Κλείνουν τα ΕΑΣ Ελευσίνας (ΠΥΡΚΑΛ) για να εξυπηρετηθούν τα ιδιωτικά συμφέροντα των ΕΛΠΕ
Στη δύναμη της Ομοσπονδίας μας ανήκουν και οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ Ελευσίνας, π. ΠΥΡΚΑΛ. Σήμερα στο εργοστάσιο των ΕΑΣ Ελευσίνας εργάζονται μόνο 22 άτομα, που μετακινούνται καθημερινά στις εγκαταστάσεις του Λαυρίου, μεταφέροντας την τεχνογνωσία τους στους εκεί εργαζόμενους.

Είναι βέβαιο ότι το κόστος από το κλείσιμο του εργοστασίου είναι τεράστιο, τόσο για την Εθνική Άμυνα αλλά και για την επιβίωση της εταιρείας. Δυστυχώς επιλέχθηκε η συρρίκνωση της παραγωγής πυρομαχικών σε βάρος ακόμη και της Άμυνας της χώρας, προκειμένου να εξασφαλιστούν ιδιωτικά συμφέροντα!!!
Χάθηκαν εξαγωγικά συμβόλαια, ελάχιστος εξοπλισμός μετεγκαταστάθηκε στο Λαύριο, με μεγάλο οικονομικό κόστος για τα δεδομένα της εταιρείας. Υπάρχουν έγγραφες απαντήσεις παλαιών διοικήσεων προς το Σωματείο αλλά και την Ομοσπονδία, στις οποίες ξεκάθαρα επικαλούνται σαν δύο βασικούς λόγους της ανάγκης διακοπής της λειτουργίας και της μετεγκατάστασής του, από την επιθετική επέκταση του διυλιστηρίου κοντά στις μεγάλες αποθήκες των εκρηκτικών καθώς και την αδυναμία δημιουργίας νέων συνεργείων από την εκτεταμένη μόλυνση του οικοπέδου.
Οι εργαζόμενοι πάλεψαν, αγωνίστηκαν για να ακυρώσουν τα σχέδια κλεισίματος του εργοστασίου. Στάθηκε αδύνατον.
Δυστυχώς στη χώρα των μνημονίων και της εξαθλίωσης, τα Εθνικά συμφέροντα από τις πολιτικές ηγεσίες, έρχονται σε δεύτερη μοίρα.
Το Σωματείο των εργαζομένων, μετά την προσπάθειά του, να πείσει τις τελευταίες Διοικήσεις και πολιτικές ηγεσίες, ώστε να μην προχωρήσουν στο κλείσιμο του εργοστασίου, γιατί θα χανόταν μεγάλη γκάμα πυρομαχικών, προχώρησε σε πρόταση για τους εργαζόμενους προς τη Διοίκηση και την πολιτική ηγεσία.
Οι τελευταίοι 22 εργαζόμενοι του εργοστασίου αντί να μετακινούνται από το ένα άκρο της Αττικής (Μέγαρα) στο άλλο (Λαύριο), να προσληφθούν από τον αγοραστή των εγκαταστάσεων.
Ξεκάθαρο σε όλους πρέπει να είναι ότι, ακόμη και αν απομακρυνθούν όλα τα αποθηκευμένα πυρομαχικά και όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός, ο κίνδυνος ατυχήματος παραμένει να είναι πολύ μεγάλος και μόνο οι εργαζόμενοι που γνωρίζουν τα πυρομαχικά, μπορούν να καθαρίσουν το χώρο του εργοστασίου.
Ξεκάθαρο πρέπει να είναι ότι το αίτημα των εργαζομένων, ήταν και είναι, να συνεχίσουν να εργάζονται σε όποιον επιχειρηματία αγοράσει τις εγκαταστάσεις, γιατί είναι αδύνατο να συνεχίσουν, σ’ όλο τον εργασιακό τους βίο, στην ακραία αυτή βλαπτική μεταβολή της καθημερινής μετακίνησης.
Η Διοίκηση των ΕΑΣ και η πολιτική ηγεσία, αποδέχθηκαν την πρόταση, ως σωστή και εφικτή, αλλά και αυτονόητη, υποσχόμενοι στους εργαζόμενους ότι θα την υλοποιήσουν.
Μόλις πριν από λίγες μέρες, προς τη Διοίκηση των ΕΛΠΕ, κοινοποιήθηκε επιστολή των εκπροσώπων των εργαζομένων του εργοστασίου ΕΑΣ Ελευσίνας (π. ΠΥΡΚΑΛ), στην οποία πολύ καθαρά αναδεικνύονταν το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην εύρυθμη λειτουργία του, από την επιθετική επέκταση αλλά και κυρίως από την συνεχή μόλυνση εδώ και 12 χρόνια από το γειτονικό διυλιστήριο.

ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΛΠΕ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Για τους λόγους αυτούς, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν από τη Διοίκηση των ΕΛΠΕ να συζητήσουν την διαδικασία πρόσληψης του προσωπικού από τα ΕΛΠΕ και με βάση τη διαβεβαίωση που είχαν και από τον Διευθύνων Σύμβουλο των ΕΑΣ. Παρόλα αυτά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση εκ μέρους τους και ενώ η αγοραπωλησία της έκτασης προχωρά, χωρίς καμιά εγγύηση για την εξασφάλιση των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι αρνούνται να δεχθούν την εγωκεντρική συμπεριφορά των ΕΛΠΕ απέναντί τους. Η Ομοσπονδία μας θ’ αναλάβει κάθε πρωτοβουλία που τουλάχιστον θα διασφαλίζει, χωρίς παραπέρα ταλαιπωρίες, την εργασιακή τους γαλήνη.
Το επόμενο 15μερο, μαζί με το Σωματείο και το Εργατικό Κέντρο, θα προχωρήσουμε σε ημερίδα στο χώρο του εργοστασίου προσκαλώντας οικολογικές οργανώσεις, δημοσιογράφους, εκπροσώπους κομμάτων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ζητώντας δημόσια απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα :
·Εκτιμήθηκε το κόστος για την Εθνική μας Άμυνα από πυρομαχικά που θα χαθούν από το παραγωγικό έργο της εταιρείας, μετά το κλείσιμο του εργοστασίου;
·Κοστολογείται στην τιμή πώλησης η απαξίωση από την μεγάλη ρύπανση που προκάλεσε το διυλιστήριο, στο εργοστάσιο και στο οικόπεδο των 500 στρεμμάτων;
·Είναι, ναι ή όχι τα 21 εκ. ευρώ εξευτελιστικά, όταν παρελθούσα Διοίκηση των ΕΛΠΕ και συγκεκριμένα το 2008, επιζητώντας την ενοικίαση 100 στρεμμάτων για χρονικό διάστημα 25 ετών, πρόσφερε 20 εκ. ευρώ και πρόσληψη προσωπικού, με την τότε Διοίκηση των ΕΑΣ να αρνείται;
·Είναι η διαρροή πετρελαίου στις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ συνεχής για όλα αυτά τα χρόνια, με μετρήσεις μέχρι το 2012 που το επιβεβαιώνουν;
·Με ποιό καθεστώς πραγματοποιήθηκαν οι 40 γεωτρήσεις στον χώρο του εργοστασίου και ποιό ήταν το όφελος των ΕΑΣ από αυτές;
·Ως εργαζόμενοι είναι μάρτυρες μεγάλων ρυπαντικών επεισοδίων με σημαντικότερο τη μόλυνση του ρέματος τον Απρίλιο του 2014. Είναι αλήθεια ότι η αποκατάσταση της βλάβης έχει τεράστιο κόστος;
·Γιατί δεν δόθηκε το πιστοποιητικό ασφάλισης εγκαταστάσεων και προσωπικού του εργοστασίου, όπως είχαν συγκαταθέσει (υπάρχει αλληλογραφία των νομικών υπηρεσιών που το επιβεβαιώνει) σε συμφωνητικό που ποτέ δεν υπογράφτηκε και με το οποίο ήταν υποχρεωμένοι να παρέχουν όλα τα στοιχεία στα ΕΑΣ;
·Υπάρχει, και πόσο σοβαρό είναι το θέμα με την μόλυνση της θάλασσας και του υδροφόρου ορίζοντα;
·Η Περιφέρεια Δυτικής Αττικής ,η οποία τις επόμενες μέρες θα ενεργήσει αυτοψία για την πιστοποίηση ή όχι υπαγωγής της εγκατάστασης στην SEVESO,γνωρίζει το θέμα;
·Τι προβλέπει το ευρωπαϊκό δίκαιο και οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί σε ανάλογες περιπτώσεις;
·Είναι σε γνώση του κυρίου μετόχου των ΕΑΣ, του ΥΠΟΙΚ, η κατάσταση του οικοπέδου;
·Γιατί δεν διενεργείται ανοιχτός διαγωνισμός;
·Γνωρίζετε ότι οι εργαζόμενοι δικαιούνται να προσφύγουν σε ένδικα μέσα, κατά των ΕΛΠΕ, για τις συνέπειες που υφίστανται τα ΕΑΣ αλλά και για τη βλαπτική μεταβολή στην εργασιακή τους κατάσταση με υπαιτιότητα των δραστηριοτήτων του διυλιστηρίου;
·Γιατί τα ΕΛΠΕ τόσα χρόνια δεν πλήρωσαν ούτε 1 ευρώ για τη μόλυνση αλλά και την απαξίωση που προκάλεσαν σε βάρος της Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας μας;Πιστεύει κανείς, ότι αν ήταν ένας οποιοσδήποτε ιδιώτης δεν θα είχε ζητήσει αποζημίωση;
Θέλαμε να πιστεύουμε όμως, ότι τουλάχιστον θα συναισθανόντουσαν την απόλυτη ευθύνη τους απέναντι στο δίκιο των εργαζομένων, που χρόνια τώρα πέρα από την επικίνδυνη εργασία τους στην παραγωγή πυρομαχικών, αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν, τον κίνδυνο από την πετρελαϊκή μόλυνση και διάβρωση όλων των εγκαταστάσεων της εταιρείας.
Πιστεύουμε ότι η Διοίκηση των ΕΑΣ και η πολιτική ηγεσία, θ’ αναλάβουν τις ευθύνες τους βλέποντας και τα δικαιώματα των εργαζομένων και όχι μόνο του επιχειρηματία, επιβάλλοντας ως μέρος της συμφωνίας και τους εργαζόμενους.
Η Ομοσπονδία μας θα σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους, απαιτώντας άμεση λύση στο εργασιακό τους θέμα, που δημιουργείται για να προστατευθούν τα ΕΛΠΕ.
ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Γραμματεία Τύπου ΟΕΧΒΕ

 http://www.antinews.gr/