Παρασκευή, Νοεμβρίου 27

«Οι μάντρες της Λήμνου και σύγχρονα οικολογικά προβατοστάσια – το πνεύμα του τόπου και η δόμηση»

Συντάκτης:
Παναγιώτης Σκαπέτης

Η Ανεμόεσσα, συμμετέχει στην έκθεση που οργανώνει στις 27και 28 Νοεμβρίου ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) στο Μετρό Συντάγματος, με θέμα « Για μια Αρχιτεκτονική Φιλική στο Περιβάλλον» με έμφαση στην φυσική δόμηση.

Η μελέτη και πρόταση της Ανεμόεσσας : «Οι μάντρες της Λήμνου και σύγχρονα οικολογικά προβατοστάσια – το πνεύμα του τόπου και η δόμηση» βασίζεται στην ανάγκη προστασίας των ανθρωπογενών τοπίων ιδιαιτέρου κάλλους της Λήμνου που συνδέονται με την κτηνοτροφία.
Τα σύγχρονα προβατοστάσια, αντλώντας από τις παραδοσιακές μορφές των μαντρών, από τις σύγχρονες βιοκλιματικές και οικολογικές κατασκευαστικές δυνατότητες καθώς και από τη γνώση της ποιοτικής παραγωγής και των κανόνων ευζωίας, μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της παραγωγής, στην προστασία των παραδοσιακών μαντρών και του μοναδικού αγροτικού τοπίου αποτελώντας πυρήνες αγροτο- τουριστικής και αειφόρου ανάπτυξης.
Οι προτάσεις της Ανεμόεσσας συμβαδίζουν με τη νέα αγροτική πολιτική της ΕΕ. Η υλοποίησή τους όμως προϋποθέτει στοχευμένες πρωτοβουλίες της πολιτείας σχετικά με θεσμικές αλλαγές, ειδικά προγράμματα επιδοτήσεων, πιλοτικές εφαρμογές, που θα έδιναν την αναγκαία ώθηση και θα σηματοδοτούσαν την αλλαγή προς μια ολοκληρωμένη διαχείριση του χώρου.
 http://www.limnosfm100.gr