Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 15

Καζάνια που βράζουν η Χίος και η Λέσβος . Με άγριο ξύλο και χημικά οι αντίχριστοι Συριζαίοι θέλουν να επιβάλλουν στους κατοίκους Χίου και Μυτιλήνης να ζήσουν με τους λαθρομετανάστες!

Φουντώνει η οργή κατοίκων και προσφύγων - Επεισόδια σημειώθηκαν και στα δύο νησιά

Καζάνια που βράζουν η Χίος και η Λέσβος
Με καζάνια που βράζουν μοιάζουν η Χίος και η Λέσβος, καθώς η αγανάκτηση ξεχειλίζει για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στα hot spot των νησιών.
Επεισόδια σημειώθηκαν χτες στη Χίο, με χρήση χημικών, συλλήψεις και ξυλοδαρμούς, κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου διαμαρτυρία για τις επιπτώσεις του προσφυγικού στο
νησί. Παράλληλα, στα άκρα φτάνει και η κατάσταση στη Λέσβο και συγκεκριμένα στη Μόρια καθώς συγκρούσεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης μεταξύ Αφρικανών και Αφγανών, την ώρα που οι κάτοικοι προγραμματίζουν διαμαρτυρίες και καταλήψεις για την επόμενη βδομάδα.

Νύχτα με έκτροπα και συλλήψεις στη Χίο

Η συγκέντρωση το απόγευμα της Τετάρτης στην κεντρική πλατεία της Χίου εξελίχθηκε αρχικά χωρίς προβλήματα, τα πνεύματα όμως άρχισαν να οξύνονται όταν ομάδα διαμαρτυρομένων, στην οποία είχαν εισχωρήσει άτομα του ακροδεξιού χώρου, κινήθηκαν με κατεύθυνση αρχικά τον άτυπο καταυλισμό στο ΔΗΠΕΘΕ και στη συνέχεια προς τον δημοτικό καταυλισμό της Σούδας.
Οι πρώτες αψιμαχίες έγιναν κοντά στον άτυπο καταυλισμό του ΔΗΠΕΘΕ χωρίς όμως να διασπαστεί ο αστυνομικός κλοιός που είχε αναπτυχθεί εκεί από άνδρες των ΜΑΤ. Η πορεία συνεχίστηκε, ενώ κάποιοι επιχείρησαν να κατευθυνθούν προς τους καταυλισμούς μέσω της οδού Οινοπίωνος, η οποία επίσης είχε αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις. Στο σημείο αυτό και περίπου στις 8 το βράδυ σημειώθηκαν συγκρούσεις αστυνομικών με τους διαδηλωτές και έγινε περιορισμένη χρήση χημικών.
dsc_0472_0
Τελικά οι αστυνομικοί υποχώρησαν και διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την πίσω πλευρά του καταυλισμού της Σούδας, όπου και είχαν ανασυνταχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Παράλληλα, μέσα στον καταυλισμό είχαν ξεσηκωθεί ομάδες προσφύγων και μεταναστών, προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν επίθεση, ενώ εκτός από τα συνθήματα υπέρ της άμεσης χορήγησης ασύλου κάποια στιγμή πέταξαν και πέτρες προς την κατεύθυνση των αστυνομικών, χωρίς όμως να σημειωθούν τραυματισμοί.
Η πορεία κατέληξε στην κεντρική πλατεία της Χίου όπου ομάδες παρέμεναν συγκεντρωμένες μέχρι τα μεσάνυχτα όπου επανήλθε πλήρως η ηρεμία. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων συνελήφθη ένας «αλληλέγγυος», ενώ μία γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο εξ αιτίας της χρήσης χημικών.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων δέχτηκαν επίθεση και δημοσιογράφοι τοπικών μέσων, και κυρίως ο διευθυντής της ιστοσελίδας www.astraparis.gr Γιάννης Στεβής, από τον εμφανιζόμενο ως εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής στη Χίο κ. Ματθαίο Μερμηγκούση, ο οποίος τον χτύπησε στο χέρι, του άρπαξε την κάμερα και την πέταξε στο έδαφος. Η επίθεση στον κ. Στεβή έγινε ενώ αυτός βρισκόταν πίσω από την γραμμή των ΜΑΤ και άλλων αστυνομικών, οι οποίοι αρνήθηκαν να προβούν σε σύλληψη του κ. Μερμηγκούση.
Προηγουμένως, σε άλλο περιστατικό δέχθηκε φραστική επίθεση ο δημοσιογράφος του politischios.gr Παντελής Φύκαρης, ενώ άλλοι δημοσιογράφοι καταδιωκόμενοι κατέφυγαν σε καταστήματα της περιοχής ή απομακρύνθηκαν για να αποφευχθούν σοβαρότερα επεισόδια σε βάρος τους.

