιστικής ενημερότητας, δημιουργείται στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), Βάση Δεδομένων Συμψηφισμού Ασφαλιστικών Οφειλών προς τους Ο.Κ.Α., στην οποία καταχωρούνται ηλεκτρονικά όλοι οι εργοδότες και ασφαλισμένοι με οφειλές, ανεξαρτήτως τυχόν υπαγωγής αυτών σε καθεστώς ρύθμισης.
  •  Όλοι οι Ο.Κ.Α. και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) υποχρεούνται να αποστείλουν στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ σε ενιαία γραμμογράφηση αρχείομε τους οφειλέτες τους (φυσικά/νομικά πρόσωπα) μεπλήρη στοιχεία ταυτοποίησης, συνολική οφειλή, καθώςκαι ένδειξη ασφαλιστικής ενημερότητας σε αποκλειστική προθεσμία 10 ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ δηλαδή μέχρι τις 27 Οκτωβρίου
  • Η ΗΔΙΚΑ ΑΕ, το ΚΕΑΟ και οι Ο.Κ.Α. αναπτύσσουνμηχανισμό σε πραγματικό χρόνο (online) ενημέρωσηςτης Βάσης Δεδομένων Συμψηφισμού ΑσφαλιστικώνΟφειλών και, μέχρι αυτό να καταστεί δυνατό, οι Ο.Κ.Α.και το ΚΕΑΟ αποστέλλουν στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ, ανά δεκαπενθήμερο, επικαιροποιημένο αρχείο.
  • Κατά την εξόφληση εκκαθαρισμένων επιστροφώνΦ.Π.Α. και Φ.Ε. από τη Φορολογική Διοίκηση, ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία:
  1. Συμψηφίζονται τα ποσά προς επιστροφή με βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση οφειλές,
  2. Στη συνέχεια, με την χρήση ηλεκτρονικής μεθόδουεπικοινωνίας, υποβάλλονται αιτήματα συμψηφισμούστην ΗΔΙΚΑ ΑΕ, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης
     
Το αν θα λειτουργήσει το νέο σύστημα στην πράξη, θα φανεί αφού δημιουργηθεί η ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων. Η απόφαση προβλέπει ότι στη βάση αυτή, θα έχουν πρόσβαση και οι εφορίες. Πιστοποιημένος υπάλληλος θα καταχωρεί στηνεφαρμογή της ΗΔΙΚΑ ΑΕ τον Α.Φ.Μ. του δικαιούχουτης επιστροφής και το ποσό που προκύπτει μετά τονσυμψηφισμό και την παρακράτηση για λογαριασμό της εφορίας και μετά θα υποβάλλει αίτημα για να φανεί αν υπάρχουν χρέη και στα ασφαλιστικά ταμεία. Η εφαρμογή θα επεξεργάζεται το αίτημα και θα επιστρέφει,σε πραγματικό χρόνο (online), το αποτέλεσμα της επεξεργασίας, εμφανίζοντας στην οθόνη τον Α.Φ.Μ., τονA.M.K.A. και τα στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, επωνυμία) του δικαιούχου επιστροφής καθώς καιτην πληροφορία εάν διενεργείται ή όχι συμψηφισμόςμε οφειλές στους Ο.Κ.Α.
  fpress.gr