Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Συναγερμός έχει σημάνει από χθες στο Υπ. Εργασίας και στο ΙΚΑ για να βρουν 200 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφτούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την καταβολή των συντάξεων από το Νοέμβριο και έπειτα.
Και αυτό γιατί χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ απέρριψε την πρόταση της διοίκησης για άντληση 200 εκατ. ευρώ από τον "κουμπαρά" των ταμείων, το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).

Η απόρριψη αυτή σηματοδοτεί τρανταχτή απόδειξη αποτυχίας του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, αλλά και  μεγάλη πολιτική ήττα για την κυβέρνηση, η οποία είχε προϋπολογίσει ήδη από τα τέλη του 2015 να χρησιμοποιήσει φέτος τα κεφάλαια αυτά του ΑΚΑΓΕ (σ.σ όπου συγκεντρώνονται πόροι από "εισφορές αλληλεγγύης" στις κύριες συντάξεις άνω των 1400 ευρώ και στις επικουρικές άνω των 300, μαζί και από τον κρατικό προϋπολογισμό) για να περιορίσει τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, μαζί και τις περικοπές στις κύριες συντάξεις.
Ζητούνται εναλλακτικά σενάρια για να καλυφθεί το 10% των κονδυλίων για συντάξεις του ΙΚΑ
Τα 200 εκατ. ευρώ τα οποία προόριζε η κυβέρνηση να μεταφέρει στο ΙΚΑ από το ΑΚΑΓΕ (αφού πρώτα μία τέτοια πρόταση εγκρινόταν από το ΔΣ του ταμείου, η οποία όμως δεν ήλθε) αντιστοιχούν στο 10% των απαιτουμένων δαπανών για την καταβολή 1,2 εκατομμυρίου κύριων συντάξεων του ΙΚΑ στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2016 (1,8 δισ. ευρώ).
Το βέτο του ΔΣ του ΙΚΑ στην άντληση πόρων από το ΑΚΑΓΕ , το οποίο προέκυψε από τις αρνητικές  ψήφους των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ), των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στο ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ) και των συνταξιούχων, αναγκάζει τόσο τη διοίκηση του ταμείου όσο και του Υπ. Εργασίας να ψάξει για άλλους πόρους για την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων αίφνης του Νοεμβρίου, η οποία προβλέπεται πιθανόν για τις 27 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, oι  άμεσες εναλλακτικές τις οποίες έχει το ΙΚΑ αυτή τη στιγμή είναι:
* η καθυστέρηση απόδοσης των εισφορών υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στον ΕΟΠΥΥ
* ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός από το ΤΑΠ-ΔΕΗ, το ΤΑΔΚΥ, τον ΟΠΑΔ ή και από κάποια συστημική τράπεζα
* μία έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το Κράτος έκοψε κατά 28% τη χρηματοδότηση προς το ΙΚΑ φέτος και εκτίναξε το έλλειμμα του
Η αύξηση των εσόδων του ΙΚΑ κατά 4,9% στο 8μηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα -την οποία υπογραμμίζουν με ανακοινώσεις του το ΙΚΑ αλλά και το Υπ. Εργασίας– προφανώς δεν είναι αρκετή για να κλείσει το έλλειμμα των 2,1 δισ. ευρώ το οποίο έχει προϋπολογιστεί από το ίδιο το ΙΚΑ για φέτος.
Το έλλειμμα αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού του ίδιου του ΙΚΑ θα πυροδοτούνταν φέτος όχι τόσο από την προβλεπόμενη μείωση των εσόδων από εισφορές (σ.σ. η οποία τελικά δεν φαίνεται να επαληθεύεται) όπως υπερτονίζουν στις ανακοινώσεις τους ΙΚΑ και Υπ. Εργασίας όσο από τη δραματική μείωση της Κρατικής χρηματοδότησης κατά 1,1 δισ. ευρώ ευρώ (ή 28%) το 2016 σε σχέση με το 2015.
Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης αποφασίστηκε από την παρούσα κυβέρνηση, είναι σαφέστατα αποτυπωμένη στον προϋπολογισμό του ΙΚΑ.
Αυτό το στοιχείο "ξεχνιέται" στη χθεσινή παραπάνω από οργισμένη ανακοίνωση του Υπ. Εργασίας η οποία μιλά για "γκρίζα προπαγάνδα" και "κατευθυνόμενα (από τη ΝΔ) δημοσιεύματα".
"Σκοπός του ΑΚΑΓΕ είναι η δημιουργία αποθεματικών για τη διασφάλιση των νέων γενεών"
Κατά τα άλλα η αναφορά  στην χθεσινή ανακοίνωση του Υπ. Εργασίας, σύμφωνα με την οποία  "στο εσωτερικό του ΑΚΑΓΕ λειτουργεί (…) εντελώς ξεχωριστά από τον "κουμπαρά", ειδικός "Λογαριασμός Αλληλεγγύης Συνταξιούχων", ο λεγόμενος και "μικρός ΑΚΑΓΕ" που "από τη σύσταση του ο τελευταίος έχει ως αποστολή να καλύπτει, μαζί με τον κρατικό προϋπολογισμό, τα ελλείμματα των Ταμείων"  αποτελεί μάλλον… αντιπερισπασμό από πλευράς της κυβέρνησης.
Και αυτό γιατί κανένα "δημοσίευμα" δεν ανέφερε κάτι αντίθετο. Ωστόσο το Υπ. Εργασίας "ξέχασε" ότι το άρθρο 2 του Κανονισμού Λειτουργίας του ΑΚΑΓΕ ορίζει πως, πάνω από όλα, "σκοπός του Α.Κ.Α.ΓΕ. είναι η δημιουργία αποθεματικών (σ.σ. τόσο εκείνων που μπαίνουν στον "μικρό" όσο και στο "μεγάλο" ΑΚΑΓΕ) , για τη χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, από 1/1/2019 και μετά, για τη διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενεών".
Το 2015 αντλήθηκαν διπλάσια κονδύλια από τον ΑΚΑΓΕ σε σχέση με το 2014
Επίσης το Υπ. Εργασίας, αν και δεν παραλείπει να αναφέρει πως ο "μικρός ΑΚΑΓΕ" χρησιμοποιήθηκε και το 2014 –δηλαδή επί κυβερνήσεως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- και όχι μόνο το 2015, δηλαδή επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, δεν αναφέρει πως το 2014 αντλήθηκαν 200 εκατ. ευρώ από τον ΑΚΑΓΕ, ενώ το 2015 τα διπλάσια –δηλαδή 400 εκατ. ευρώ, ενώ αλλά τόσα προγραμματιζόταν να αντληθούν και φέτος.
Το γεγονός ότι η άντληση 400 εκατ. ευρώ είχε "εγγραφεί’ στον κρατικό ροϋπολογισμό του 2016, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπ.  Εργασίας αλλά και στα δημοσιεύματα τα οποία κατακεραυνώνει, δεν αλλάζει την ουσία του πράγματος,ότι δηλαδή τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων (πχ τα ελλείμματα και τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν) επιδεινώθηκαν την περίοδο 2015 -2016 και έτσι χρειάζονται τα διπλάσια κονδύλια από τον ΑΚΑΓΕ σε σχέση με εκείνα που αντλήθηκαν το 2014.