Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 30

Η Ζωή θέλει την αρχηγία της ΛΑΕ

Η Ζωή θέλει την αρχηγία της ΛΑΕ
Με τη φράση «Η Ζωή ήρθε για να μείνει» απαντούν στο ερώτημα για το πολιτικό μέλλον της κυρίας Κωνσταντοπούλου όσοι συνομιλούν τακτικά με την απερχόμενη πρόεδρο της Βουλής και γνωρίζουν τις σκέψεις της. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται φανερό ότι η ίδια, αν και δεν κατάφερε να επανεκλεγεί βουλευτής, λόγω αποτυχίας της Λαϊκής Ενότητας να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του εκλογικού ορίου του 3%, είναι αποφασισμένη να παραμείνει ενεργή στην πολιτική σκηνή, διεκδικώντας την ανάδειξή της σε κεντρικό πρόσωπο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, είτε μέσω του κόμματος του Παναγιώτη Λαφαζάνη είτε εκτός αυτού.


Στην κατεύθυνση αυτή, σημαντικό μέρος της στρατηγικής της το επόμενο διάστημα αναμένεται να καλύψει το ζήτημα του δημόσιου χρέους, κάτι που αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας της στην προεδρία της Βουλής μέσω της Επιτροπής Αλήθειας, που η ίδια συνέστησε. Δεν είναι τυχαίο ότι στο προεκλογικό σποτ της Λαϊκής Ενότητας, όπου ήταν πρωταγωνίστρια, επέλεξε να προβάλει το έργο της εν λόγω επιτροπής επιχειρώντας την ταύτισή της με το θέμα του δημόσιου χρέους, ενώ ολοκλήρωσε τη θητεία της στο Κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα με την πραγματοποίηση τριών συνεδριάσεων της αρμόδιας επιτροπής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της κ. Κωνσταντοπούλου είναι να κρατήσει «ζεστό» στην κοινή γνώμη το συγκεκριμένο ζήτημα, πραγματοποιώντας εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες -όπως λέει σε συνομιλητές της- για την αλήθεια του δημόσιου χρέους, προσκαλώντας ως ομιλητές τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής.
Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τον Βέλγο επιστημονικό συντονιστή της επιτροπής, Eric Toussaint, και το στέλεχος της Επιτροπής για την Ακύρωση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου, ο οποίος έχει θητεύσει ως σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών της Κολομβίας και σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών, Daniel Munevar. Η ίδια η κ. Κωνσταντοπούλου, στο πλαίσιο της διεθνοποίησης του ζητήματος, σκέπτεται να οργανώνει αντίστοιχες ημερίδες και στο εξωτερικό, ενώ, ακολουθώντας την ίδια λογική, θα προβάλλει και το έργο της επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις.
ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ
Παράλληλα, η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να δραστηριοποιηθεί έντονα στο πλαίσιο της Λαϊκής Ενότητας, με αρκετά στελέχη να υποστηρίζουν ότι απώτερος στόχος της είναι να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος. Ωστόσο, πρόσωπα πέριξ του Π. Λαφαζάνη θεωρούν μικρό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με την κ. Κωνσταντοπούλου να κρατά κλειστά τα χαρτιά της, βάζοντας σε πρώτο πλάνο τη συμμετοχή της σε κινητοποιήσεις ενάντια στην υλοποίηση των μνημονιακών μέτρων από την κυβέρνηση, που θα αναδείξουν τα ηγετικά χαρακτηριστικά της, προκειμένου να καταστεί κεντρική πρωταγωνίστρια σε έναν νέο αντιμνημονιακό ανένδοτο.
Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις της αμέσως μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων. «Ο λαός πρέπει να παλέψει για να ξαναέρθει στο επίκεντρο, για να εκφραστεί και να ανασχέσει τα μνημονιακά σχέδια», είχε πει δίνοντας το στίγμα της και έχοντας δίπλα της τον κ. Λαφαζάνη. Συνομιλητές της απερχόμενης προέδρου της Βουλής, πάντως, εκτιμούν ότι μπορεί να συμβάλει στη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων στον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αυτό γιατί ανήκει στη νεότερη γενιά των πολιτικών της χώρας, απολαμβάνει της εκτίμησης και της συμπάθειας πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει επιρροή και σε μεγάλο τμήμα του ακροατηρίου της αριστερής βάσης της Κουμουνδούρου, με αποτέλεσμα αρκετοί να τη θεωρούν εν δυνάμει αρχηγό νέου κόμματος, που θα κινείται στον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι συνεργάτες της έχουν καταθέσει σχετικές προτάσεις για έναν νέο πολιτικό σχηματισμό, που θα έχει στην πρώτη γραμμή πρόσωπα της νέας γενιάς και θα προχωρά σε ακτιβιστικές κινητοποιήσεις εναντίον της κυβερνητικής μνημονιακής πολιτικής.
Ζεστές σχέσεις με πρώην βουλευτές...
«Ζεστές» κρατά η Ζωή Κωνσταντοπούλου τις σχέσεις της με πρώην μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τη Ραχήλ Μακρή και τον Γ. Σταθά, αλλά και με την ανεξάρτητη πλέον ευρωβουλευτή Σοφία Σακοράφα, η οποία αποτελεί πλέον την «εκπρόσωπό» της στο Ευρωκοινοβούλιο. Ωστόσο, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το γεγονός ότι η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία και, κατά άλλους, σε προχωρημένες συζητήσεις για μια μελλοντική συνεργασία με τον πρώην «τσάρο» της ελληνικής οικονομίας, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος συνεχίζει να έχει μεγάλη απήχηση στην ελληνική κοινή γνώμη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Κωνσταντοπούλου έχει δείξει ενδιαφέρον για την πανευρωπαϊκή συμμαχία που προωθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών, κάτι που αποκάλυψε πρόσφατα στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», επισημαίνοντας ότι θα πρόκειται για μια υπερ-παραταξιακή κίνηση για όσους σκέφτονται την Ευρώπη και θέλουν να αναβιώσουν τη Δημοκρατία σε αυτήν.
πηγή: parapolitika
.usay.gr