Σάββατο, Σεπτεμβρίου 17

Αποστασιοποίηση, έλλειμμα αξιοπιστίας, κυρίαρχος ο «κανένας»

Ανοιγμα της ψαλίδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αποτυπώνουν δύο δημοσκοπήσεις. Εννέα στους δέκα υποστηρίζουν ότι εγκαταλείφθηκε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Είσοδο στη Βουλή για την Ζωή Κωνσταντοπούλου
Αποστασιοποίηση, έλλειμμα αξιοπιστίας, κυρίαρχος ο «κανένας»

 Μετά από 7 χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης και σκληρής λιτότητας που οδηγεί σε φτωχοποίηση μεγάλα στρώματα του πληθυσμού κι ενώ τα κόμματα  αδυνατούν να αρθρώσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, το πολιτικό σύστημα έχει απαξιωθεί πλήρως. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν εμπιστεύεται πλέον κανένα κόμμα, εκτιμώντας ότι
με οποιαδήποτε κυβέρνηση τίποτε επί της ουσίας δεν πρόκειται να αλλάξει. Χωρίς ελπίδα για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και χωρίς πίστη σε επίδοξους "σωτήρες", το εκλογικό σώμα στέκεται αμήχανο μπροστά στις επιλογές που του προσφέρονται.
Η δυσπιστία προς το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα αποτυπώνεται στα αποτελέσματα πολλών δημοσκοπήσεων. Σχεδόν οι  μισοί πολίτες (4 στους 10) δηλώνουν τώρα ότι δεν έχουν τι να ψηφίσουν, ή ότι δεν θα πήγαιναν στις κάλπες αν γινόταν τώρα εκλογές.
Ακόμη μεγαλύτερο είναι το ποσοστό εκείνων που δεν εμπιστεύονται ως πρωθυπουργό ούτε τον Τσίπρα ούτε τον Μητσοτάκη.
Ενα ακόμη στοιχείο απαξίωσης του πολιτικού συστήματος και έλλειψης εμπιστοσύνης στα κόμματα είναι το ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών που ψήφισαν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και έχουν απογοητευθεί, δεν στρέφεται προς τη ΝΔ, ούτε σε άλλα κόμματα.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις  φέρουν ως πρώτο κόμμα τη ΝΔ, χωρίς όμως να προσελκύει ψηφοφόρους που δεν την ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές. Το ποσοστό της αυξάνεται μόνον κατ αναλογία στην αναγωγή, επειδή πέφτουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και αυξάνονται οι αναποφάσιστοι.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ALCO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά» η ΝΔ εμφανίζει μεν προβάδισμα ωστόσο θεωρεί μεγάλο πρόβλημα το παρελθόν της 
Αναλυτικότερα καταγράφεται
• Προβάδισμα 7,1% της ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ
•    Γαλάζιο προβάδισμα με 26,1% έναντι 19%
•    Μεγαλύτερη κατά 7 μονάδες η εμπιστοσύνη στον Μητσοτάκη
•    Στο 83% η συσπείρωση στην αξιωματική αντιπολίτευση
•    Μεγάλο πρόβλημα το κυβερνητικό της παρελθόν
Έλλειμα αξιοπιστίας για Τσίπρα
•    Το 75% των πολιτών δεν εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό
•    Το 85% δηλώνει μη ικανοποιημένο από την απόδοση της κυβέρνησης
•    Σχεδόν 9 στους 10 λένε ότι εγκατέλειψε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης
Δημοσκόπηση Τvxs: Αναποφάσιστοι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ
Προβάδισμα 8 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία δίνει στην πρόθεση ψήφου η μεγάλη δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το tvxs.gr, με τη διαφορά να περιορίζεται στο 5% στην τελική εκτίμηση ψήφου και μετά την αναγωγή των αναποφάσιστων και της αδιευκρίνιστης ψήφου.
Από τη γενική εικόνα και τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας, προκύπτει ότι η δημοσκοπική επικράτηση της ΝΔ δεν οφείλεται σε αύξηση των δικών της ποσοστών, που στην πρόθεση ψήφου παραμένουν καθηλωμένα κοντά στο 20%, αλλά στην αποστασιοποίηση της μεγαλύτερης μερίδας των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι όμως δεν στρέφονται προς τη ΝΔ ή προς κάποιο άλλο κόμμα, αλλά παραμένουν αναποφάσιστοι.
Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ εμφανίζει ποσοστό 21% έναντι 13% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 4,9%, η Χρυσή Αυγή με 4,6%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 3,1%, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 2,1%, το Ποτάμι με 1,6%, η Ενωση Κεντρώων με 1,4%, η Λαϊκή Ενότητα με 1% και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 1%.
Αναποφάσιστο δηλώνει το 18% των ερωτηθέντων, Λευκό ή άκυρο επιλέγει το 11,2%, ενώ το 9,9% δηλώνει ότι «δεν θα ψηφίσει». «Δεν ξέρω/ Δεν απαντώ» δηλώνει το 2,8% των ερωτηθέντων, ενώ «άλλο κόμμα» επιλέγει το 4,5%. Συνολικά, το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου κι εκείνων που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν ανέρχεται στο 41,9%.
Εκτίμηση ψήφου
Μετά την αναγωγή, στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 5%, ενώ την είσοδό της στη Βουλή φαίνεται να εξασφαλίζει η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Αντιθέτως, εκτός Βουλής μένουν το Ποτάμι, η Ενωση Κεντρώων και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.
Αναλυτική, η μέση εκτίμηση ψήφου δίνει τα εξής ποσοστά:
Νέα Δημοκρατία: 32%
ΣΥΡΙΖΑ: 27%
ΚΚΕ: 7,5%
Χρυσή Αυγή: 7,5%
Δημοκρατική Συμπαράταξη: 6,5%
Πλεύση Ελευθερίας: 3,5%
Το Ποτάμι: 2,5%
Ενωση Κεντρώων: 2,5%
Ανεξάρτητοι Ελληνες: 2%
Λαϊκή Ενότητα: 1,5%
Αλλο κόμμα: 8%
Οι συσπειρώσεις και οι μετακινήσεις
Από τον πίνακα που αφορά τις συσπειρώσεις των κομμάτων και τις μετακινήσεις ψηφοφόρων, προκύπτει ιδιαίτερα υψηλή συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας και, αντιθέτως, ευρεία αποσυσπείρωση για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι ενδεικτικό ότι από όσους δηλώνουν ότι σήμερα θα ψήφιζαν ΝΔ, το 2015 είχε ψηφίσει επίσης ΝΔ και ένα 9% είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχα, από όσους σήμερα δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ, το 2015 το 1% είχε ψηφίσει ΝΔ και μόνον το 36% είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Παρά την αποσυσπείρωση αυτή, πάντως, όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία του πίνακα, οι αποστασιοποιημένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνονται να μετακινούνται μαζικά σε κάποιο άλλο κόμμα ή κόμματα.
Οι εξαγγελίες Τσίπρα – Μητσοτάκη
Στο μέτωπο των εξαγγελιών, το 56% κρίνει θετικά μεν αλλά δεν θεωρεί ότι θα υλοποιηθεί την δέσμευση του πρωθυπουργού ότι τα 246 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες θα διατεθούν για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Το 22% την κρίνει θετικά και θεωρεί ότι θα την υλοποιήσει, ενώ το 18% την κρίνει αρνητικά.
Επίσης, το 54% κρίνει θετικά αλλά δεν θεωρεί ότι θα υλοποιηθεί η εξαγγελία Μητσοτάκη για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια. Το 18% την κρίνει θετικά και θεωρεί ότι θα την υλοποιήσει, ενώ το 23% την κρίνει αρνητικά.
Η παρουσία στη ΔΕΘ
Σε ό,τι αφορά τη «μονομαχία» Τσίπρα – Μητοστάκη, το 61% κρίνει αρνητικά την ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της έκθεσης της Θεσσαλονίκης, το 16% την κρίνει θετικά και το 20% ούτε θετικά, ούτε αρνητικά. 
Αντίστοιχα, το 61% κρίνει αρνητικά τις απαντήσεις που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, το 16% θετικά, και το 22% ούτε θετικά, ούτε αρνητικά.
Επίσης, το 50% έχει «χαμηλές προσδοκίες» για την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, το 10% έχει «υψηλές προσδοκίες» και θεωρεί ότι θα ακούσει «θετικές προτάσεις», ενώ το 27% θεωρεί ότι «δεν θα ακούσει κάτι διαφορετικό ή ενδιαφέρον».
Καταλληλότερος πρωθυπουργός
Στο ερώτημα ποιός είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 30% εναντι 25% του Αλέξη Τσίπρα. «Κανένας από τους δύο» απαντά αυθόρμητα το 43%, ενώ το 2% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».
Η παράσταση νίκης
Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται με 61%, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει ποσοστό 21%, ενώ το 3% βλέπει πρώτο «άλλο κόμμα» (αυθόρμητη απάντηση) και το 15% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».
http://www.sofokleousin.gr/