Κυριακή, Αυγούστου 2

NYT: ΤΑ 86 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΠΑΛΙ...

Ένας Έλληνας επιχειρηματίας δείχνει ιδιαίτερα νευρικός καθώς περνάει από τον έλεγχο διαβατηρίων στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ...
των Αθηνών κρατώντας μία βαλίτσα γεμάτη με μετρητά. Αλλά οι ταλαιπωρημένοι και καταπονημένοι τελωνειακοί υπάλληλοι τον αφήνουν να περάσει.


Λίγες ώρες αργότερα ο άντρας προσγειώνεται στην Φρανκφούρτη όπου γρήγορα θα καταθέσει τα λεφτά του σε μία Γερμανική τράπεζα.


Η γερμανική «κρύπτη» έχει ανοίξει τους τελευταίους μήνες αφού από τον περασμένο Δεκέμβριο έχουν «φύγει» από τις τράπεζες της Ελλάδας περίπου 40 με 44 δισεκατομμύρια δολάρια από επιχειρήσεις και ιδιώτες προς άλλες κατευθύνσεις, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Η απόσυρση των χρημάτων από τις τράπεζες είναι ένα μικρό κομμάτι ενός μεγαλύτερου παζλ -παρά τις δυο μεγάλες διεθνείς διασώσεις – η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση και σε βαθύτερη ύφεση. Πρόκειται για ένα πολιτικά θέμα που θα... χρωματίσει τις διαπραγματεύσεις για ένα νέο πακέτο οικονομικής στήριξης αξίας 86 με 95 εκατομμυρίων ευρώ.

Πολλά από τα προηγούμενα κεφάλαια διάσωσης έχουν χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντί να τονωθεί η ανάπτυξη.

Εντός Ελλάδας τα χρήματα υποτίθεται ότι θα βοηθούσαν στην ανασύσταση του κεφαλαίου των τραπεζών και στην ανάκαμψη της ετοιμοθάνατης οικονομίας. Αντ' αυτού έμειναν στα ταμεία των τραπεζών ως συσσωρευμένες επισφάλειες «αγοράζοντας» χρόνο σε Έλληνες και ξένους επενδυτές για να βγάλουν τα λεφτά τους έξω.

«Αυτό που κάνω δεν είναι και πολύ πατριωτικό. Ωστόσο, αυτά τα χρήματα είναι οικονομίες μιας ζωής των γονιών μου και πλέον δεν είναι ασφαλείς στις ελληνικές τράπεζες», δήλωσε ο Έλληνας επιχειρηματίας ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του για να προστατέψει τη φήμη του.


Από το 2010 οι χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν δώσει στην Ελλάδα περί τα 230 δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαια διάσωσης. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δανείσει περίπου  130 δισεκατομμύρια ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.


Το τελευταίο πακέτο οικονομικής βοήθειας ακολουθεί ένα παρόμοιο μοτίβο με τα προηγούμενα. Μόνο ένα μικρό μέρος των χρημάτων, θα πάρει η Ελλάδα για να  επουλώσει την οικονομία της. Σχεδόν το 90 τοις εκατό του πακέτου στήριξης θα διοχετευθεί σε χρέη και υποστήριξη των προβληματικών τραπεζών της Ελλάδας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να διατεθεί ένα επιπλέον πακέτο αναπτυξιακής βοήθειας των 35 δισεκατομμυρίων ευρώ ώστε να ενισχυθεί η  οικονομία. Αλλά τα κεφάλαια είναι δυσεύρετα και θα είναι διαθέσιμα μόνο σε μικρές δόσεις αργότερα μέσα στο έτος.

Οι Έλληνες αισθάνονται δικαιολογημένα ότι το τελευταίο πακέτο διάσωσης δεν είναι πιθανό να τους ωφελήσει πολύ.

«Τα χρήματα από τα Μνημόνια πηγαίνουν ως επί το πλείστον στις τράπεζες και τους δανειστές. Μακάρι να βοηθήσουν, αλλά οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια και δεν βλέπω πώς αυτά τα χρήματα θα πάνε στην πραγματική οικονομία», λέει στην αμερικανική εφημερίδα ο Νίκος Καλαμπούγιας που διατηρεί οπωροπωλείο στην Αθήνα.

Ωστοσο στη Γερμανία και στις άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης η άποψη που επικρατεί είναι εντελώς διαφορετική: Οι Έλληνες παίρνουν τα χρήματα των Ευρωπαίων και αντί να τα χρησιμοποιούν σωστά, τα σπαταλούν και μετά ζητούν κι άλλα.

Παρόλα αυτά υπάρχουν και κάποιοι που όντως πιστεύουν πως αυτή τη φορά η Ελλάδα είναι όντως πνιγμένη από το υπέρβαρο χρέος της, κάτι που περιπλέκει ακόμη περισσότερο το σχέδιο διάσωσης.

Όμως είναι ελάχιστοι αυτοί που πιστεύουν θα καταφέρει τελικά η Ελλάδα να τονώσει την οικονομία της όποια ενίσχυση και αν της δοθεί.

Στο άρθρο αναφέρεται πως χαρακτηριστική είναι στάση του ΔΝΤ που έδειξε πως δεν θέλει να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα διάσωσης που δεν έχει προοπτική επιτυχίας. Και δεν έχει προοπτικές επιτυχίας διότι το βουνό του χρέους της Ελλάδας δεν εγγυάται καλό μέλλον.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης διατηρώντας την ανωνυμία του παραδέχεται πως θα υπάρξει κάποια ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν την ανάπτυξή της.

fimotro