Πέμπτη, Νοεμβρίου 27

Η νέα ζωή του Μιχάλη Λιάπη στη Ρουμανία



Ο Μιχάλης Λιάπης, μετά το επεισόδιο με το τζιπ, έφυγε για Βουκουρέστι όπου ασχολείται με το real estate


Του Σωτήρη Ξενάκη 
«Φάντασμα» έχει γίνει ακόμα και για τους ανθρώπους που αποτελούσαν τον στενό κύκλο του ο Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος έχει να δώσει σημεία… ζωής από τον Ιανουάριο, όταν εντοπίστηκε από δημοσιογράφους σε πολυτελές ξενοδοχείο στο Βουκουρέστι. Εκτοτε και αφού είχαν προηγηθεί η σύλληψή του επειδή οδηγούσε το θηριώδες Touareg του με πλαστές πινακίδες, ο πρωτοφανής διασυρμός του και το ταξίδι του στη Μαλαισία με νεαρά ύπαρξη για να… ξεχάσει τα βάσανα της
κακής δημοσιότητας, όλοι όσοι διατηρούσαν μια έστω τυπική επαφή μαζί του δηλώνουν πως τον έχουν χάσει. Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Λιάπης αυτή την εποχή ασχολείται με επιχειρήσεις real estate στη Ρουμανία, περνώντας αρκετό από τον χρόνο του στο Βουκουρέστι.
Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τα χαμένα ίχνη του πρώην υπουργού, απευθύνθηκαν σε όλους όσοι, λόγω συγγενικών σχέσεων ή μακρόχρονης φιλίας, συνέχιζαν να συνομιλούν μαζί του ακόμα και μετά τον Σεπτέμβριο του 2009, όταν διέρρηξε τις -έτσι κι αλλιώς ψυχρές πάντοτε- σχέσεις του με τον τότε πρωθυπουργό και πρώτο εξάδελφό του, Κώστα Καραμανλή, διαφωνώντας με την απόφασή του να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος είχε περιορίσει στα απολύτως τυπικά τα «πάρε-δώσε» του με τον εξάδελφό του, φρόντισε να τον επισκεφθεί τον περσινό Ιανουάριο στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν εξαιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου που είχε υποστεί. Μάλιστα, αυτή η περιπέτεια του κ. Λιάπη τους είχε ξαναφέρει -για λίγο- κοντά, καθώς όταν ο πρώην υπουργός ανέρρωσε επισκέφθηκε κάποιες φορές τον κ. Καραμανλή στο προσωπικό πολιτικό του γραφείο, πίσω από την αμερικανική πρεσβεία. Ομως, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον πρώην πρωθυπουργό ήταν η υπόθεση με τις πινακίδες-μαϊμού, πέρσι τον Δεκέμβριο. «Δεν θέλω ούτε να τον ξαναδώ», είπε σε άνθρωπο του στενού του περιβάλλοντος και αυτό φαίνεται ότι τελικά συνέβη. Ταυτόχρονα, η Νέα Δημοκρατία, με προσωπική απόφαση του Αντώνη Σαμαρά, τον διέγραψε και από απλό μέλος της. Το χτύπημα για τον «ανιψιό του εθνάρχη και ιδρυτή της παράταξης Κωνσταντίνου Καραμανλή», όπως του άρεσε να αυτοσυστήνεται, ήταν πολύ μεγάλο.
ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ
Πριν από μερικές μέρες ήταν η ονομαστική εορτή του Μιχάλη Λιάπη. Πολύ καλός του φίλος, από το στενό καραμανλικό περιβάλλον, που επίσης βρίσκεται εκτός Βουλής αυτή την περίοδο, του τηλεφώνησε για να του ευχηθεί. Το κινητό τηλέφωνο του Μιχάλη Λιάπη χτυπούσε μεν, αλλά εκείνος δεν απαντούσε. Στο γραπτό μήνυμα με τις ευχές που του έστειλε δεν απάντησε ποτέ. «Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πού και για ποιον λόγο έχει χαθεί» λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο άνθρωπος που έστειλε τις ευχές. «Τον έχω ψάξει ακόμα και μέσω προσώπων του πολύ στενού του περιβάλλοντος και ούτε αυτοί γνωρίζουν να μου πουν».
