Τετάρτη, Απριλίου 22

Στηβ Ντούζος: «Στη φυλακή τα είδα όλα!»

Στηβ Ντούζος: «Στη φυλακή τα είδα όλα!»

Ο Στηβ Ντούζος μιλά για τον πατέρα του, Ανδρέα Ντούζο για την σχέση τους και το κατά πόσο ήταν κοντά, αλλά και το πόσο τον απογοήτευσε όταν έμπλεξε με δικαστικά θέματα και μπήκε στην φυλακή.
«Είχαμε 22 χρόνια διαφορά. Δεν τον φώναζα "μπαμπά» αλλά «Ντούζο». Ήταν ροκ. Ήταν εκκεντρικοί οι γονείς μου για την εποχή τους. Με το «γέρο» μου δεν είχαμε μυστικά. Ο Ντούζος μου είπε «Μη γίνεις ομοφυλόφιλος, πρεζάκι και ρουφιάνος». Αυτά τα κράτησα. Όλα τα υπόλοιπα έγιναν.»

- Ναρκωτικά όμως δεν δοκιμάσατε;
«Ήταν της εποχής. Ολοι όσοι ζούσαν στη Νέα Υόρκη τα '70s και στην Ελλάδα τα '80s είχαν δοκιμάσει. Το έχουμε δει όλοι αυτό το έργο. Εχω χάσει φίλους από αυτά. Εγώ όμως είχα μέτρο, παρόλο που ήμασταν ανενημέρωτοι. Τώρα γίνονται πολύ χειρότερα πράγματα.»
-Κάποια στιγμή σας έμπλεξαν σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών. Για ποιο λόγο; «Αθωώθηκα πανηγυρικά στο δικαστήριο. Παμψηφεί.»
-Αμαυρώθηκε το όνομα σας;
«Όχι για εκείνους που με γνωρίζουν. Καλά λένε ότι πρέπει να προσέχεις με ποιους μπλέκεις. Έστειλα κάποιον να δώσει τη μηχανή του. Αντί για χρήματα πήρε κοκαΐνη. Από τη μία η αδυναμία του χαρακτήρα του, από την άλλη ο φόβος του να αναλάβει την ευθύνη και να αντιμετωπίσει την κακή του πράξη, αποφάσισε να μπλέξει εμένα και άλλους έξι μαζί του. Όλοι οι υπόλοιποι αθωωθήκαμε, γιατί ήμασταν καθαροί. Εκείνος, βέβαια, όχι.»
- Σας είχαν συνέχεια στο στόχαστρο;
«Ποτέ δεν ήμουν άγιος .Ήμουν παιδί που έμπαινε μέσα στη νύχτα.»
- Φοβηθήκατε ποτέ;
«Πάντα φοβόμουν. Ο φόβος του συμβατικού ή της υποταγής με κάνει να τα... παίρνω!»
- Τι θα κάνετε αν τα παιδιά σας μάθουν από το ινερνετ για τις περιπέτειες σας;
« Ξέρουν τα πάντα. Μιλάμε πολύ. Ξέρουν τι είναι ο πατέρας τους. Έχουν δει τη δικογραφία. Φρόντισα να τους ενημέρωσω. Καλοθελητές υπάρχουν παντού. Ακόμα και στα σχολεία. Η «ντουλάπα» μου είναι ανοιχτή για όποιον θέλει να τη δει»
-Ποια είναι η πιο δυστυχισμένη στιγμή σας;
«Το πρόσωπο του πατέρα μου όταν του ανακοίνωσα την περιπέτεια με το δικαστήριο. Δεν του άξιζε. Ήταν πολύ σωστός πατέρας για να περάσει αυτό μαζί μου. Τα τέσσερα χρόνια που κράτησε αυτή η ιστορία και ο ένας χρόνος φυλάκισης στην Κέρκυρα μέχρι να βγει η απόφαση τον στενοχώρησαν. Βέβαια ξαναζωντάνεψε με την αθώωση.»
- Δεν είναι κρίμα για έναν αθώο να μπαίνει φυλακή;
«Μου έδωσαν 3 ευρώ και 80 λεπτά την ημέρα αποζημίωση!»
- Πώς είναι στη φυλακή;
«Πολύ σκληρά. Αυτό είναι πραγματικά ακραίο. Τα είδα όλα. Εκεί μέσα είσαι συνέχεια στην-πρίζα. Προσέχεις την πλάτη σου. Προσέχεις τα πάντα. Δεν ξέρεις τι να περιμένεις.»
-Ισχύουν όλα αυτά που ακούγονται για τις φυλακές, ότι γίνονται μέχρι και βιασμοί, ιδίως νέων κρατουμένων, για λόγους επιβολής;
«Συμβαίνει. Πολλές φορές σε προστατεύουν οι άλλοι κρατούμενοι.»
- Πώς περνούσε ο χρόνος σας στη φυλακή;
«Με γυμναστική, διάβασμα, τηλεόραση, μαγείρεμα, αυτοσυγκέντρωση...»
- Ξανασυναντήσατε τον τύπο που σας έμπλεξε;
«Είμαι Μανιάτης. Ελπίζω να απαντάω στην ερώτηση!»