ΣΥΡΙΖΑ Χίου: Τα επεισόδια έγιναν με ανοχή της αστυνομίας

Για επαναλαμβανόμενες ακραίες συμπεριφορές από «γνωστούς γραφικούς ακροδεξιούς σε όλη τη Χίο», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου, σημειώνοντας ότι η κατάληξη της συγκέντρωσης ήταν αναμενόμενη «αφού σχεδόν πάντα έχουν την ανοχή της αστυνομίας».
Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου «συγκεκριμένοι ακραίοι, χρησιμοποιώντας αυτό που μόνο έχουν, το μίσος για τον άνθρωπο, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία σπέρνουν  τον τρόμο και τον πανικό, στοχοποιώντας πολίτες και δημοσιογράφους που κάνουν την δουλειά τους».
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή της καταγγέλλει «τη χθεσινή συγκέντρωση «ομάδων πολιτών» στην πλατεία Βουνακίου, που χωρίς ταυτότητα και μέσα από συνθήματα  που επί μέρες διαλαλούσε ο γνωστός τελάλης  προσπάθησαν να σπείρουν στο νησί μας την μισαλλοδοξία», όπως αναφέρει το politischios.gr.
Παράλληλα καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων που έγιναν παρουσία της αστυνομίας και υπογραμμίζει ότι περιμένει να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Στα άκρα και οι κάτοικοι της Μόριας

Οι ζημιές στο χωριό από εξεγερμένους και εξοργισμένους ταυτόχρονα μετανάστες που εγκαταλείπουν το hot spot της Μόριας αποτέλεσαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους κατοίκους.  Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, σύγκρουση σημειώθηκε ανάμεσα σε Αφρικανούς και Αφγανούς, ως αποτέλεσμα της πολύμηνης παραμονής χιλιάδων ανθρώπων σε μια δομή που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τους.
Η σύγκρουση εξελίχθηκε στη 1 μετά μεσάνυχτα και ξέσπασε όταν ομάδα Αφγανών επιτέθηκε σε βορειοαφρικανούς με ξύλα και πέτρες. Οι βορειοαφρικανοί αντεπιτέθηκαν και η σύρραξη γενικεύτηκε.
Υπήρξαν μικροτραυματισμοί οι οποίοι αντιμετωπίσθηκαν από εργαζόμενους σε ΜΚΟ που επιχειρούν στο hot spot. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν άλλη μια διαφυγή από το hot spot μεγάλης ομάδας, κυρίως μεταναστών, που προστέθηκαν σε όλους όσοι ζουν, εδώ και καιρό, στο κέντρο της πόλης και διανυκτερεύουν σε δημόσιους χώρους και πάρκα.
Ήδη από την Τρίτη, οι κάτοικοι είχαν ανακοινώσει κινητοποιήσεις διεκδικώντας άμεση αποσυμφόρηση του hot spot.
«Δεν μπορεί ένα χωριό να σηκώνει το βάρος του προσφυγικού ζητήματος του νησιού, με 5.000 εγκλωβισμένους και αγανακτισμένους ανθρώπους, οι οποίοι δικαίως διαμαρτύρονται. Όμως και ο κόσμος εδώ δεν αντέχει άλλο», υποστηρίζει ο πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Μόριας, Νίκος Τρακέλλης, όπως αναφέρει το lesvosnews.net.
prosfyges_moria_lesvos
Πριν λίγους μήνες τα απανωτά κρούσματα διαρρήξεων σε σπίτια και οι ζημιές στα κτήματα προκάλεσαν την επεισοδιακή λαϊκή συνέλευση κατά την οποία απαιτήθηκαν άμεσες λύσεις από τους τοπικούς φορείς και τα αρμόδια υπουργεία. «Αντί αυτού, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στο hot spot αυξάνεται συνεχώς, ενώ οι συμπλοκές και οι διαμαρτυρίες γίνονται πλέον καθημερινότητα», λέει ο κ. Τρακέλλης. Εκφράζοντας τους φόβους των κατοίκων που υποστηρίζουν πως όσο περνάει ο καιρός αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στο hot spot και όσο παρατείνεται ο εγκλωβισμός τους θα υπάρξουν και άλλα προβλήματα σε βάρος της τοπικής κοινωνίας. «Ο κόσμος πώς θα πάει στα κτήματά του το χειμώνα όταν έχουν κατακλυστεί από πρόσφυγες και μετανάστες που δεν χωράνε πλέον στο hot spot; Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες, η παραβατικότητα θα κάνει την εμφάνισή της και πάλι. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», τονίζει ο πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε τη Δευτέρα το βράδυ και αποφάσισε σε πρώτη φάση μια σειρά από κινητοποιήσεις οι οποίες και θα κλιμακωθούν όσο  η κατάσταση δεν αλλάζει.
Σύμφωνα με την απόφαση θα πραγματοποιηθεί συμβολική κατάληψη στο Δημοτικό σχολείο και το Γυμνάσιο της Μόριας την ερχόμενη Δευτέρα  19 Σεπτεμβρίου, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί πορεία στο κέντρο της Μυτιλήνης και παράσταση διαμαρτυρίας στη  Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και  το Δήμο Λέσβου.
Η ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο hot spot της Μόριας έχει οδηγήσει πολλούς μετανάστες και πρόσφυγες στους δρόμους της πόλης της Μυτιλήνης. Γύρω από το λιμάνι, στα Τσαμάκια, στο άγαλμα της Ελευθερίας, στα Μπλόκια σε πολλούς δημόσιους χώρους πολλές δεκάδες μετανάστες στη συντριπτική τους πλειοψηφία βορειοαφρικανοί κοιμούνται στην ύπαιθρο. Μακριά από τη «φυλακή» όπως την αποκαλούν, της Μόριας όπου η ένταση και οι συμπλοκές έχουν γίνει καθημερινότητα.
 newsbeast.gr