Δευτέρα, Αυγούστου 22

Πόσο καλά γνωρίζετε τα σύκα;

stogiatrosika.jpgstogiatro.gr
Καταναλώστε φρέσκο ή ξερό αυτό το μαγικό φρούτο, υπάρχει λόγος!
Το σύκο, το ταπεινό αυτό φρούτο που πολλοί απλά προσπαθούν να μην πατήσουν όταν το συναντούν πεσμένο στην άσφαλτο, μπορεί, για μερικούς μελετητές των παλαιών Γραφών, να ήταν και ο πραγματικά απαγορευμένος καρπός του Παραδείσου, αφού το μήλο σε πολύ θερμά κλίματα μάλλον δεν ευδοκιμεί, ενώ οι κάτοικοι του ονειρεμένου εκείνου τόπου, όπως αναφέρουν οι Γραφές, περιφέρονταν καλύπτοντας κατά ένα μέρος τη γυμνότητά τους με φύλλα συκής.

Και πολύ περισσότεροι θα πίστευαν αυτή την εκδοχή αν γνώριζαν το πόσο ωφέλιμος είναι ο καρπός της συκιάς, ένα πραγματικό δώρο για όποιον έχει τη δυνατότητα να το γευθεί (γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται και για έναν καρπό που προκαλεί σε μερικούς ανθρώπους αλλεργικές αντιδράσεις).
Ηταν το αγαπημένο φρούτο της Κλεοπάτρας, ενώ ο Πλίνιος έγραφε πως είναι ό,τι καλύτερο για όσους αναρρώνουν από μια επίπονη ασθένεια, για παλαιστές και άλλους πρωταθλητές. Αλλά και το 2011 αναγορεύθηκε το «Νο 1 αναδυόμενο φρούτο» από την International Association of Culinary Professionals, ενώ όλο και περισσότεροι διατροφολόγοι στο εξωτερικό ανακαλύπτουν τα πάμπολλα προσόντα του. Είναι το φρούτο με τις περισσότερες ίνες, περιέχει ένζυμα που βοηθούν στην πέψη και αρκετό κάλιο. Τρία ξερά σύκα που έχουν μουσκέψει αποβραδίς σε λίγο χλιαρό νερό, κάθε πρωί, πίνοντας μαζί και το νερό, δίνουν το 20% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης σε ίνες και το 11% του απαραίτητου καλίου. Χάρη στο μαγνήσιο που περιέχει το σύκο δρα επίσης χαλαρωτικά, κόντρα στις καθημερινές πιέσεις, ενώ χάρη στον ψευδάργυρο ανεβαίνει η καλή διάθεση και η συγκέντρωση. Επειδή πρόκειται για τροφή-πρωταθλήτρια στο να έχει Ph που βρίσκεται ακριβώς στο άλλο άκρο από το όξινο, συνιστάται να λαμβάνεται έπειτα από γεύματα που περιέχουν πολύ κρέας, λουκάνικα, λίγα λαχανικά, πολλή ζάχαρη, διότι δίνουν αντιδράσεις εξουδετέρωσης. Αντί, δηλαδή, μετά από μια γενναία κρεατοφαγία να σερβίρεται πορτοκάλι ή κάποιο βαρύ γλυκό, μερικά σύκα θα βοηθούσαν πολύ περισσότερο αυτούς που αρχίζουν να σκέπτονται «οχ, πάλι γουρούνιασα»! Αλλωστε περιέχουν και ένα ένζυμο, την πρωτεάση, που βοηθάει στην πέψη του κρέατος.
Σε παλαιότερες εποχές, όταν δεν υπήρχαν όλες αυτές οι οδοντόκρεμες με τις χίλιες διαφορετικές δράσεις για διάφορες περιοδοντικές παθήσεις, συνήθιζαν να βάζουν στο επώδυνο σημείο λίγο πολτό από σύκο και αυτός δρούσε όχι μόνο καταπραϋντικά αλλά και θεραπευτικά αφού περιέχει και ουσίες που σκοτώνουν κάποια ενοχλητικά βακτηρίδια.
Σε σχέση με το παλιό ερώτημα «φρέσκα ή ξερά σύκα» η απάντηση μάλλον είναι πως δεν μπαίνει τέτοιο θέμα. Διότι τα φρέσκα δεν μπορούν να διατηρηθούν περισσότερο από μία εβδομάδα ακόμη και στα καλύτερα ψυγεία. Ετσι, πέρα από την εποχή αυτή, από Αύγουστο ως Σεπτέμβριο, τον υπόλοιπο χρόνο όλα μας παραπέμπουν στα ξερά σύκα. Που θεωρείται ότι περιέχουν στο ίδιο βάρος περισσότερη πρωτεΐνη, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο αλλά λιγότερο Β-καροτένιο και φυσικά βιταμίνη C («Journal of the American College of Nutrition», 2005, έρευνα του Πανεπιστημίου Scranton).
Γενικά στη στήλη αυτή αποφεύγουμε να αναφερόμαστε στις αντικαρκινικές ιδιότητες διαφόρων τροφών όταν αυτό είναι απλά μια αόριστη αναφορά. Αξίζει όμως να έχουμε υπόψη μας λίγα πράγματα όταν έχουν προηγηθεί κάποιες έρευνες όπως αυτές που έγιναν από επιστήμονες στο Mitsubishi-Kasei Institute of Life Sciences του Τόκιο. Οπου εκεί, αφού πρώτα προκάλεσαν αδενοκαρκινώματα σε ποντικούς, τους έκαναν ενέσεις με χυμό από κατεψυγμένα σύκα για να παρατηρήσουν μια μείωση των όγκων κατά 39% κατά μέσον όρο. Στη συνέχεια η δοκιμή σε ανθρώπινους ιστούς έδειξε μια βελτίωση κατά 55%.
Με βάση όσα αναφέραμε και τις προηγούμενες φορές, το ελληνικό καλοκαίρι, από διατροφική άποψη, φαίνεται πως με τα σοφά καθιερωμένα του, τα φθηνά και άφθονα, που προσφέρει σε αυτόν τον τόπο ακόμη απλόχερα, μας δίνει αρκετά εφόδια για να αντιμετωπίζουμε και τις δυσκολίες του χειμώνα. Αρκεί να το καταλάβουμε…
Πηγή:tovima.gr