Τρίτη, Σεπτεμβρίου 13

Θα αντέξει η Χ.Κλίντον μέχρι τις εκλογές; Τα φαβορί για την αντικατάστασή της

Είναι κατάλληλη για υποψήφια πρόεδρος η Χίλαρι Κλίντον; Θα αντέξει μέχρι το τέλος της «κούρσας» για τον Λευκό Οίκο; Τι θα
συμβεί αν αποσυρθεί; Θα επωφεληθεί ο Ντόναλντ Τραμπ από το πρόβλημά της;
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία προσπαθούν να απαντήσουν τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, μετά από την κατάρρευση της Χίλαρι Κλίντον σε εκδήλωση μνήμης για την 11η Σεπτεμβρίου και την ανακοίνωση ότι πάσχει από πνευμονία.
Το πρόβλημα υγείας της μπορεί να μην είναι σοβαρό, αλλά ήδη έχει ξεκινήσει ένας τεράστιος διάλογος στις ΗΠΑ, με αφορμή αυτό το θέμα, που ήρθε τη χειρότερη στιγμή για την υποψήφια των Δημοκρατικών. Πολλοί ασκούν κριτική για έλλειψη διαφάνειας στο «στρατόπεδό» της- με πρόσφατο ακόμη το θέμα με τα email της, για το χειρισμό ευαίσθητων πληροφοριών όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, που αποτέλεσε «πλήγμα» για την αξιοπιστία της. Επιπλέον, το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ήρθε στη δημοσιότητα τη στιγμή που οι συνεργάτες της προσπαθούσαν να καλύψουν την πιο πρόσφατη γκάφα της την προηγούμενη εβδομάδα, όταν αποκάλεσε αξιοθρήνητους τους ψηφοφόρους του Τραμπ, σχόλιο για το οποίο απολογήθηκε.
Το «στρατόπεδο» της Κλίντον πάντως παραδέχθηκε ότι χειρίστηκε λάθος το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε η 68χρονη- η διάγνωση της πνευμονίας ανακοινώθηκε με δύο ημέρες καθυστέρηση- και οι συνεργάτες της υποσχέθηκαν ότι τις επόμενες ημέρες θα δημοσιοποιήσουν επιπλέον λεπτομέρειες από τον ιατρικό φάκελό της.
Παρόλα αυτά, οι επικριτές της σημειώνουν ότι ο χειρισμός του ζητήματος είναι ένα ακόμη δείγμα για την τάση της Κλίντον προς τη μυστικοπάθεια. Παράλληλα, ο Τραμπ εδώ και εβδομάδες σχολίαζε ότι η αντίπαλός του δεν έχει την ενέργεια που απαιτείται για να είναι πρόεδρος, αμφισβητώντας την αντοχή της. Και το όλο θέμα «έσκασε» τη στιγμή που ο Τραμπ έχει «ροκανίσει» τη διαφορά τους στις δημοσκοπήσεις και φαίνεται ξανά «μάχιμος» στις πολιτείες όπου αναμένεται να κριθεί το αποτέλεσμα των εκλογών.
Τα σενάρια αντικατάστασης
Αν και δεν υπάρχουν αυτές τις στιγμές ενδείξεις ότι η κατάσταση της υγείας της Κλίντον θα απαιτήσει αλλαγή πλάνου από τους Δημοκρατικούς, ήδη έχουν αρχίσει να γράφονται τα πρώτα σενάρια.
Σύμφωνα με τον Guardian, ποτέ έως τώρα δεν έχει αποσυρθεί υποψήφιος από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Αν οι Δημοκρατικοί αναγκαστούν να το κάνουν αυτό, οι υποστηρικτές του Μπέρνι Σάντερς επιμένουν ότι εκείνος θα είναι το φαβορί για να αντικαταστήσει την Κλίντον. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα όμως, η ηγεσία του κόμματος πιθανότατα θα προτιμούσε τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Με δεδομένη τη χρονική στιγμή, τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Σάντερς θα μπορούσαν να αποδειχθούν αποτελεσματικοί απέναντι στους ανεξάρτητους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης, τους οποίους προσελκύει ο Τραμπ, εκτιμά ο Guardian. Κάποιοι, στο στρατόπεδο της Κλίντον, ίσως να προτιμούσαν τον υποψήφιο αντιπρόεδρό της, Τιμ Κέιν, ως αντικαταστάτη της. Ομως, συνεχίζει το δημοσίευμα, ακόμη και αυτή η εναλλακτική θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στον Τραμπ, σε μία δύσκολη φάση της κούρσας για τον Λευκό Οίκο.
Πάντως, όπως αναφέρει η Telegraph, η Κλίντον μπορεί να αντικατασταθεί μόνο αν αποφασίσει η ίδια να αποσυρθεί, καθώς οι Δημοκρατικοί δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν έναν υποψήφιο ακατάλληλο και να τον αποσύρουν.
http://taxalia.blogspot.gr