Πέμπτη, Οκτωβρίου 23

Η μεγάλη παγίδα του επιδόματος θέρμανσης και πώς να την αποφύγετε – «Ράλι» στις αιτήσεις


Η μεγάλη παγίδα του επιδόματος θέρμανσης και πώς να την αποφύγετε – «Ράλι» στις αιτήσεις
Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που μετέδωσε το fpress και με υπουργική απόφαση που υπέγραψαν χθες Χαρδούβελης, Σταϊκούρας και Μαυραγάνης το πετρέλαιο θέρμανσης θα χορηγείται με κριτήριο ΕΝΦΙΑ (θυμηθείτε τις πληροφορίες που μεταδώσαμε ΕΔΩ). Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων λαμβάνει υπόψη της την περιουσιακή κατάσταση όπως είχε
διαμορφωθεί την 1η Ιανουαρίου 2014. Αυτή η αλλαγή όμως, ρίχνει χιλιάδες ιδιοκτήτες σε μια μεγάλη «παγίδα».

Ως γνωστόν η περιουσιακή κατάσταση του καθενός εξ’ ημών κατά την 1/1/2014, είναι γεμάτη λάθη. Όλα τα προβλήματα του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου έχουν έρθει στην επιφάνεια. Σε κάποιες περιπτώσεις, η ΓΓΔΕ έχει συμπληρώσει μόνη της τις ελλείψεις (μέσα από τις περίφημες παραδοχές) οι οποίες αυξάνουν στο σύνολό τους την αξία της περιουσίας.Τι σημαίνει αυτό;
Ότι πολλοί μπορεί να λάβουν απορριπτική απάντηση στο αίτημά τους να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης, μόνο και μόνο επειδή έχει γίνει λάθος στον ΕΝΦΙΑ. Για να περιοριστούν αυτά τα φαινόμενα, στην υπουργική απόφαση υπάρχει σχετική πρόβλεψη. Παρέχεται η δυνατότητα σε όποιον προχωρήσει σε τροποποιητική δήλωση του ΕΝΦΙΑ, να υποβάλλει και δεύτερη αίτηση για το επίδομα θέρμανσης εφόσον φυσικά έχει απορριφθεί η πρώτη(δείτε βήμα προς βήμα πώς να κάνετε την αίτησή σας ΕΔΩ). Η δεύτερη αυτή αίτηση, θα μπορεί να υποβληθεί μετά την διόρθωση του Ε9. Το σύστημα για τις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ θα ανοίξει στις αρχές Νοεμβρίου και θα παραμείνει ανοικτό πιθανότατα και μετά το τέλος Νοεμβρίου καθώς η προθεσμία που έχει ανακοινωθεί θα παραταθεί.
Η ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού είναι φέτος πολύ μεγάλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο πρώτο 24ωρο έχουν υποβληθεί πάνω από 40.000 αιτήσεις και από αυτές οι εννέα στις 10 γίνονται αποδεκτές. Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι αρκετά διευρυμένα και αυτό, σε συνδυασμό με την πτώση των εισοδημάτων που αποτυπώθηκε στις περσινές φορολογικές δηλώσεις εξασφαλίζει τη θετική απάντηση για χιλιάδες νοικοκυριά.
Το κονδύλι που θα κληθεί να πληρώσει το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται ότι θα είναι αισθητά αυξημένο σε σχέση με πέρυσι για δύο λόγους:
1. Υπάρχει η εμπειρία του παρελθόντος οπότε οι καταναλωτές είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με την ηλεκτρονική εφαρμογή από ότι πέρυσι
2. Χιλιάδες πολυκατοικίες αναμένεται ότι θα ανάψουν φέτος την κεντρική θέρμανση καθώς η τιμή λιανικής, από 1,25 πέρυσι, έχει πέσει φέτος στο ένα ευρώ παρουσιάζοντας πτώση της τάξεως του 20%.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από αυτούς που θα αποφασίσουν να ζητήσουν την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης. Αν δεν αγοράσουν πετρέλαιο μέχρι το τέλος Απριλίου του 2015, θα τους ζητήσουν πίσω τα χρήματα της προκαταβολής. Ήδη, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να γίνουν οι έλεγχοι για την περσινή σεζόν και αυτοί που θα εντοπιστούν να έχουν πάρει το επίδομα χωρίς να αγοράσουν πετρέλαιο, θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα στο δημόσιο.
fpress.gr/