Παρασκευή, Αυγούστου 26

Τι κρύβεται πίσω από την τουρκική ΕΙΣΒΟΛΗ στη ΣΥΡΙΑ! Κίνηση ΜΑΤ από τους ΤΟΥΡΚΑΛΑΔΕΣ ή ΠΡΟΔΟΣΙΑ Κούρδων από τις ΗΠΑ;

tank toyrkia

Η Τουρκία μέλος του ΝΑΤΟ, χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ή την επίσημη της Δαμασκού  εισέβαλε με τα τεθωρακισμένα της  σ΄ ένα κυρίαρχο κράτος με το πρόσχημα της καταπολέμησης της ΙSIS.
Φανταστείτε η Μόσχα να εισέβαλε με στρατεύματα στο Donbass για την προστασία του τοπικού πληθυσμού, να καταλάμβανε την Avdeevka, ή ακόμα και τη Μαριούπολη.Η διεθνής κοινότητα θ΄άφριζε για την κατοχή και η αγωνία των διπλωματών θα χτύπαγε κόκκινο.

Η Άγκυρα στη Βόρεια Συρία προφανώς επιδιώκει δικούς της στόχους και η καταπολέμηση της ISIS δεν είναι ο κύριος. Κατ΄ αρχήν έχει εκφραστεί υπέρ της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Η Τουρκία ενδιαφέρεται ζωτικά για το γεγονός στο νότιο υπογάστριο της να μην υπάρξει ένα ενιαίο κουρδικού κράτους. Η εισβολή Ερντογάν δημιούργησε μια σφήνα ανάμεσα στα δύο καντόνια των Κούρδων Cobáne και Afrin. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι επίσης ενδιαφέρεται για την επέκταση της  σφαίρας επιρροής της στην περιοχή.
Στην περίπτωση αυτή, οι Τούρκοι θα ενισχύσουν την υποστήριξη στους « αντάρτες » που αγωνίζονται κατά των Κούρδων. Παραδόξως, αλλά γι αυτό, επίσης  ο Άσαντ ουδόλως ενδιαφέρεται μετά και την σύρραξη στη Hasaka. Η σύγκρουση αποκτά σταδιακά αποχρώσεις του πολέμου του Λιβάνου «όλοι εναντίον όλων» ή όπως σημειώνει ο αρθρογράφος του γαλλικού Marianne ο πόλεμος στη Συρία δεν είναι ένας πόλεμος αλλά πολλοί πόλεμοι.
Επί την ευκαιρία, να υπενθυμίσουμε ότι μια παλιότερη επιδίωξη της  Τουρκίας ήταν να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη tampon 10 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της. Και στην πραγματικότητα αυτή τέθηκε σε εφαρμογή.
Η Άγκυρα πετυχαίνει μ΄ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Από τη μία πλευρά απομακρύνει την ούτως ή άλλως αβέβαιη προοπτική της δημιουργίας ενός Κουρδιστάν στα σύνορά της και από την άλλη θέτει παρακαταθήκη για το φιλόδοξο σχέδιό της για στρατόπεδα προσφύγων στη νεκρή ζώνη.Να ένας πολύ καλός τρόπος για ν΄απαλλαγεί από τους μετανάστες εργαζομένους που όμως στις νότιες επαρχίες της Τουρκίας πολλές φορές μετατρέπονται σε στοιχεία εγκληματικών και τρομοκρατικών οργανώσεων.Αποτελεί επίσης μια βάση για την προώθηση της «μετριοπαθούς  αντιπολίτευσης».
 makeleio.gr