Τρίτη, Αυγούστου 30

Auroville: η πόλη χωρίς πολιτική, θρησκεία και χρήματα

amz_ppl

Υπάρχει η πόλη που οι πολίτες ζουν χωρίς πολιτική, θρησκεία και χρήματα; Κι όμως, υπάρχει και ονομάζεται Auroville.
Η Auroville ιδρύθηκε το 1968 και ανακηρύχθηκε ως διεθνής πόλη από την UNESCO, καθώς οι κάτοικοί της ανήκουν σε πάνω από 50 εθνικότητες και διαφορετικές κουλτούρες. Στην Auroville όλοι συνυπάρχουν χωρίς προβλήματα, καθώς δεν υπάρχει ούτε ένα δεδομένο πολιτικό σύστημα ούτε μια θρησκεία αλλά ούτε και χρήμτα.
Η πόλη βρίσκεται στη Νότια Ινδία και απέχει 150 χιλιόμετρα από το Chennai στο Μαντράς. Τα κτίρια εκεί χτίζονται βάσει μιας πειραματικής αρχιτεκτονικής και αλλάζουν συνεχώς. Οι δομές αυτές επιδιώκουν να βελτιστοποιήσουν τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ο κύριος στόχος τους είναι η επαναχρησιμοποίηση ή, αλλιώς, η ανακύκλωση.
Το άτομο που σχεδίασε την υπέροχη αυτή πόλη ήταν η Mirra Alfassa, περισσότερο γνωστή ως «Μητέρα».
Αυτή η πόλη έχει αναδειχθεί ως μοντέλο βιώσιμης οικολογικής πόλης. Οπωροφόρα δέντρα, καλλιέργειες καλαμποκιού και οπωρώνες βρίσκονται οργανωμένοι σε 15 αγροκτήματα και σε μια έκταση 160 εκταρίων, για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα τρόφιμα για τον ανεεφοδιασμό του πληθυσμού. Η Auroville είναι αυτάρκης σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και φρούτα εποχής.
Σίγουρα αυτή η πόλη δίνει το καλό παράδειγμα για την ειρηνική συνύπαρξη χωρίς πολιτικό σύστημα, θρησκεία και χρήματα.