Πέμπτη, Οκτωβρίου 30

Το νέο προεδρικό μέγαρο του Τούρκου προέδρου προκαλεί θύελλα αντιδράσεων! [photos]

Φωτογραφία για Το νέο προεδρικό μέγαρο του Τούρκου προέδρου προκαλεί θύελλα αντιδράσεων! [photos]
Ανήμερα της Ημέρας της Δημοκρατίας στην Τουρκία θέλησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εγκαινιάσει το νέο προεδρικό μέγαρο, το Ακ Σαράι που σημαίνει Λευκό Παλάτι Αρχικά το παλάτι προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί για πρωθυπουργικό μέγαρο, όμως εν τέλει θα μετατραπεί σε προεδρικό μέγαρο, θέτοντας εν αχρηστία το ιστορικό παλάτι Τσανκάγια, που σύμφωνα με τις εντολές του νέου προέδρου της Τουρκίας, Ερντογάν, θα γίνει μουσείο.

Το Ακ Σαράι έχει μετατραπεί σε σύμβολο του νεοοθωμανισμού του Ερντογάν, καθώς η κατασκευή του σε έκταση που ανήκε στον Κεμάλ Ατατούρκ και ήταν χαρακτηρισμένη ως δασική, πραγματοποιήθηκε παρ’ ότι υπάρχουν σχετικές δικαστικές αποφάσεις ενάντια σε αυτή και εκκρεμούν προσφυγές.

Η κατασκευή του παλατιού, το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος φιλοδοξεί να κάνει αντίστοιχο του Λευκού Οίκου, είχε μετατραπεί από τον ίδιο τον Ερντογάν σε θέμα γοήτρου όταν τον Μάρτιο, ως πρωθυπουργός ακόμη, δήλωσε: «Αφήστε τους να το κατεδαφίσουν εάν έχουν τη δύναμη για κάτι τέτοιο. Αποφάσισαν να σταματήσουν τις εργασίες, όμως δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν την κατασκευή του. Θα το ολοκληρώσω και θα μετακομίσω σε αυτό».

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο Τούρκος πρόεδρος φρόντισε να συμπέσουν τα εγκαίνια του Ακ Σαράι με τους εορτασμούς της Ημέρας της Δημοκρατίας, ούτως ώστε να πραγματοποιηθούν εκεί οι επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις για πρώτη φορά από το 1923. Η αποστολή των προσκλήσεων για την εκδήλωση προκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες μεγάλες αντιδράσεις και καυστικά σχόλια κατά του Ερντογάν. Για την ακρίβεια ήδη αρκετές οργανώσεις έχουν στείλει τις δικές τους προσκλήσεις που καλούν σε εορτασμούς σε άλλα σημεία της Άγκυρας, αλλά και αλλού, ενώ το Ρεπουμπλικανό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει ξεκαθαρίσει ότι κανένα στέλεχος του δεν πρόκειται να παραστεί στο 300.000 τετραγωνικών μέτρων παλάτι.

«Θα κρατήσουμε τις σχέσεις μας με τον πρόεδρο σε εντελώς τυπικό τόνο. Δεν θα συμμετέχουμε σε καμία κατ’ιδίαν συνάντηση με τον ίδιο. Ακόμη και αν οι εορτασμοί γίνονταν στο Τσανκάγια, πάλι δεν θα πηγαίναμε», δήλωσε χθες ο επικεφαλής του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Σημειώνεται ότι το Ακ Σαράι έχει συνολικά στοιχίσει σύμφωνα με εκτιμήσεις, περί τα 350 εκατομμύρια ευρώ και παρέχει όλα τα κομφόρ για τον νέο… «σουλτάνο» της Τουρκίας.
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