Δευτέρα, Μαρτίου 30

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας
Μεγάλος αριθμός επιστημονικών ερευνών ενοχοποιεί την ατμοσφαιρική ρύπανση για την εκδήλωση διαφόρων προβλημάτων υγείας, όπως τα εγκεφαλικά και καρδιαγγειακά επεισόδια για τους ενήλικες, αλλά και η ελλιπής ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών.
Έρευνα του Νοσοκομείου Παίδων του Λος Άντζελες και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Ν. Υόρκης, με επικεφαλής τον καθηγητή παιδιατρικής ψυχιατρικής Μπράντλεϊ Πίτερσον, η οποία δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής «JAMA Psychiatry», παρακολούθησε μια ομάδα 40 παιδιών από την εμβρυακή έως την ηλικία των εννέα ετών. Η μελέτη συμπεριέλαβε νοητικά
τεστ και απεικόνιση του εγκεφάλου με ειδική μαγνητική τεχνική (MRI).
Αν και οι γιατροί επιμένουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κάπνισμα, το οποίο αποτελεί αιτία για τα περισσότερα προβλήματα υγείας, ωστόσο η έρευνα αποδίδει ένα μεγάλο και σοβαρό ποσοστό κινδύνου για την υγεία στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
Ανησυχητικές διαπιστώσεις
Διαπιστώθηκε ότι στα παιδιά που ως έμβρυα είχαν εκτεθεί περισσότερο σε πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (ΡΑΗ), ο εγκέφαλός τους εμφάνιζε πιο αργή ταχύτητα επεξεργασίας, ενώ είχαν και περισσότερα νευροαναπτυξιακά προβλήματα, όπως συμπτώματα διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), καθώς και επιθετικότητας.
Τα παιδιά αυτά είχαν επίσης μικρότερη λευκή ουσία εγκεφάλου, ιδίως στο αριστερό ημισφαίριο, πράγμα που σχετίζεται με πιο αργό μυαλό (όπως επιβεβαίωσαν τα τεστ νοημοσύνης) και κατοπινά προβλήματα συμπεριφοράς. Έτσι, παρουσίαζαν καθυστερημένη ανάπτυξη στην ηλικία των τριών ετών, μειωμένη νοημοσύνη στα πέντε τους, καθώς επίσης πρόωρα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης στην ηλικία των επτά ετών.
Οι ΡΑΗ είναι μια ομάδα νευροτοξικών χημικών ουσιών που παράγονται από τις εξατμίσεις των οχημάτων, την καύση άνθρακα και πετρελαίου, τις δασικές πυρκαγιές και γενικότερα από την ατελή καύση οργανικών υλών. Εκτός από τη ρύπανση του αέρα, οι ΡΑΗ παράγονται σε κλειστό χώρο από το μαγείρεμα και το κάπνισμα. Μπορούν να διαπεράσουν τον πλακούντα και να κάνουν ζημιά στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του εμβρύου, κάτι που έχουν δείξει και πειράματα σε ζώα.
«Αν επιβεβαιωθούν τα ευρήματά μας, έχουν σημαντικές επιπτώσεις από άποψη δημόσιας υγείας, καθώς οι ΡΑΗ είναι ευρέως διαδεδομένοι ρυπαντές, κάτι που αφορά το σύνολο του πληθυσμού», δήλωσαν οι ερευνητές, οι οποίοι ήδησχεδιάζουν μεγαλύτερη έρευνα πάνω στο ίδιο θέμα.

sofokleousin.gr