Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 30

Η χοληστερόλη, η Μεσογειακή διατροφή και οι στατίνες

Ελιές, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Μεσογειακής διατροφής.
Οι στατίνες είναι φάρμακα τα οποία έχουν την ικανότητα να μειώνουν μέσα στο αίμα τα επίπεδα της χοληστερόλης.
Όμως ο συνδυασμός της Μεσογειακής διατροφής και των φαρμάκων αυτών, πετυχαίνει μεγαλύτερη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα και ταυτόχρονα διορθώνει ορισμένες μεταβολικές διατροφικές ανωμαλίες που προκαλούνται από τις στατίνες. 
Αναμφίβολα τα ψηλά επίπεδα χοληστερόλης μέσα στο αίμα, αυξάνουν τα καρδιακά
επεισόδια. Η στεφανιαία νόσος που χαρακτηρίζεται από την στένωση των στεφανιαίων αρτηριών που τροφοδοτούν την καρδία, οδηγεί στη στηθάγχη και στο έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Η χοληστερόλη, το κάπνισμα, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου που προδιαθέτουν για σοβαρά καρδιακά επεισόδια.
Οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Η οικογένεια των φαρμάκων αυτών έχει την ιδιότητα να μειώνει την "κακή" χοληστερόλη LDL, να αυξάνει την "καλή" χοληστερόλη HDL και να μειώνει τα τριγλυκερίδια στο αίμα. Με τον τρόπο αυτό μειώνουν αποτελεσματικά τον κίνδυνο δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας στον αυλό των αρτηριών, η οποία είναι υπεύθυνη για τη στένωση και την πλήρη απόφραξη των αγγείων.
Η Μεσογειακή δίαιτα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην καρδία και στα αγγεία. Μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών και εγκεφαλικών αγγειακών επεισοδίων.
Η Μεσογειακή δίαιτα είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, φυτικής προέλευσης λίπη, ελαιόλαδο, σιτηρά, ξηρούς καρπούς και όσπρια. Τα λίπη που περιέχονται στη δίαιτα αυτή είναι κυρίως ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως αυτά που περιέχονται στο ελαιόλαδο. Τα κορεσμένου τύπου λίπη, μπορεί είναι νοσηρά για τον οργανισμό και προέρχονται από ζωικές πηγές.
Μια έρευνα που έγινε στη Φιλανδία, διερεύνησε την αποτελεσματικότητα των στατινών και της Μεσογειακής δίαιτας όσον αφορά τη μείωση της χοληστερόλης.
Η ιδιαιτερότητα της κλινικής αυτής έρευνας έγκειται στο γεγονός ότι διερευνήθηκαν οι δύο μέθοδοι, η κάθε μια ξεχωριστά αλλά και το αποτέλεσμα τους όταν εφαρμόζονταν ταυτόχρονα και οι δύο μαζί.
Η έρευνα έγινε σε 120 άνδρες οι οποίοι έπασχαν από ψηλή χοληστερόλη στους οποίους προηγουμένως δεν χορηγήθηκε θεραπεία.
Τα αποτελέσματά τους έδειξαν τα ακόλουθα:
  1. Η Μεσογειακή διατροφή, αλλά και οι στατίνες μείωναν τη χοληστερόλη στο αίμα. Όταν δίνονταν μαζί, τα ευεργετικά αποτελέσματα συναθροίζονταν με μεγαλύτερη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης
     
  2. Και οι δύο μέθοδοι μείωναν ουσιαστικά την ολική χοληστερόλη και την LDL, όμως η στατίνη που χρησιμοποιήθηκε, η simvastatin (Zocor) μείωνε τα επίπεδα αυτά 3 φορές περισσότερο
     
  3. Η στατίνη είχε σαν αρνητική επίδραση τη μείωση στο αίμα 3 σημαντικών αντι-οξειδωτικών ουσιών, της βιταμίνης Ε, της βήτα καροτίνης και του ubiquinol, κατά 16% έως 22%. Η Μεσογειακή διατροφή μείωνε πολύ λίγο τις ουσίες αυτές
     
  4. Η στατίνη προκαλούσε μια βλαβερή επιπλοκή που ήταν η αύξηση των επιπέδων της ινσουλίνης μέσα στο αίμα ενώ η Μεσογειακή δίαιτα όταν λαμβανόταν ταυτόχρονα με το φάρμακο χαμήλωνε τα ψηλά επίπεδα της ινσουλίνης.
Η κλινική αυτή έρευνα είναι ενδιαφέρουσα και οι γιατροί όσο και οι ασθενείς που πάσχουν από ψηλά επίπεδα χοληστερόλης είναι καλό να την προσέξουν.
Η ορθή διατροφή αποδεικνύεται αναπόσπαστο μέρος της καταπολέμησης της ψηλής χοληστερόλης και τα φάρμακα από μόνα τους πετυχαίνουν λιγότερα παρά ο συνδυασμός και των δύο.
Επιπρόσθετα η Μεσογειακή διατροφή ενδυναμώνει τη δράση των φαρμάκων όπως οι στατίνες και εξαλείφει ανεπιθύμητες παρενέργειες τους.
  www.medlook.net