Παρασκευή, Νοεμβρίου 27

Οι δανειστές ζήτησαν το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών




Διαψεύδει όμως το Μαξίμου

«Η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, γίνεται αποκλειστικά με πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Στην κυβέρνηση δεν έχει φτάσει κανένα χαρτί των θεσμών που να ζητάει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ή οποιαδήποτε άλλου είδους πρωτοβουλία για το Ασφαλιστικό».

Αυτό αναφέρει ενημερωτικό δελτίο από το γραφείο τύπου της γενικής γραμματείας πρωθυπουργού, με αφορμή πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega.
«Από το πρωί, υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια συγκεκριμένων κέντρων, που προσπαθούν να υπονομεύσουν με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο την σύγκληση του Συμβουλίου. Τους πληροφορούμε ότι ο εκνευρισμός τους γίνεται ορατός, και η προσπάθειά τους πέφτει στο κενό» καταλήγει το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα.
Όπως αποκάλυψε χθες το βράδι το Mega, σε non paper των δανειστών επισημαίνεται ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια και εκφράζεται ταυτόχρονα η εκτίμηση ότι θα έχει δυσκολίες να περάσει από το Κοινοβούλιο γιατί περιέχει οδυνηρές μεταβολές, γι’ αυτό και απαιτείται ουσιαστικά η συναίνεση και άλλων πολιτικών δυνάμεων.
Και το προηγούμενο διάστημα, πάντως, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που υπήρξαν οι εκπρόσωποι των πιστωτών τόνιζαν την αναγκαιότητα της συναίνεσης και των άλλων κομμάτων για το ασφαλιστικό.
ΕΞΑΛΛΟΥ: Τηλεφωνική επικοινωνία θα έχει εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους αρχηγούς των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου προκειμένου, να τους ενημερώσει για την ατζέντα του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και να δρομολογηθεί η σύγκλησή του άμεσα, με το Σάββατο, ει δυνατόν.
Αντικείμενο θα είναι, όπως ανακοινώθηκε, η ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό (μετά και τις σχετικές επαφές του πρωθυπουργού στο εξωτερικό), καθώς και ο διάλογος για την κοινωνική ασφάλιση. Η κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις των κομμάτων για το θέμα της αναγκαίας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και συνεννόηση, προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας. Ομοίως, η συνεννόηση ως προς το Προσφυγικό θα έδινε μεγαλύτερη δυναμική στη χώρα ενόψει και της σημαντικής Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας την Κυριακή.
Σύμφωνα με το Mega, από τις επαφές που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς θα κριθεί εάν θα συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, το οποίο ζήτησε χθες το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας από τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης ωστόσο, όπως εκφράστηκαν σήμερα, είναι από εξαιρετικά επιφυλακτικές έως αρνητικές, πόσο μάλλον που η Νέα Δημοκρατία είναι σε φάση αναζήτησης νέου αρχηγού και υπάρχει πίεση από τη βάση για σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή.
Ο μεταβατικός πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε χθες το βράδι πως θα τοποθετηθεί όταν υπάρξει επίσημη πρόσκληση.
Το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι προτίθενται να προσέλθουν στο συμβούλιο αρχηγών διαμηνύοντας όμως εκ των προτέρων ότι “συνένοχοι” της κυβερνητικής πολιτικής σε θέματα όπως το ασφαλιστικό δεν πρόκειται να γίνουν, το ΚΚΕ απέρριψε κατηγορηματικά συμμετοχή του, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης εμμένει στην πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση.
Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα