Δευτέρα, Μαρτίου 28

Το νέο ασφαλιστικό φέρνει «μαχαίρι» 25% στις αναπηρικές συντάξεις

anaplspaltp«Μαχαίρι» 25% στις αναπηρικές συντάξεις προβλέπει το νέο ασφαλιστικό που προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Δηλαδή αν κάποιος μείνει ανάπηρος ύστερα από 15 χρόνια δουλειάς θα λάβει επίδομα αντί σύνταξης. Η μείωση θα γίνεται – όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο – με τους παρακάτω τρόπους, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα»: 1. Με το νέο ενιαίο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων με βάση ολόκληρο τον ασφαλιστικό βίο και τα νέα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης, όπως επιβάλει το προωθούμενο σχέδιο. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ με 67% αναπηρία, ο οποίος σήμερα λαμβάνει ολόκληρη την αναπηρική σύνταξη, με το νέο σχέδιο θα λαμβάνει τα τρία τέταρτα της σύνταξης. Το ίδιο θα ισχύει και για παλιό ασφαλισμένο του ΙΚΑ με 20ετία.
2. Με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως 67% ο ασφαλισμένος θα λαμβάνει μόνο το 50% της εθνικής σύνταξης, ενώ με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως 79% θα λαμβάνει το 75% της εθνικής σύνταξης! Δηλαδή, αν κάποιος μείνει ανάπηρος ύστερα από 15χρόνια δουλειάς, θα λάβει επίδομα αντί για σύνταξη.
Ενιαίοι κανόνες
Όπως προβλέπεται στο σχέδιο Κατρούγκαλου, συστήνεται επιτροπή με αντικείμενο την επανεξέταση των υφιστάμενων διατάξεων και τη θέσπιση νέων, ενιαίων κανόνων για όλους τους ασφαλισμένους.
Σημειώνεται ότι η νέα συνάντηση με τους θεσμούς για το Ασφαλιστικό έχει πραγματοποιηθεί για τις 4 Απριλίου.
 http://www.spirospero.gr/