Πέμπτη, Οκτωβρίου 30

Η πραγματικότητα κι αυτό που έρχεται ..

Η πραγματικότητα:

«Δεν έχει όμως, νόημα να αρνείται κανείς ότι η διαφθορά στον δημόσιο τομέα και οι πελατειακές σχέσεις παραμένουν. Εν τω μεταξύ, στον ιδιωτικό τομέα, οι πλούσιοι Έλληνες δεν έκαναν καμία θυσία για να βοηθήσουν το έθνος τους σε αυτήν τη στιγμή ανάγκης, διαβεβαιώνοντας ότι η κρίση θα έπληττε αντιθέτως τις μεσαίες τάξεις και τους φτωχούς.


Οι πελατειακές σχέσεις και ο εγωισμός των πλουσίων επιβίωσαν από όλα τα δεινά του 20ού αιώνα – δύο παγκόσμιους πολέμους, ξένη κατοχή, εμφύλιο πόλεμο και χούντα. Μην απορείτε εάν επιβιώσουν και την τρόικα, αφού φύγουν οι τελευταίοι ξένοι ηγεμόνες της χώρας»

Financial Times

... και αυτό που μας έρχεται:

 DW: Το Βερολίνο προετοιμάζεται για τον Τσίπρα

H εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας πυκνώνει τις ενδείξεις ότι η Ελλάδα οδεύει σε εκλογές με τον Αλέξη Τσίπρα Πρωθυπουργό, γράφει η Deutsche Welle. Το Βερολίνο προετοιμάζεται και εμπειρογνώμονες διερωτώνται τί θα σήμαινε αυτό για τις μεταρρυθμίσεις.

«Νέες προοπτικές για την Ελλάδα»; Με αυτό τον ερωτηματικό τίτλο το Ίδρυμα Χανς- Ζάιντελ και η Εταιρεία Νοτιοανατολικής Ευρώπης προσκάλεσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο Έλληνες και Γερμανούς πολιτικούς, ακαδημαϊκούς και ειδήμονες στο Μόναχο για να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από την Ελλάδα της κρίσης, των ευκαιριών αλλά και των εκλογών που διαφαίνονται στον ορίζοντα με αφορμή την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Τα πράγματα σοβαρεύουν τους ερχόμενους μήνες»

Ο αρθρογράφος της Frankfurter Allgemeine Zeitung που παρακολούθησε τη διημερίδα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πορεύεται σε εκλογές, αρχές του 2015. «Τους τελευταίους μήνες επικράτησε ησυχία γύρω από την Ελλάδα, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, οπότε και θα αποφασιστεί εάν θα γίνουν πρόωρες εκλογές», γράφει στο σχετικό άρθρο. Και υπενθυμίζει ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο σε δύναμη κόμμα, θα έχει, όπως είχε και η ΝΔ στις εκλογές του 2012, το μπόνους των 50 εδρών. Σε αυτή την περίπτωση θα γίνει Πρωθυπουργός ο Τσίπρας; Τι θα σήμαινε αυτό για την Ελλάδα και όλα όσα επιτεύχθηκαν με πολύ κόπο, πισωγυρίσματα και με χρήματα ευρωπαίων φορολογουμένων;

Οι εκτιμήσεις κυρίως των προσκεκλημένων από την Αθήνα συνοψίστηκαν στις προειδοποιήσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη: "Οι λαϊκιστές", είπε, "θέλουν να ακυρώσουν τις μεταρρυθμίσεις και υπόσχονται πράγματα που καμιά χώρα του κόσμου δεν μπορεί να υλοποιήσει σε περίοδο κρίσης. Τα θύματα είναι οι Έλληνες, αλλά θα την πληρώσουν και οι Ευρωπαίοι". Ο κοινός παρονομαστής και από άλλες παρεμβάσεις είναι ότι η ελληνική κρίση δεν πέρασε, τα πράγματα γίνονται και πάλι σοβαρά τους επόμενους μήνες. Ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, υπουργός Εσωτερικών μέχρι το 2013, απέδωσε τα αυξημένα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στο ότι η μιζέρια έχει ρίξει τους ψηφοφόρους στην αγκαλιά του κόμματος. Όπως τόνισε, η μεσαία τάξη υφίσταται τη μεγαλύτερη αύξηση φόρων και ένα τμήμα της στρέφεται προς τις λαϊκιστικές και εθνικιστικές δυνάμεις.

Προετοιμάζεται το Βερολίνο

Το ζήτημα είναι ότι το Βερολίνο προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ότι κάποια στιγμή θα έχει να κάνει με τον Τσίπρα ως Πρωθυπουργό. Ο αρθρογράφος αναφέρεται σε πρόσφατες συναντήσεις αντιπροσωπείας πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών. Το ενδιάμεσο πρόσωπο αυτής της προσεκτικής προσέγγισης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, είναι ο Γεργκ Άσμουσεν, υφυπουργός στο υπουργείο Εργασίας και πρώην μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ, ο οποίος έχει συναντηθεί με τον Τσίπρα πολλές φορές, στη Φρανκφούρτη, στην Αθήνα και στο Βερολίνο. Επικρατεί η εντύπωση μάλιστα ότι σε προσωπικές συζητήσεις ο Τσίπρας και οι άνθρωποί του δείχνουν πιο πραγματιστές από δηλώσεις που επιλέγουν για δημόσια χρήση. "Αυτό δεν είναι καινούργιο", παρατηρεί ο Γερμανός αρθρογράφος υπενθυμίζοντας ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου πριν από τις εκλογές του 1981 σκέφτονταν δυνατά για έξοδο της Ελλάδας από την τότε ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ, μετά την εκλογική του νίκη όμως τα ξέχασε όλα.

Πηγή: DW

«Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι δεν είναι πλέον ο αδιάλλακτος πυρπολητής που το 2012 υποσχόταν να σκίσει το βάρβαρο μνημόνιο εάν ανερχόταν στην εξουσία.

Ο κύριος Τσίπρας προσπαθεί ήσυχα να διαβεβαιώσει τους υποψήφιους επενδυτές που φέρνουν τα χρήματά τους από το εξωτερικό ότι η Ελλάδα θα ήταν ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις μέλος της Ευρωζώνης με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τα hedge funds που οδήγησαν στο πρόσφατο ποδοπάτημα στην έξοδο από τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν ακόμα πειστεί εντελώς».


 Economist.