Τρίτη, Οκτωβρίου 13

«ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: ΦΑΝΕΡΩΣΤΕ ΤΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ...ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΤΑ ΚΑΤΑΣΧΟΥΜΕ !»

 Τι υπόσχεται ο Αλεξιάδης για τα λεφτά στα στρώματα

στρωμα
Τελευταία ευκαιρία δίνει η κυβέρνηση και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης σε όσους έχουν αποσύρει τα χρήματά τους από τις τράπεζες και τα έχουν τοποθετήσει … κάτω από στρώματα και σεντούκια, ή σε άλλες τράπεζες του εξωτερικού.Ο κ. Αλεξιάδης που προ ημερών τους είχε τους είχε απευθήνει πρόσκληση να αποκαλύψουν τα κρυμμένα τονίζοντας πως τώρα είναι ευκαιρία, προαναγγέλει την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου.

Πρόκειται για νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων, για το οποίο ο κ. Αλεξιάδης, είπε ότι θα έρθει σύντομα, χωρίς ωστόσο ακόμα να αποκαλύψει ακόμα τις ειδικές παραμέτρους…
Πάντως σε συνέντευξή του αναφορικά με το ίδιο θέμα είχε τονίσει πως ότι δεν δηλώνεται, θα κατάσχεται και πως  «δεν κινδυνεύει κανένας που μπορεί να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων του. Κινδυνεύουν όσοι δεν μπορούν».
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται, επίσης σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, και το νομοσχέδιο για τις αδήλωτες καταθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού που, αν και δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες, πιθανότατα θα προβλέπει ένα συντελεστή και όχι φόρο βάσει κλίμακας.
Παράταση στη λίστα Λαγκάρντ
Ο ίδιος επίσης, έκανε γνωστό ότι θα δοθεί παράταση για τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που ελέγχονται, και όχι μόνο για τη λίστα Λαγκάρντ και ότι μέσα στον Οκτώβριο ξεκινά και το σχέδιο για σύνδεση των ταμειακών μηχανών με την εφορία.
Παράλληλα, επέμεινε στην εφαρμογή των «γερμανικών» εφόδων δείχνοντας πως στο υπουργείο έχουν ήδη στοχεύσει τις πρώτες μεγάλες επιχειρήσεις, στις οποίες θα γίνονται έφοδοι ακόμα και ξημερώματα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι:
- Με τα σημερινά δεδομένα (είτε άλλαζε το ΣΔΟΕ είτε όχι) ήταν αδύνατον να ελεγχθούν οι 11.500 υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και η λίστα Λαγκάρντ, που θα παραγράφονταν στις 31-12-2015.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει παράταση του χρόνου παραγραφής των υποθέσεων αυτών κατά ένα έτος, έως το τέλος του 2016. Άλλη παράταση δεν θα δοθεί, αφού, όπως σχεδιάζεται, το νέο επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχων θα προβλέπει να έχει υπάρξει ολοκληρωτικός έλεγχος στις λίστες αυτές έως τότε.
Επικαλούμενος μάλιστα τα στοιχεία για τους ελέγχους που ολοκληρώθηκαν από το 2010 έως σήμερα, τόνισε ότι «φαίνεται πως από την αρχή είχε αποφασιστεί να οδηγηθεί σε παραγραφή η λίστα Λαγκάρντ».
Για τα «μεγάλα ψάρια» της φοροδιαφυγής, τόνισε πως η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις φτάνει στα 15-20 δισ., και δήλωσε ότι «έχουμε ενδείξεις για μεγάλη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή από ομίλους που κάνουν κήρυγμα στα συνέδρια κατά της φοροδιαφυγής. Δεν μπορεί να γίνεται όλη η φοροδιαφυγή από υδραυλικούς, συνεργεία, ηλεκτρολόγους».
Ιταλικό σύστημα για τον ΕΝΔΙΑ εξωτερικού
Για τον ΕΝΦΙΑ εξωτερικού περιέγραψε ένα σύστημα όπως της Ιταλίας. «Μία από τις προτάσεις που μας έχει έρθει, είναι να εφαρμόσουμε το νόμο Μόντι στην Ιταλία, όπου επιβλήθηκε φόρος 0,76% επί της αξίας των ακινήτων που βρίσκονται στο εξωτερικό και ανήκουν σε Ιταλούς».
Δηλαδή, αν ο φόρος που επιβάλλεται στη χώρα του ακινήτου είναι 0,5%, να πληρώνει στην Ιταλία το υπόλοιπο 0,26% και αξία να λαμβάνεται αυτή που έχει η ξένη χώρα.