Δευτέρα, Μαρτίου 30

ΜΕ «ΑΝΟΙΧΤΑ» ΧΑΡΤΙΑ ΑΠΟΨΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Με «ανοιχτά» χαρτιά απόψε ο Τσίπρας στη Βουλή

ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 20:00 – ΤΙ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ – ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ

Στα ύψη αναμένεται να ανεβεί το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή, καθώς ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να θέσει την αντιπολίτευση προ των ευθυνών της στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εθνική προσπάθεια για να εξέλθει η χώρα από το τέλμα.
Του Κώστα Τσιτούνα
Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει πράξη αυτό που είχε υποσχεθεί προεκλογικά: Ο πρωθυπουργός θα ενημερώνει θεσμικά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα το κοινοβούλιο
για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές αλλά και για το κυβερνητικό έργο.
Σήμερα Δευτέρα (30/3/2015) και ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σημείο ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί εκτάκτως στις 20:00 την ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να ενημερώσει τα κόμματα για τις προθέσεις των δανειστών, αλλά και για την στρατηγική της κυβέρνησης του.
Η ομιλία του πρωθυπουργού αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές ο κ. Τσίπρας θα θέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ενώπιον των ευθυνών τους σε αυτή την κρίσιμη ώρα για τον τόπο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει ανοικτά τόσο για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, όσο και για την πολιτική συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.
Θα παρουσιάσει τα βασικά σημεία της λίστας των μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση και θα διευκρινίσει ότι τα προτεινόμενα μέτρα «έχουν θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, χωρίς να περιλαμβάνουν υφεσιακά μέτρα, ενώ εντάσσονται σε ένα σχεδιασμό που μεταφέρει το βάρος από τα ασθενέστερα και μεσαία στρώματα στα υψηλά εισοδήματα».
Σε αυτήν την κατεύθυνση θα επαναβεβαιώσει τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση.
Θα επαναλάβει σε όλους τους τόνους ότι η λίστα των μεταρρυθμίσεων δεν περιλαμβάνει σε καμία περίπτωση υφεσιακά μέτρα και θα ζητήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα από τη ΝΔ να σταματήσει τις μικροπολιτικές τακτικές οι οποίες δημιουργούν πολύ κακή εικόνα για τη χώρα μας στο εξωτερικό.
«Πρέπει να διαλέξετε στρατόπεδο, με ποιους είστε; Με την Ελλάδα ή με τους δανειστές;», αναμένεται να πει ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος σε όσους του ασκούν κριτική για την επιθετική στάση που τηρεί στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς και τους δανειστές.
Θα ζητήσει από τους διαφωνούντες να διευκρινίσουν ενώπιον του λαού αν το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις ήταν λάθος.
Θα ζητήσει ευθέως από τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά να πάρει θέση και να απαντήσει αν οι κινήσεις του να θέσει ζήτημα - μπροστά στη Μέρκελ - πολεμικών επανορθώσεων και στοιχείων για τη Siemens ήταν λάθος.
Για άλλη μια φορά θα επαναλάβει ότι τιμά την εντολή που πήρε από τον ελληνικό λαό και δεν είναι άλλη από τη «μη εφαρμογή μέτρων λιτότητας που οδηγούν σε πυραμιδική ύφεση».
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί και στον ανηλεή πόλεμο που δέχεται η κυβέρνηση και ο ίδιος από τα λεγόμενα « εγχώρια διαπλεκόμενα συμφέροντα», τα οποία σε συνεννόηση με ξένα παράκεντρα των Βρυξελλών και του Βερολίνου δημιουργούν προσκόμματα στο κυβερνητικό έργο.
Πληροφορίες αναφέρουν πως αν μέσα στη Βουλή προκληθεί, ο κ. Τσίπρας είναι αποφασισμένος να πει ακόμα και ονόματα, φωτογραφίζοντας ξεκάθαρα όλους όσοι υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια.
Τέλος θα στείλει ηχηρό μήνυμα ότι δεν πρόκειται να λυγίσει σε οποιασδήποτε μορφής εκβιασμούς και πως δεν θα χαριστεί σε κανέναν…