Παρασκευή, Μαρτίου 6

«Προχωράμε στην εξειδίκευση της συμφωνίας του Eurogroup»

Δραγασάκης: Η εποχή των μνημονίων έχει τελειώσει...πράττουμε ότι μας πει ο Σόιμπλε

«Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ήταν μια δύσκολη συμφωνία που έγινε στη βάση του ότι δεν εφαρμόζουμε τα μνημόνια», ξεκαθάρισε ο Γιάννης Δραγασάκης, εξηγώντας πως πρόκειται για τη «γέφυρα για να περάσουμε από μια σειρά μνημονίων σε ένα νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη».

«Η συμφωνία της 20/2, αν και δύσκολη στην επίτευξή της υπήρξε και τώρα περιμένουμε τα αποτελέσματά της», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μιλώντας στο δελτίο του ANT1.

Αναφορικά με τη στάση της ΕΚΤ και το μήνυμα του Ντράγκι για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την αύξηση της ρευστότητας, ο κ. Δραγασάκης δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας, αν και εμφανίστηκε επικριτικός προς τον επικεφαλής της ΕΚΤ, λέγοντας ότι «η απόφαση της ΕΚΤ δεν έχει ενσωματώσει ακόμη τη συμφωνία που επιτεύχθηκε» στο Eurogroup.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για «δυνάμεις στην Ευρώπη που ενδεχομένως θέλουν να μας δουν να επιστρέφουμε στα μνημόνια και την τρόικα».

«Από την Ευρώπη ακούμε διάφορα πράγματα με έκπληξη, από διαφορετικούς ανθρώπους διαφορετικά πράγματα. Εμείς έχουμε τη συμφωνία που είναι γραμμένη, προχωράμε στην εξειδίκευσή της», υπογράμμισε.

«Από την πλευρά μας τιμούμε τη συμφωνία, περιμένουμε όμως και από όλα τα μέρη της συμφωνίας αυτής να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», τόνισε.

Ερωτώμενος για κίνδυνο να ξεμείνουμε από ρευστότητα, ο κ. Δραγασάκης αν και παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα υπάρχει, εκτίμησε πως «δεν είναι οξύ» και σίγουρα «όχι πιο σοβαρό από αυτό πριν τις εκλογές του 2012».

Για το αν πρόκειται οι εκπρόσωποι των θεσμών να έρθουν στην Ελλάδα, ο κ. Δραγασάκης απάντησε πως δεν υπάρχει τέτοιος προγραμματισμός. «Εμείς συζητούμε με τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης και το ΔΝΤ και όπου χρειάζεται γίνεται συζήτηση», διευκρίνισε.

Ερωτώμενος για τις αναφορές του ισπανού υπ. Οικονομικών περί συζήτησης για τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα, ο κ. Δραγασάκης απάντησε εμφανώς ειρωνικά: «Ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη»

«Η εποχή των μνημονίων έχει τελειώσει», υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης.

Τέλος, διέψευσε τα όσα ακούγονται για κόντρα του με τον υπ. Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, λέγοντας πως όλα αυτά δεν έχουν καμία βάση.