Τετάρτη, Οκτωβρίου 22

«Βόμβα»για το πρωτογενές πλεόνασμα το εισπρακτικό «κραχ»

Resizer

Γράφει ο Ceteris Paribus,
Ισχυρούς «πονοκεφάλους» προκαλεί στην κυβέρνηση ο σαφής πλέον κίνδυνος εισπρακτικού «κραχ» μέχρι και το τέλος του έτους.
Τα δεδομένα που επιβεβαιώνουν εύγλωττα αυτό τον κίνδυνο είναι δύο: Πρώτο, ότι στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2014 κατέστησαν ληξιπρόθεσμοι 8,3 δισ. νέοι φόροι, δεύτερο, ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο αυξάνονται πλέον σταθερά με ρυθμό πάνω από 1 δισ. ευρώ
ανά μήνα!
Η αρνητική αυτή δυναμική δημιουργεί πλέον κινδύνους για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού που, όπως έχουμε ξαναγράψει, είναι ο «θεμέλιος λίθος» όχι μόνο όλων των κυβερνητικών σχεδιασμών αλλά και του ίδιου του προγράμματος προσαρμογής.
Όσον αφορά τα πραγματικά δεδομένα, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2014 προστέθηκαν στο συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων νέο ληξιπρόθεσμο χρέος ύψους 9,683 δισ. ευρώ. Από αυτό, μέχρι και το Σεπτέμβριο αποπληρώθηκε μόνο το 1,356 δισ. ευρώ, δημιουργώντας έτσι «τρύπα» 8,327 δισ. ευρώ.
Εκείνο που τρομάζει περισσότερο είναι το γεγονός ότι το ποσοστό εισπραξιμότητας του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους είναι μόλις 14,16%, έναντι 25% που είναι ο μνημονιακός στόχος.
Εκτιμήσεις παραγόντων του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών ανεβάζουν το ύψος των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών του 2014 στα επίπεδα του 13 – 14%, που σημαίνει ότι «απειλούνται» απώλειες στα προϋπολογισμένα βάσει του προγράμματος προσαρμογής δημόσια έσοδα έως και 1,5 δισ. ευρώ.
«Τέτοιου ύψους απώλειες δεν μπορούν να καλυφτούν από τις δαπάνες και θέτουν σε αμφισβήτηση τους στόχους του προϋπολογισμού», εκτιμούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ξανάρχεται με… απειλητικές διαθέσεις η τρόικα, η οποία μάλιστα διαμηνύει ότι απορρίπτει τις κυβερνητικές προτάσεις για τις δόσεις αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων…rizopoulospost.com