Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 28

Ιταλία: Φθινόπωρο στις λίμνες


Για πολλούς είναι η ελπίδα να δουν τον Τζορτζ Κλούνεϊ πίσω από τα παράθυρα της πολυδιαφημισμένης Villa Oleandra ή στο τιμόνι του σκάφους του. Πάντα καταδεκτικός και ευγενικός, εδώ και μια δεκαετία περίπου ζει στο Laglio από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβρη. Ο Κλούνεϊ θέλησε να πουλήσει τη βίλα του αλλά και φέτος το καλοκαίρι επέστρεψε σε αυτή.
Για άλλους είναι οι αιωνόβιες βίλες με τους ολάνθιστους κήπους και τα απογευματινά λιμοντσέλι πλάι στα χρυσαφένια νερά της πιο φωτογενούς λίμνης στον κόσμο.







Βρισκόμαστε σε υψόμετρο 1.200 μέτρων και η θέα είναι μοναδική: από την πεδιάδα του Μιλάνου μέχρι το Monte Rosa και από τις χιονισμένες Άλπεις μέχρι τη λίμνη του Κόμο, σε σχήμα ανάποδου Υ. Χωρίς αμφιβολία, η Κόμο είναι η ομορφότερη από τις ιταλικές λίμνες και το Bellagio, το πιο γοητευτικό και συνάμα πιο τουριστικό χωριό της. Παρέα με το Menaggio στα δυτικά του και το Varenna στα ανατολικά, δημιουργούν ένα “τρίγωνο” γεμάτο βίλες, εντυπωσιακούς κήπους, celebrities, αστέρες του Χόλιγουντ, ποδοσφαιριστές αλλά και τους πανταχού παρόντες Ρώσους μεγιστάνες. Γύρω από την Κόμο, διασκορπισμένα δεκάδες άλλα χωριουδάκια περιμένουν να τα ανακαλύψουν οι ψαγμένοι μηχανόβιοι αλλά και οι λάτρεις του νερού με ένα από τα καραβάκια που πραγματοποιούν τις καθιερωμένες κρουαζιέρες. Μην παραλείψετε να ανεβείτε με το τελεφερίκ στο Brunate, για ν' απολαύσετε την καλύτερη θέα στη λίμνη, με φόντο τις χιονισμένες Άλπεις.






HIGHLIGHT
Επισκεφτείτε τη Villa del Balbianello, όπου γυρίστηκαν σκηνές των Star Wars 2: Η Επίθεση των Κλώνων, Ocean's Twelve και Casino Royale. Είναι η πιο όμορφη βίλα της περιοχής, με φροντισμένους κήπους που κατηφορίζουν μέχρι τα νερά της λίμνης (Dossi di Lavedo, τηλ.: 0039 0344 56110, είσοδος από €5).





ΔΙΑΜΟΝΗ
Villa d’Este Η απόλυτη επιλογή διαμονής των VIPs που καταφτάνουν με ιδιωτικό ελικόπτερο και κοιμούνται σε πολυτελείς σουίτες με φίνα μάρμαρα και οροφογραφίες που χρονολογούνται από την εποχή που έμενε εδώ ο Ναπολέοντας. Συγκλονιστικής ομορφιάς οι κήποι με την εξωτερική πισίνα που νομίζεις ότι αιωρείται πάνω από τη λίμνη (Via Regina 40, Cernobbio, τηλ.: 0039 0313 481, www.villadeste.it).



Casa sull’Albero Ολοκαίνουριο και μέλος των Design Hotels, βρίσκεται στις νοτιοανατολικές όχθες της Κόμο. Διαθέτει 12 σουίτες και δωμάτια, όλα περιτοιχισμένα από διάφανο γυαλί που επιτρέπει απρόσκοπτη θέα στη διάσημη λίμνη και τα γύρω βουνά. Στα συν η εξωτερική πισίνα και το γυμναστήριο (Viale Penati 5-7, Malgrate, τηλ.: 0039 0341 1880440, www.casa-sullalbero.it).



Grand Hotel Menaggio
Πλήρως ανακαινισμένο και πολυτελές, το εντυπωσιακό κτίριο βρίσκεται ακριβώς μπροστά στη λίμνη και διαθέτει 94 δωμάτια και σουίτες, κομψό εστιατόριο με τοπικά πιάτα, μπαρ και πισίνα (Via IV Novembre 77, Menaggio, τηλ.: 0039 0344 30 640, www.grandhotelmenaggio.com).



ΦΑΓΗΤΟ
Mistral Τα έχει όλα: και αστέρι Michelin για την μοριακή κουζίνα του σεφ Ettore Bocchia και εξαιρετική τοποθεσία σε βεράντα θέα στη λίμνη. Σπεσιαλιτέ τα ψάρια που καταφτάνουν από τη λίμνη και σοτάρονται με βούτυρο και φασκόμηλο και φινάλε με μιλφέιγ με αχλάδια, μους τυριού και παγωτό μέλι (Via Roma, 1 Bellagio, τηλ.: 0039 031 956435, www.ristorante-mistral.com, από €60 το άτομο).

