Τρίτη, Σεπτεμβρίου 13

ΔΕΘ: Όχι άλλο άρτο, μόνο σανό !

Του Άγη Βερούτη 

Η έρευνα της Marc για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ για την ελληνική οικονομία προβλέπει χιλιάδες νέα λουκέτα, μειώσεις μισθών, ενώ οι απλήρωτοι φόροι, τα χρέη στα Ταμεία, τα "κόκκινα" δάνεια και οι οφειλές σε ΔΕΚΟ, τα μη εξυπηρετούμενα ιδιωτικά χρέη δηλαδή, εκτινάχθηκαν στα 235 δισ. ευρώ!
Αυτό είναι 135% του ΑΕΠ! 
Μεγαλύτερο από το χρέος που μας έβαλε σε μνημόνια.
Το δημόσιο χρέος της εποχής ΓΑΠ έγινε ιδιωτικό χρέος της εποχής Τσίπρα.
– 3 στις 10 επιχειρήσεις δεν θα ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους,
– 28,1% των επιχειρήσεων προτίθεται να μειώσει μισθούς ή ώρες εργασίας τους επόμενους μήνες,
– 98,0% των επιχειρήσεων δεν θα προβεί σε οποιαδήποτε επένδυση έως τον Δεκέμβριο.
Αυτό άλλωστε φαίνεται και από το γεγονός πως 18.100 επιχειρήσεις -εκτιμάται από την ΓΣΕΒΕΕ- ότι θα κλείσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2016, και σαν επακόλουθο θα χαθούν 38.000 θέσεις εργασίας.
Σε ό,τι αφορά όμως στις υπαίτιες ενέργειες της κυβέρνησης για την αγορά εργασίας, το κράτος έχει ήδη προχωρήσει σε κατασχέσεις ή δέσμευση λογαριασμών 45.000 επιχειρήσεων. Με μέσον όρο τους 2,5 με 3 εργαζόμενους ανά εταιρία, αργά ή γρήγορα, αυτές θα απολέσουν τη δυνατότητα λειτουργίας χωρίς τραπεζικό λογαριασμό, εν μέσω capital controls, και έτσι θα προκληθεί απώλεια άλλων 135.000 θέσεων εργασίας.
Το σκηνικό που στήνεται για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι ζοφερό, με προβλεπόμενες απώλειες άνω των 170.000 θέσεων εργασίας ως την πρώτη εφαρμογή του κόφτη τον Απρίλιο του ‘17. 
Μικρή χτεσινή συγκομιδή των διεθνών ΜΜΕ:
(α) Bloomberg: "Πανωλεθρία ο Τσίπρας για την επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.”
(β) "Μόνο τα χρηματιστήρια στη Νιγηρία και τη Βενεζουέλα έχουν χειρότερες επιδόσεις από το Χρηματιστήριο Αθηνών”
Χωρίς επενδύσεις, τα υπάρχοντα επιχειρηματικά πάγια αποσβένονται χωρίς να αντικαθίστανται. Απαξιώνονται, παρασύροντας μαζί τους και την απασχόληση. 
Χωρίς απασχόληση δεν υπάρχει φοροδοτική ικανότητα. 
Χωρίς φοροδοτική ικανότητα δεν εισπράττονται φόροι και τελικά δεν μπορεί να υπάρξει αναδιανομή που επαγγέλλονται οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
Όποιος λέει διαφορετικά δεν ξέρει πως λειτουργεί η οικονομία. 
Ή ξέρει και λέει ψέμματα.
Γι’αυτό και τα μόνα δωράκια που μπορεί να τάξει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αφορούν μόνον τα πρώτα €80 εκατομμύρια που ελπίζει να εισπράξει η κυβέρνηση από τον αντισυνταγματικό πλειστηριασμό των αδειών τηλεοπτικών καναλιών, πριν προλάβει τον ακυρώσει η ολομέλεια του ΣτΕ. 
Αυτά είναι λίγο λιγότερα από τις πληρωμές των ελληνικών συντάξεων για ΜΙΑ (1) ΗΜΕΡΑ!
Αν τάξει ο πρωθυπουργός παραπάνω, τότε ξεκάθαρα επαναλαμβάνει το "σκίσιμο μνημονίων” του ‘14, το "παράλληλο πρόγραμμα” του ‘15. 
Βέβαια, η κυβέρνηση έχει ήδη προσφέρει "θεάματα” στους σανοφάγους τους, αφού πρώτα έφτιαξε μια φτηνή αρένα με γυψοπλάκ και κάμερες, και πέταξε μέσα τους υποψήφιους καναλάρχες, άπλυτους και άκαπνους για 3 ημέρες προκειμένου να φαγωθούν μεταξύ τους, εξευτελίζοντάς τους με διαδικασίες καζίνου.
Πάντως για "άρτο” δεν βγαίνει ο λογαριασμός. 
Ούτε καν για ποπκόρν.
Μάλλον για σανό το βλέπω πάλι.
Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο twitter @Agissilaos

agissilaos@gmail.com