Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 21

Συρία: Aναφορές για 12 νεκρούς από τους βομβαρδισμούς σε φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια

Συρία: Aναφορές για 12 νεκρούς από τους βομβαρδισμούς σε φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια
Συριακά ή ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα βομβάρδισαν φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια κοντά στο Χαλέπι σκοτώνοντας 12 άτομα, ανάμεσά τους και προσωπικό της Ερυθράς Ημισελήνου, υποστήριξαν το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.


Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα, ο συριακός στρατός δήλωσε ότι κυβερνητικές δυνάμεις απέκρουσαν μια επίθεση ανταρτών στα νοτιοδυτικά του Χαλεπιού νωρίς τη Τρίτη. Η επίθεση, είπε ο στρατός, έγινε κοντά στην περιοχή Ραμούσα, όπου βρίσκονται στρατιωτικές εγκαταστάσεις που επανέκτησαν οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους νωρίτερα τον μήνα αυτό. Τα περιστατικά αυτά αναφέρθηκαν μετά το τέλος μιας εκεχειρίας που κράτησε μια εβδομάδα.

Τουλάχιστον οκτώ φορτηγά καταστράφηκαν στην επίθεση κοντά στην κωμόπολη Ουρμ αλ Κούμπρα, ενώ βρίσκονταν σταθμευμένα στο τοπικό παράρτημα της Ερυθράς Ημισελήνου, το οποίο επίσης καταστράφηκε, σύμφωνα με ακτιβιστή της αντιπολίτευσης που δήλωσε ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας.

«Καθώς σας μιλάω, οι αδελφοί μου προσπαθούσαν να σβήσουν τις φωτιές, και εμείς έχουμε υποστεί άλλες τέσσερις επιθέσεις (...) ακριβώς στο ίδιο μέρος», είπε ο ακτιβιστής, που δήλωσε ότι ονομάζεται Αμπού Σαχούντ. «Βρίσκονται ακόμα στον αέρα», είπε στο πρακτορείο Reuters, από την ίδια περιοχή.

Κάτοικος της περιοχής είπε στο Reuters δια τηλεφώνου ότι τα φορτηγά είχαν χτυπηθεί από περίπου πέντε ρουκέτες ενώ βρίσκονταν σταθμευμένα στο κέντρο της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου, και ότι ο επικεφαλής του κέντρου και αρκετοί άλλοι έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, τα Ηνωμένα Έθνη ενημέρωσαν ότι η βοήθεια η οποία συμπεριελάμβανε αλεύρι και φαρμακευτικές προμήθειες για 78.000 άτομα θα παραδιδόταν στην Ουρμ αλ Κούμπρα.

Ο ΟΗΕ και ο Ερυθρός Σταυρός επιβεβαίωσαν ότι τα ρυμουλκούμενα είχαν χτυπηθεί.

«Είμαστε βαθύτατα συγκλονισμένοι για το γεγονός ότι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και αποστολές έχουν για άλλη μια φορά υποφέρει από την βιαιότητα του πολέμου αυτού», είπε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού σε δήλωση που έστειλε ηλεκτρονικά στο Reuters.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι έχουν γίνει τουλάχιστον 40 βομβαρδισμοί μέσα και γύρω από το Χαλέπι από το τέλος της εκεχειρίας, και ότι συνολικά 32 άτομα έχουν σκοτωθεί..zougla.gr