Τρίτη, Σεπτεμβρίου 13

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ! Ήρθαν για να μείνουν. 20.000 χιάδες παιδιά λαθρομεταναστών στα Ελληνικά σχολεία .-- Ωραιόκαστρο: Δεν δέχονται τα παιδιά των λαθρομεταναστών στο 5ο δημοτικό σχολείο, απειλώντας με κατάληψη

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΖΟΥΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Ωραιόκαστρο: Δεν δέχονται μικρά προσφυγόπουλα στο 5ο δημοτικό σχολείο, απειλώντας με κατάληψη
Μέσα σε αυτό αναφέρεται η αξίωση-απαίτηση  του Συλλόγου Γονέων του 5ου Δημοτικού Σχολείου από το Ωραιόκαστρο, να μην φιλοξενηθούν τα παιδιά μεταναστών-προσφύγων στο σχολείο τους ειδάλλως θα προβούν σε κατάληψη του κτηρίου.




Η άποψη αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτή του αρμόδιου λαθρο-υπουργού κ. Φίλη για το θέμα της ένταξης όλων των μεταναστών παιδιών  στα ελληνικά σχολεία.

Πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου κ. Γιάννης Παντής, δήλωσε πως το  σχέδιο για την υποχρεωτική εκπαίδευση των ανήλικων προσφύγων βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, καθώς έχουν καταμετρηθεί μέχρι και το τελευταίο παιδί στις 38 επίσημες (νέες και παλιές) δομές φιλοξενίας στην επικράτεια και μάλιστα έχει εκπονηθεί σχέδιο τριών σεναρίων, που θα δίνει λύση σε κάθε πρόβλημα που θα προκύπτει όσον αφορά τα σχολικά συγκροτήματα. Με δεδομένο πως στα θρανία θα καθίσουν 20 χιλιάδες παιδιά, θα απαιτηθεί η δημιουργία περίπου 800 τάξεων υποδοχής σε όλη τη χώρα.

Το υπουργείο Παιδείας έχει καταγράψει λεπτομερώς όλα τα δημοτικά και γυμνάσια που βρίσκονται σε απόσταση έως 3 χιλιόμετρα από τα κέντρα φιλοξενίας και, μετά την υπογραφή υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία του προγράμματος ,θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για να αποφασιστεί σε ποια και πόσα από τα διαθέσιμα σχολεία θα πάνε τα προσφυγόπουλα.

Για αντιδράσεις όπως αυτές του Συλλόγου Γονέων του 5ου Δημοτικού Ωραιοκάστρου ο κ. Παντής ήταν απόλυτα σαφής:

«Τα σχολεία και η εκπαίδευση των προσφύγων είναι αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και κανενός άλλου».

Η ηγεσία του υπουργείου είναι αποφασισμένη να κάνει πράξη το σχέδιό της, αλλά φυσικά και να ακούσει τις αντιρρήσεις κι αν αυτές πατούν σε πραγματικά προβλήματα και δεν αποτελούν προφάσεις κάποιων δημάρχων που όπως και τον καιρό της δημιουργίας των κέντρων ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων, να βρει κοινό τόπο.

Όσο για το θέμα της υγείας των μικρών μαθητών, ο κ. Παντής τονίζει πως βρίσκονται σε απόλυτη συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ και «δεν θα μπει κανένα παιδί σε κανένα σχολείο αν δεν είναι εμβολιασμένο και εφοδιασμένο με την ειδική κάρτα υγείας».

Μάλιστα, μέχρι χθες είχε εμβολιαστεί το 85% των παιδιών και μέχρι την άλλη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός όλων των μικρών και μεγαλύτερων μαθητών.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως το θέμα της ένταξης των προσφυγόπουλων στα σχολεία θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα καθώς υπάρχουν πληροφορίες πως υπάρχουν αντιρρήσεις και από άλλους τοπικούς φορείς σε διάφορα σημεία της χώρας μας.

Δήμαρχοι έχουν κρατήσει επιφυλάξεις για την επιτυχία του μέτρου ενώ άλλοι όπως  ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Αστέριος Γαβότσης έχει απειλήσει με κινητοποιήσεις εάν φιλοξενηθούν παιδιά προσφύγων στα ολοήμερα σχολεία του Δήμου του.

Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβεί αφού το Υπουργείο έχει επιλέξει για την φιλοξενία των προσφυγόπουλων, σχολικά συγκροτήματα που είναι ελεύθερα από τις 2 μμ έως και τις 6 μ.μ..