Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 28

AYTOI OI "ΣΟΦΟΙ" ΠΟΣΟ ΣΟΦΟΙ ΕΙΝΑΙ; ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΑ ΑΡΠΑΖΟΥΝ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΙΜΠΛΕ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΝ ΤΗ ΣΟΦΗ ΜΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥΣ;;ΝΑ ΤΗ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΩΛΟ ΤΟΥΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΟΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ !

ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΠΟΣΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ...ΟΙ "ΣΟΦΟΙ"

Εργασιακά: Το πόρισμα «φωτιά» για απολύσεις, συλλογικές συμβάσεις

Τέλος στις ατομικές συμβάσεις και επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών προτείνει η Επιτροπή. Ανοιχτό «παράθυρο» για τις ομαδικές απολύσεις, οι προτάσεις για κατώτατο μισθό, συνδικαλιστικό νόμο
 Με εξαίρεση τις ομαδικές απολύσεις το εργασιακό καθεστώς που ισχύει στην χώρα μας, δεν παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό που εφαρμόζεται στις άλλες χώρες της ΕΕ. Αυτό είναι το ουσιαστικό συμπέρασμα που προκύπτει από το πόρισμα
της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, το οποίο και θα παραδοθεί στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Οι «Σοφοί» προτείνουν τερματισμό των ατομικών συμβάσεων και εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων, με επαναφορά μάλιστα της επεκτασιμότητας, ενώ για τον κατώτατο μισθό υποστηρίζουν ότι πρέπει να καθορίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων, ύστερα από διαβούλευση με τους ειδικούς.
Ομαδικές απολύσεις:
Το ακανθώδες ζήτημα στην περίπτωση των ομαδικών απολύσεων, σχετίζεται με το δικαίωμα «βέτο» που διατηρεί το υπουργείο Εργασίας στην περίπτωση που μια επιχείρηση θελήσει να προχωρήσει σε μεγάλο αριθμό απολύσεων. Πρόκειται για μια «ρύθμιση» που σύμφωνα και με πρόσφατη εισήγηση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αντιβαίνει τους κοινοτικούς κανόνες. Στην εν λόγω εισήγησή του εκτιμά ότι το προστατευτικό για τους εργαζόμενους νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόζεται στη χώρα μας, είναι αντίθετο προς το δίκαιο της Ε.Ε, καθώς περιορίζει την επιχειρηματική ελευθερία.
Ποια είναι η θέση των «Σοφών»; Σχετικά… μετριοπαθής καθώς παραπέμπουν στην επικείμενη απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αναμένεται να εκδοθεί στα τέλη Οκτωβρίου και αφορά την προσφυγή κατά του υπουργικού «βέτο» στις ομαδικές απολύσεις στην ΑΓΕΤ-Ηρακλής της Lafarge. Εγκυροι νομικοί «κύκλοι» εκτιμούν ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα κάνει δεκτή την προσφυγή και επί της ουσίας θα ανάψει το «πράσινο φως» για την πλήρη εναρμόνιση του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων που ισχύει στην Ελλάδα, με το ευρωπαϊκό.
Συλλογικές συμβάσεις:
Στο πόρισμά του οι εμπειρογνώμονες προτείνουν τον τερματισμό των ατομικών συμβάσεων  την επαναφορά και επέκταση των κλαδικών συβάσεων, αλλά και την εφαρμογή της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης με την υπερίσχυση των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων. Πρόκειται για θέση η οποία «ταιριάζει» με τις απόψεις που διατυπώνει το υπουργείο Εργασίας και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την θέση του ΔΝΤ, που ζητάει περαιτέρω ευελιξία της αγοράς εργασίας
Κατώτατος μισθός:
Σε ότι αφορά στον κατώτατο μισθό οι «Σοφοί» τάσσονται ανοιχτά υπέρ της επαναφοράς του ορισμού του κατώτατου μισθού 
από τους κοινωνικούς εταίρους κι όχι από το κράτος, κάτι που θα επιθυμούσε το υπουργείο Εργασίας
Συνδικαλιστικός νόμος, απεργία-ανταπεργία
Ακρως σημαντικές είναι οι παρατηρήσεις των εμπειρογνωμόνων αναφορικά με τον συνδικαλιστικό νόμο αλλά και τα ζητήματα της συλλογικής δράσης (απεργία-ανταπεργία). Οι «Σοφοί» εκτιμούν ότι δεν απαιτούνται αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και ιδιαίτερα στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για την απεργία.
Επίσης σε ότι αφορά στην ανταπεργία υποστηρίζουν ότι δεν είναι αναγκαία η επαναφορά του δικαιώματος του εργοδότη για (λοκ-άουτ) που καταργήθηκε με τον συνδικαλιστικό νόμο 1264 του 1982.