Τετάρτη, Ιουλίου 20

Αποφάσισα να τρώω κάθε μέρα τζίντζερ και δείτε τι μου συνέβη

Αποφάσισα να αρχίσω να τρώω τζίντζερ σε καθημερινή βάση. Όχι πως δεν το είχα δοκιμάσει, αντιθέτως είναι ένα από τα αγαπημένα συστατικά της κουζίνας μου. Όμως, σκέφτηκα να το εντάξω στην καθημερινή μου διατροφή για να δω αν ισχύουν ή όχι οι ευεργετικές του ιδιότητες. Και ιδού τα αποτελέσματα.

  • Μειώθηκε ο μυϊκός πόνος
Εδώ και πολύ καιρό με ταλαιπωρούσε ένας μυϊκός  πόνος εξαιτίας έντονης σωματικής δραστηριότητας. Από τότε που άρχισα να πίνω ή να τρώω τζίντζερ ο πόνος μειώθηκε, χρειάστηκαν μερικές ημέρες, όμως το αποτέλεσμα είναι που μετράει. Η πιπερόριζα έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στη μείωση των μυϊκών πόνων που προκαλούνται από την άσκηση. Σε μία μελέτη βρέθηκε ότι όσοι κατανάλωναν για 11 ημέρες τζίντζερ είχαν μια σημαντική μείωση του μυϊκού πόνου. Αυτή η επίδραση πιστεύεται ότι οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του τζίντζερ.
  • Μειώθηκαν τα πεπτικά προβλήματα
Οι φαινολικές ενώσεις του τζίντζερ είναι γνωστό ότι συμβάλουν στην ανακούφιση του ερεθισμού του πεπτικού συτήματος και βοηθάνε την κίνηση της τροφής και των υγρών διαμέσου του γαστρεντερικού σωλήνα. Έχει αποδειχθεί ότι το τζίντζερ επιταχύνει την κένωση του στομάχου, που μπορεί να είναι ωφέλιμο σε άτομα που υποφέρουν από δυσπεψία.
  • Μειώθηκαν οι πόνοι της περιόδου
Κι όμως όταν άρχισα να τρώω τζίντζερ καθημερινά, δεν πονούσα τόσο πολύ κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Σύμφωνα με μελέτες το τζίντζερ μπορεί να μειώσει τον πόνο εξίσου αποτελεσματικά με τα φάρμακα, αρκεί να λαμβάνεται κατά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως.
  • Με βοήθησε όταν είχα πυρετό
Το τζίντζερ περιέχει χρώμια, μαγνήσιο και ψευδάργυρο που βοηθάνε στη βέλτιστη ροή του αίματος, καθώς και στην πρόληψη του πυρετού. Εάν αρρωστήσετε βάλτε μια φέτα τζίντζερ σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και θα νιώσετε αμέσως πολύ καλύτερα.
Εκτός όμως από τα οφέλη που απέκτησα εντάσσοντας το τζίνζτερ στην καθημερινή μου διατροφή, αυτή η θαυματουργή ρίζα έχει και άλλες ευεργετικές ιδιότητες όπως:
  • Μειώνει τις ναυτίες στην εγκυμοσύνη
Όσες έγκυες βιώνουν πρωινές ναυτίες μπορούν να πιούν λίγο τζίντζερ και θα ανακουφιστούν αμέσως. Εκτός από ρόφημα μπορείτε να το βρείτε και σε μορφή παστίλιας ή καραμέλας.
  • Καταπολεμά τα κοινά αναπνευστικά προβλήματα
Εάν πάσχετε από κοινές ασθένειες του αναπνευστικού, όπως βήχας, τότε το τζίντζερ λειτουργεί ως φυσικό αποχρεμπτικό που διασπά και απομακρύνει τη βλέννα. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να ανακτήσετε πιο γρήγορα την αναπνοή σας.
  • Τζίντζερ για χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης
Επιστήμονες έδιναν καθημερινά  3 γραμμάρια σκόνης τζίντζερ σε 90 άτομα και διαπίστωσαν ότι μειώθηκαν τα επίπεδα χοληστερόλης τους. Η μείωση της LDL χοληστερόλης συμβάλει στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων.
  • Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου
Η γήρανση του εγκεφάλου είναι μια αναπόφευκτη και φυσική διαδικασία. Όμως μπορούμε να συμβάλουμε στη μείωση του ρυθμού της γήρανσης. Και για να το πετύχουμε απλά πρέπει να εντάξουμε το τζίντερ στην καθημερινή μας διατροφή. Αυτή η ρίζα έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου, μειώνοντας έτσι και το κίνδυνο για άνοια και Αλτσχάιμερ.