Παρασκευή, Μαρτίου 6

Goldman Sachs: Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να τυπώσει δραχμές

 economikos

gsΤους λόγους για τους οποίους θεωρεί πως είναι σχεδόν αδύνατο για την Ελλάδα να εκδώσει ένα βιώσιμο νέο νόμισμα παρουσιάζει η Goldman Sachs σε ανάλυσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην ανάλυση που τιτλοφορείται «Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί απλά να τυπώσει δραχμές», η επενδυτική τράπεζα αναφέρει πως, αν εισαχθεί ένα νέο ελληνικό νόμισμα, πιθανότατα αυτό θα έχει πολύ περιορισμένη μετατρεψιμότητα σε ευρώ εκτός Ελλάδας και θα ήταν απλά ένα μέσο εσωτερικών συναλλαγών. Αυτό δεν είναι μια λύση ισορροπίας, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, θα ήταν δύσκολο να πεισθούν ακόμη και οι Έλληνες να κατέχουν δραχμές, σημειώνουν οι συντάκτες της GS.


Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, θα ήταν πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να δημιουργήσει ένα βιώσιμο νέο νόμισμα μονομερώς. Πέρα από τις επιπλοκές της ίδιας της εκτύπωσης, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση των διεθνών συναλλαγών και του εμπορίου στην Ελλάδα, να εκθέσει τη χώρα σε κινδύνους έναντι προσφυγών και να προκαλέσει μια σημαντική αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Όσον αφορά στην πρόσφατη συμφωνία με την Ευρωζώνη, η Goldman Sachs υποστηρίζει πως αποκαλύπτει μια λογική αντίδραση από μέρους της Ελλάδας και επαληθεύει το βασικό σενάριο του οίκου για την ανεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, το κόστος της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές της είναι υψηλό και για τις δύο πλευρές, αλλά κυρίως για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Οι συντάκτες του οίκου προειδοποιούν, πάντως, πως, εν μέσω επιδείνωσης της μακροοικονομικής κατάστασης στη χώρα, οι κίνδυνοι ατυχήματος παραμένουν.

Πηγή: naftemporiki.gr