Μέχρι που ξέσπασε το ντροπιαστικό σκάνδαλο τον περσινό Δεκέμβριο, ο Μιχάλης Λιάπης έμενε για ορισμένα χρονικά διαστήματα στο ρετιρέ μιας πολυτελούς πολυκατοικίας στο Χαλάνδρι, κοντά στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη. Στο ίδιο κτίριο, όπως προκύπτει από το «πόθεν έσχες» του, είχε άλλα τέσσερα ακίνητα, καθώς είχε δώσει το οικόπεδο αντιπαροχή. Τον τελευταίο χρόνο οι γείτονες τον έχουν χάσει, ενώ το διαμέρισμα δείχνει εγκαταλελειμμένο. Αλλωστε, οι γείτονες και προηγουμένως διαμαρτύρονταν μόνιμα, επειδή σπάνια εμφανιζόταν και ακόμα πιο σπάνια ασχολείτο με τα θέματα του ακινήτου.
«Περνά αρκετό καιρό σε ένα πολυτελές μεν, αλλά απομακρυσμένο από τον πολύ κόσμο σπίτι που έχει στη Μύκονο», ήταν μια πληροφορία από άλλο πρόσωπο, που βρίσκεται μεν κοντά στον Κώστα Καραμανλή, αλλά ουδέποτε μιλούσε ιδιαιτέρως με τον κ. Λιάπη. Πρόκειται για ένα σπίτι 223 τ.μ. που απέκτησε το 1999 σε οικόπεδο πέντε στρεμμάτων στην περιοχή Κούνδουρος, με θέα τη γνωστή παραλία «Super Paradise». Εκεί, μάλιστα, έφτιαξε και μια πισίνα 36 τ.μ. Ωστόσο, ο περίφημος Θεόδωρος Χαριτόπουλος, πιστός οικονόμος του Κωνσταντίνου Καραμανλή του πρεσβύτερου, που μένει μόνιμα στη Μύκονο, υποστηρίζει ότι έχει πολύ καιρό να τον δει στο νησί.
ΤΥΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
Μπορεί για την οικογένεια Καραμανλή ο Μιχάλης Λιάπης να αποτελεί πλέον το «μαύρο πρόβατο», ωστόσο οι τυπικότητες κρατούνται. Ετσι, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής», με πρόεδρο τον Πέτρο Μολυβιάτη, ο Μιχάλης Λιάπης εμφανίζεται να είναι μέλος μέχρι και σήμερα, μαζί με τον εξάδελφό του, πρώην πρωθυπουργό, τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, τη Φωτεινή Καραμανλή και την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, ενώ αντιπρόεδρος είναι ο θείος του, Αχιλλέας Καραμανλής, και ταμίας ο εξάδελφός του Κωνσταντίνος Καραμανλής… τζούνιορ, που ετοιμάζεται να πολιτευτεί στις Σέρρες. Βεβαίως, ο κ. Λιάπης είναι απών από όλες τις συνεδριάσεις του Ιδρύματος τον τελευταίο χρόνο, προφανώς γιατί θα νιώθει ιδιαίτερα άβολα ανάμεσα σε όλους αυτούς που πιστεύουν ότι τους εξευτέλισε δημόσια με τη συμπεριφορά του.
Ο έρωτας που χρόνια δεν κοιτά
Η πιο έγκυρη πληροφορία σχετικά με τον Μιχάλη Λιάπη ίσως προέρχεται από εν ενεργεία βουλευτή, που έχει επίσης διακόψει από καιρό επαφές μαζί του. Λέγεται πως ο ερωτοχτυπημένος με νεαρή Ρουμάνα πρώην υπουργός διαμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο Βουκουρέστι όπου ασχολείται με το real estate. Αλλωστε, το τελευταίο «πόθεν έσχες» του δείχνει και την αδυναμία που είχε πάντοτε στα ακίνητα (σ.σ.: όπως φαίνεται και στο έγγραφο που δημοσιεύουμε). Για τη νεαρή σύντροφο του 63χρονου Μιχάλη Λιάπη είχε γραφτεί ότι είναι θυγατέρα Ρουμάνου αξιωματούχου, αλλά το δημοσίευμα είχε διαψευσθεί από τη ρουμανική πρεσβεία στην Αθήνα. Πάντως, άλλες πληροφορίες -που δεν διαψεύσθηκαν- ανέφεραν ότι η καλλονή που τον συνόδευε και στο περίφημο ταξίδι του στην Κουάλα Λουμπούρ ενδεχομένως να έχει γίνει και σύζυγός του, καθώς χρόνια τώρα ο Μιχάλης Λιάπης έχει πάρει διαζύγιο από την πρώτη του σύζυγο, Αμαλία Μπογδάνου.

 Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