Παρασκευή, Ιουλίου 3

Ζήτημα τιμής και ιστορίας


 Δύσκολα ζητήματα αυτά της τιμής και της αξιοπρέπειας. Του να ζεις ελεύθερος και κυρίαρχος του εαυτού σου, των πράξεων σου και έτσι να καθορίζεις το μέλλον σου. Αφουγκράζεται κανείς ακόμη και ως κάτοικος εξωτερικού ότι στην Ελλάδα αυτήν την στιγμή η κοινωνία βράζει και οι γνώμες διίστανται. Αφορμή στέκεται το επερχόμενο δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας, έτσι ώστε να αποφασίσει ο ελληνικός λαός αν συμφωνεί με τους δυσβάσταχτους
οικονομικούς όρους που θέτουν οι δανειστές της χώρας ή όχι. Οικονομικοί όροι που βυθίζουν κατά κοινή ομολογία σε ακόμη πιο βαθιά ύφεση την ελληνική οικονομία και εν συνεχεία εξαθλιώνουν τον ελληνικό λαό υποτάσσοντας την πολιτική βούληση και αξιοπρέπεια του.


Αν σε κάποιον μπορώ να απευθυνθώ είναι στον ίδιο τον ελληνικό λαό. Όχι σε εκείνο το κομμάτι που καλοζωεί και θα καλοζωεί όποιο και αν είναι το είδος του νομίσματος. Αλλά σε εκείνο το κομμάτι της πλατιάς μάζας που το μέλλον του παραμένει αβέβαιο σε καθημερινή βάση, του μεροκαματιάρη Έλληνα, του χαμηλόμισθου, του χαμηλοσυνταξιούχου, του υπαλλήλου, του μικροεπιχειρηματία. Αυτού δηλαδή που ο μόχθος του καθορίζει την ανάπτυξη, ο αγώνας του την ψυχοσύνθεση της κοινωνίας και το αίμα του την περηφάνια και την ιστορία του έθνους.

ΕΣΥ λοιπόν Έλληνα, μάθε ότι εσύ έχεις τη δύναμη, εσύ είσαι η Ελλάδα, εσύ είσαι η πνοή αυτού του ευλογημένου τόπου, ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ μωρε!
Κάτω από αυτόν τον ήλιο, εσύ θυσιάστηκες στις Θερμοπύλες, αντιστάθηκες στο Μαραθώνα, στην Σαλαμίνα και στις Πλαταιές. Εσύ είπες "ΟΧΙ" το '40. Εσένα καταπλάκωσαν τα τανκς στο Πολυτεχνείο.
Επιπρόσθετα σκέψου, μέσα από την ίδια σάρκα γεννήθηκαν αυτοί που θεμελίωσαν την Δημοκρατία στην αρχαία-Αθήνα. Αυτήν τη Δημοκρατία θέλουν να σου τη στερήσουν. Γιατί Δημοκρατία και εκβιασμός δε συνάδουν.

Καθημερινά βομβαρδίζεσαι από εκβιασμούς και φόβους. Καλείσαι να αποφασίσεις κατά μεγάλο ποσοστό μέσω της αμεσοδημοκρατικής μεθόδου του δημοψηφίσματος για το οικονομικό και πολιτικό σου αύριο.
Θυμήσου, είναι συνταγματικό σου δικαίωμα να το κάμεις και αυτοί σαν άλλοι δημοκράτες σου κλείνουν τις τράπεζες για να σε κατευθύνουν σε αυτήν σου την επιλογή ψήφου, φοβίζοντας σε, κάνοντας σε να δειλιάσεις. Αλήθεια που είναι η δημοκρατία εδώ;
Ακούς τα ΜΜΕ της χώρας να καταστροφολογούν σε εκθετική συνέχεια, όσο θα περνούν οι μέρες και το δημοψήφισμα θα φτάνει πιο κοντά. Μιλάνε για δειλία της κυβέρνησης στη λήψη μιας μείζονος σημασίας απόφασης για το μέλλον του ελληνικού λαού, θέλοντας να φιμώσουν το θάρρος του λαού που πρέπει να απαντήσει ο ίδιος απέναντι στους δανειστές. Γιατί η απάντηση του λαού είναι ο θεμέλιος λίθος της αμεσοδημοκρατίας.

Τελειώνοντας θέλω να 'πω τούτο. Οι παππούδες και οι προπάπποι μας πολέμησαν και πέθαναν για να αντισταθούν στη λαίλαπα του φασισμού και του ναζισμού. Πείνασαν και εξουθενώθηκαν σε αυτήν την προσπάθεια.
Ποιοι είμαστε εμείς που θα παραδώσουμε το ιερό της ελευθερίας και της δημοκρατίας μας τόσο εύκολα; Με όλα αυτά στο μυαλό αποφάσισε Έλληνα. Η ψήφος σου είναι η δύναμη σου, η φωνή σου και κατ' επέκταση η δύναμη και η φωνή της δημοκρατίας. Μην τους αφήσεις όμως να σιγήσουν αυτή τη φωνή.
Έχεις υποχρέωση απέναντι στους προγόνους σου!

Σάμης Παναγιωτίδης