Τρίτη, Οκτωβρίου 13

Colpo grosso με βιτρίνα το Κολέγιο Αθηνών



Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Παραμάγαζο εύρεσης εργασίας με... μαρκίζα το Κολέγιο Αθηνών έχουν στήσει επιτήδειοι σε βάρος ανέργων, οι οποίοι, χτυπημένοι από την οικονομική κρίση, αναζητούν διακαώς δουλειά.

Ο λόγος για έναν... αυτοπροσδιοριζόμενο ως αξιωματικό της Ελληνικής Αεροπορίας, έναν ασφαλιστή και μία επιχειρηματία, οι οποίοι, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, προσεγγίζουν πολίτες και, ισχυριζόμενοι ότι έχουν γνωριμίες με στελέχη του Kολεγίου, τους υπόσχονται ότι θα προσληφθούν στο ίδρυμα, βέβαια με το... αζημίωτο.


Το κύκλωμα, μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες που βρίσκονται στη διάθεση της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας, έχει και συγκεκριμένο τιμοκατάλογο, ανάλογα με τις... διαθέσιμες θέσεις εργασίας.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή...

Η προσέγγιση και η ταρίφα

Εξαπατηθέντες, οι οποίοι δέχθηκαν να μιλήσουν στο zougla.gr χωρίς όμως να κοινοποιηθούν τα στοιχεία τους, περιγράφουν με λεπτομέρειες τον τρόπο δράσης της ομάδας, η οποία, όπως φαίνεται, δεν πτοείται από τίποτα και από κανέναν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αρχικά οι πολίτες-στόχοι προσεγγίζονται από τον φερόμενο ως αξιωματικό της αεροπορίας, ο οποίος, εκτελώντας χρέη μεσάζοντα, υποστηρίζει ότι, μέσω του ασφαλιστή και της επιχειρηματία, έχουν τη δυνατότητα να προσληφθούν στο εκπαιδευτικό ίδρυμα καταβάλλοντας από 150 έως 200 ευρώ.

Ειδικότερα, όπως περιγράφουν τα θύματα, όταν πρόκειται για θέσεις συνοδών σχολικών, η ταρίφα είναι 150 ευρώ, ενώ όταν το πόστο αφορά σε επόπτες ή φύλακες των κυλικείων, το ποσό ανεβαίνει στα 200 ευρώ.

«Ήταν αρχές Σεπτεμβρίου του, όταν ο αξιωματικός της αεροπορίας μού είπε ότι εγώ αλλά και όσοι άλλοι γνωστοί μου το επιθυμούν θα μπορούσαν να εργαστούν στο Κολέγιο Αθηνών δίδοντας αρχικά κάποιο ποσό το οποίο θα το έπαιρναν πίσω όταν θα εισέπρατταν τον πρώτο τους μισθό.

» Κάναμε μια συνάντηση στο σπίτι του, όπου ήταν και άλλα άτομα, πάνω από 10, τα οποία είχαν έρθει για τον ίδιο σκοπό. Ο μεσάζων μάς είπε ότι θα πρέπει να βάλουμε σε έναν φάκελο 200 ευρώ και ένα χαρτί με τα στοιχεία μας. Μας διεμήνυσε ότι η πρόσληψη θα γινόταν στις 22 Σεπτεμβρίου. Αυτό όμως δεν έγινε ποτέ. Στις γιορτές συναντηθήκαμε εκ νέου με τον εν λόγω άνθρωπο, ο οποίος μας καθησύχασε και μας είπε ότι συνεργάζεται με έναν ασφαλιστή και με μια επιχειρηματία, η οποία πρόκειται να αναλάβει το κυλικείο του κολεγίου και ότι, μέσω αυτών, θα γίνουν οι προσλήψεις» περιγράφει ένα από τα θύματα.

Παρόμοιες είναι και οι ιστορίες άλλων εξαπατηθέντων, οι οποίοι πίστεψαν τις υποσχέσεις της ομάδας, με αποτέλεσμα ακόμα να βρίσκονται σε... αναμονή.

«Μας είπαν ότι σε μικρό χρονικό διάστημα θα πιάσουμε δουλειά στο κολέγιο. Ο μεσάζων μάς είπε ότι συνεργάζεται με κάποιον (τον ασφαλιστή) ο οποίος θα αναλάμβανε όλες τις προσλήψεις. Σε συνάντηση που έγινε, βάλαμε σε έναν φάκελο 200 ευρώ και τα στοιχεία μας. Ακόμα περιμένουμε» αναφέρει ένας από αυτούς.

«Μας έδιναν διάφορες ημερομηνίες που υποτίθεται ότι θα γινόταν η πρόσληψη και πάντα, μία ημέρα πριν, το ραντεβού ακυρωνόταν, με αποτέλεσμα να ζούμε καθημερινά με το άγχος πότε θα ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε. Μας έλεγαν ότι θα έχουμε μισθό της τάξεως των 1.000 ευρώ, ενώ έβγαζαν και το πόστο που θα πήγαινε ο καθένας. Κάθε φορά που τελικά το ραντεβού δεν γινόταν, έβρισκαν διάφορες δικαιολογίες» περιγράφει κάποιος άλλος.

Έπαιρναν τηλέφωνα στο κολέγιο - Τι απαντά το ίδρυμα

Δεν άργησε, βέβαια, η ώρα που κάποιοι από τους πολίτες άρχισαν να καλούν στο Κολέγιο Αθηνών ζητώντας πληροφορίες σχετικά με την... πρόσληψή τους.

Φυσικά, στο ίδρυμα είχαν... μαύρα μεσάνυχτα. Το zougla.gr επικοινώνησε με στέλεχος του κολεγίου, το οποίο επιβεβαίωσε ότι το περασμένο διάστημα πολίτες καλούσαν και ρωτούσαν για επερχόμενες προσλήψεις, προσθέτοντας ότι από την πλευρά του το ίδρυμα τους παρέπεμπε στο νομικό του τμήμα, προκειμένου να τους εξηγήσουν τις διαδικασίες που ακολουθούνται όταν πρόκειται να γίνουν προσλήψεις.

Εν τέλει οι προσλήψεις δεν έγιναν ποτέ, ενώ τα χρήματα που κατέβαλαν κατά καιρούς οι πολίτες-θύματα ακόμα αγνοούνται... 
 .zougla.gr