Πέμπτη, Μαΐου 26

Τώρα: 7,5 δις τον Ιούνιο, 2,8 τον Σεπτέμβριο. Στο χρονοντούλαπο ο “κόφτης” καθώς παγώνει η δεσμευση για πλεόνασμα 3,5% μετα το 2018!!!

eurogroup
Σε δύο τμήματα αναμένεται να ανακοινώσει το Eurogroup ότι θα αποδεσμευθεί η επόμενη δόση, συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ , σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο τμήμα της δόσης, ύψους 7,5 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί τον Ιούνιο και 2,8 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο. Πρέπει να αναφερθεί ότι το Eurogroup θεωρεί ότι για να εκταμιευθεί η πρώτη δόση των 7,5 δισ θα πρέπει να επιλυθούν ορισμένα τεχνικά  ζητήματα!
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η δήλωση του Eurogroup θα αναφέρει ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και δεν θα υπάρχει αναφορά σε επόμενα έτη. Αυτό ίσως να σημαίνει ότι εγκαταλείπεται ο στόχος του πλεονάσματος 3,5% από το 2019 και μετά!
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι στο Eurogroup δεν συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες που επισημάνθηκαν στο Euroworking Group χθες, αναφορικά με την πώληση της Εγνατίας οδού και του Ελληνικού.
Όσον αφορά το χρέος, οι συζητήσεις θα ξεκινούσαν μετά τις 11:30 το βράδυ της Τρίτης και σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες οι διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και χωρών της ευρωζώνης παραμένουν. Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι στη δήλωση του Eurogroup θα υπάρχει ο «οδικός χάρτης» για τη ρύθμιση του χρέους σε τρία στάδια (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο). Μερικά από τα μέτρα που βρίσκονται υπό συζήτηση, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, είναι η διατήρηση των επιτοκίων σε σημερινά χαμηλά επίπεδα και η εξομάλυνση των αποπληρωμών ορισμένων δανείων στο χρόνο. Σε επόμενα στάδια εξετάζεται η πρόωρη εξαγορά δανείων του ΔΝΤ και η επιστροφή των κερδών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες (SMPs και ANFAs).
crashonline.gr/