Σάββατο, Αυγούστου 27

Ξεκινά τον Οκτώβριο το ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες»

Ξεκινά τον Οκτώβριο το ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες»
Στις αρχές Οκτωβρίου ανοίγει η «αυλαία» για το ηλεκτρονικό Πόθεν Έσχες για γιατρούς, δημοσιογράφους, δημόσιους υπαλλήλους κ.α., με την πλήρη καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας να ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο του 2017.
Την συμπλήρωση των στοιχείων θα αναλάβει η εφορία, μέσω των φορολογικών δηλώσεων ενώ στη συνέχεια και οι ίδιοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αποκαλύψουν ο,τιδήποτε άλλο κατέχουν, όπως κειμήλια, πίνακες, ρολόγια, ακόμα και μετρητά εκτός τραπεζικού συστήματος (ή σε θυρίδες) εφόσον αυτά υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ.

Μέχρι στιγμής, πάντως δεν έχει ξεκαθαριστεί η κατώτατη αξία των αντικειμένων που θα πρέπει να δηλωθούν ή πώς θα γίνει η εκτίμησή τους.

Η υποβολή των δηλώσεων, στην ιστοσελίδα www.pothen.gr, θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, ενώ το σύστημα θα μείνει ανοιχτό έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Στην εν λόγω δήλωση θα αναγράφονται τα βασικά στοιχεία του υπόχρεου, δηλαδή ο ΑΦΜ, το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο όπως τηρούνται στο φορολογικό μητρώο, ενώ σε περίπτωση αλλαγών απαιτείται η διόρθωση των ανακριβών στοιχείων στο φορολογικό μητρώο.

Η είσοδος στην ηλεκτρονική εφαρμογή θα γίνεται με τους κωδικούς του φορολογούμενου στο Taxisnet, ενώ μετά την πρώτη ηλεκτρονική υποβολή της σχετικής δήλωσης θα καταγράφονται τα επόμενα έτη μόνο οι μεταβολές.