Κυριακή, Νοεμβρίου 23

Τρόϊκα : Μειώστε ΤΩΡΑ τις συντάξεις, και αυξήστε τα ηλικιακά όρια. Μόνο τότε θα έρθουμε

Το πάγωμα των συντάξεων για τη διετία 2016-2017 είναι η πρόταση που δέχτηκαν από την Τρόικα μετά από συμφωνία Σαμαράς και Βενιζέλος



Βαρύτερο γίνεται το πακέτο του ασφαλιστικού καθώς αποτελεί το πιο σημαντικό σημείο τριβής με την Τρόικα αλλά και μόνιμη αιτία διαφωνίας με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Το πάγωμα των συντάξεων για τη διετία 2016-2017 είναι η μοναδική πρόταση που απεστάλη στην Τρόικα μετά από συμφωνία και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζουμε ότι ο ν.3863/2010 προέβλεπε πάγωμα των συντάξεων έως τις 31/12/2015. Κάτω από αυτή τη δημοσιονομική
συγκυρία, αποσύρεται ακόμα και η σκέψη να δοθεί αύξηση το 2016 της τάξης του 3,5%.


Στις προτάσεις αναφέρεται και η δυνατότητα μείωσης των εισφορών στον ΟΑΕΕ με αντίστοιχη μείωση παροχών και συντάξεων. Ο πρώην Υπουργός κ. Γιώργος Κουτρουμάνης εκτιμά ότι αν υιοθετηθεί το μέτρο οι συντάξεις θα συρρικνωθούν έως και 20%.

Προς το παρόν ( αυτό μπορεί να αλλάξει αν ενταθούν οι πιέσεις της Τρόικας ) το Υπουργείο Εργασίας έχει αποκρούσει την αξίωση των δανειστών για σταδιακή αύξηση όλων των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης πριν από το 62ο και το 67ο έτος . Ωστόσο συζητήθηκε το ενδεχόμενο να θεσπιστούν κίνητρα για παραμονή στην εργασία . Η πρόταση για θέσπιση αντικινήτρων απορρίφθηκε εξαρχής καθώς προβλέπεται ήδη μείωση της σύνταξης κατά 30% για την πρόωρη έξοδο κατά μία πενταετία.

Αλλα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και προσπαθεί να αποκρούσει η ελληνική πλευρά είναι :

-Αύξηση του ελάχιστου ορίου ασφάλισης που απαιτείται για συνταξιοδότηση στα 20 χρόνια από 15 που ισχύει σήμερα ( 6000 ένσημα αντί για 4.500)

- Περαιτέρω μείωση των συντελεστών υπολογισμού των συντάξεων για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2015 και μετά . Η τρόικα αξιώνει μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις 15%-20% από την πρώτη πενταετία εφαρμογής του νόμου, βάζοντας στο στόχαστρο τη νέα γενιά των συνταξιούχων.

-Ένταξη του ΕΚΑΣ το οποίο δε θεωρείται ανταποδοτική ασφαλιστική παροχή στο μηχανισμό ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

-Λήψη απόφασης για προκήρυξη απεργίας με πλειοψηφία 50%+1 τουλάχιστον για τα πρωτοβάθμια σωματεία , μέτρο στο οποίο έχει ασκήσει βέτο το ΠΑΣΟΚ.

- Το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη αποκλείσει οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις και την επαναφορά του lock out (ανταπεργία) .

Ωστόσο συμφωνία έχει επέλθει στα υπόλοιπα θέματα του συνδικαλιστικού νόμου όπως στην επιμήκυνση του χρόνου προειδοποίησης για την κήρυξη απεργίας και των περιορισμό της αδικαιολόγητης άδειας των συνδικαλιστών.


newmoney.gr