Σάββατο, Ιουλίου 23

Αποκαλύπτουμε το υπόμνημα που θα καταθέσουν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί

Αποκαλύπτουμε το υπόμνημα που θα καταθέσουν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί
Κάποιοι εκ των 8 Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμη έρθει σε επαφή με τους δικούς τους στην Τουρκία (φωτογραφία αρχείου) - Πηγή: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Δεσμεύτηκαν όλοι οι λογαριασμοί που είχαν στην κατοχή τους στη Τουρκία οι 8 στρατιωτικοί που έφτασαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα και ζήτησαν πολιτικό άσυλο.
Η πληροφορία αυτή έφτασε στους ίδιους από συγγενικά πρόσωπα με τα οποία κατάφεραν να έρθουν σε επαφή, ενώ κάποιοι από αυτούς, ανάμεσα τους και οι πιλότοι δεν έχουν μιλήσει ακόμα με τις
οικογένειες τους καθώς, όπως υποστηρίζουν, έχουν φύγει από τα σπίτια τους και κρύβονται φοβούμενοι αντίποινα ή ακόμα και συλλήψεις.
Την ίδια ώρα οι δικηγόροι τους ετοιμάζουν το υπόμνημα που θα καταθέσουν οι 8 στην εξέταση του αιτήματος ασύλου. Μιλώντας στο CNN Greece η δικηγόρος Μένια Πολυχρόνη αποκάλυψε τα σημεία του υπομνήματος.

Βασικό επιχείρημα θα είναι ότι η Τουρκία δεν είναι πια χώρα δικαίου και θα συμπεριλαμβάνονται οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν «τι να τους κάνω στη φυλακή να τους ταΐζω;», αλλά και οι δηλώσεις του για ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής, ενώ σε ειδική παράγραφο θα μνημονεύεται η απόφαση για αναστολή της σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου από την πλευρά της Τουρκίας.
Στους υπαλλήλους της υπηρεσίας ασύλου θα αναφέρουν επίσης ότι και οι ίδιοι αλλά και οι οικογένειες τους υποστηρίζουν τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, και ότι χαρακτηριστικά οι σύζυγοι τους που είναι δασκάλες στο επάγγελμα δεν φορούν μαντήλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο αίτημα ασύλου θα διαπιστώνουν και την επιθυμία μετεγκατάστασης σε άλλη χώρα και συγκεκριμένα στη Γερμανία όπου έχουν και συγγενείς.
Πάντως από τους χώρους στο πρώην Ολυμπιακό χωριό όπου κρατούνται μιλούν συνεχώς με τους δικηγόρους τους ενώ η διαδικασία της εξέτασης αναμένεται να αρχίσει την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

 CNN Greece