Ristorante Barchetta Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου του Bellagio, το εστιατόριο δεν σερβίρει ψάρια όπως συνηθίζεται αλλά τοπικές σπεσιαλιτέ όπως ριζότο με φιστίκια και φουντούκια, ραβιόλια γεμιστά με κατσικίσιο τυρί σε σος αχλαδιού αλλά και πεντατρύφερο αρνάκι με δεντρολίβανο (13 Salita Mella, Bellagio, τηλ.: 0039 031 951389, www.ristorantebarchetta.com, από €30 το άτομο).

Ristorante Sociale Ρομαντικό ντεκόρ και σπιτική κουζίνα και ατμόσφαιρα. Βρίσκεται δίπλα στο Teatro Sociale γι'αυτό και αποτελεί στέκι ηθοποιών που έρχονται για τα μοσχαρίσια εσκαλόπ με κρασί Μαρσάλα αλλά και το χειροποίητο τιραμισού στο τέλος (Via Rodari 6, Κόμο, τηλ.: 0039 031 264042, www.ristorantesociale.it, από €17 το άτομο).



-Λίμνη Ματζόρε
Στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ένας Αμερικανός κατατάσσεται σαν εθελοντής στον Ιταλικό Στρατό. Εκεί ερωτεύεται μία Εγγλέζα νοσοκόμα, την Κατερίνα και το ειδύλλιο τους κορυφώνεται σε ένα νοσοκομείο στο Μιλάνο. Όταν ο ίδιος κινδυνεύει να τουφεκιστεί, αποφασίζει να λιποτακτήσει περνώντας τη λίμνη Ματζόρε με μια βάρκα μαζί με την αγαπημένη του με προορισμό την Ελβετία. Αυτό είναι το θέμα του κορυφαίου μυθιστορήματος “Αποχαιρετισμός στα όπλα” του Έρνεστ Χέμινγουεϊ με πρωταγωνίστρια τη δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Ιταλίας.



Η λίμνη Ματζόρε έχει ένα μεγάλο ατού: παρόλο που βρίσκεται στους νότιους πρόποδες των ελβετικών Άλπεων, απολαμβάνει ήπιο κλίμα χειμώνα-καλοκαίρι κι έτσι η περιοχή είναι ντυμένη με μεσογειακή βλάστηση, ολάνθιστους κήπους και εξωτικά φυτά, με φόντο τις χιονισμένες βουνοκορφές. Χρησιμοποιώντας τα τοπικά φέρι, που εκτελούν συχνά δρομολόγια, θα περιηγηθείτε στις όχθες και τα νησάκια της με μια απαραίτητη στάση στα μπελ επόκ θέρετρα Stresa, Baveno και Cannobio στο κέντρο της λίμνης. Μη χάσετε τη βόλτα στο κάστρο της Angera, που θα βρείτε στη νοτιοδυτική της όχθη, καθώς και το γιγάντιο μπρούντζινο άγαλμα του πιο διάσημου γιου της οικογενείας, του Σεντ Κάρλο Μπορομέο. Από την Αντζερα θα πάρετε το φέρι μποτ και θα επισκεφτείτε την πανέμορφη μικροσκοπική εκκλησία Eremo di Santa Caterina του 17ου αιώνα, που φαίνεται σαν να αναδύθηκε από τις οροσειρές.





HIGHLIGHT
Η βόλτα στα νησάκια της λίμνης: το Ίζολα Μπέλα με το εντυπωσιακό μπαρόκ παλάτι των Βορομαίων και τους υπέροχους κήπους, το Ίζολα ντέι Πεσκατόρι (το νησί των ψαράδων), όπου θα δείτε τους ψαράδες να απλώνουν τα δίχτυα τους και το πιο απομακρυσμένο Ίζολα Μάντρε, άλλη μία έδρα της οικογένειας των Βορομαίων.




ΔΙΑΜΟΝΗ
Grand Hôtel des Iles Borromées Υπέρκομψο και πολυτελές, το ξενοδοχείο με την μπελ εποκ πρόσοψη και την υπέροχη θέα στη λίμνη, είναι ήδη διάσημο από το 1861 χάρη στο μυθιστόρημα “Αποχαιρετισμός στα όπλα του Χέμινγουεϊ. Θα βρείτε από πισίνες και γήπεδο τένις μέχρι ελικοδρόμιο (67 Corso Umberto I, Stresa, τηλ.: 0039 0323 938 938, www.borromees.it).



Il Sole di Ranco Ατμόσφαιρα σπιτιού στα 14 δωμάτια, με καλύτερες όλων τις Prestige Suites με διακόσμηση του 19ου αιώνα. Πισίνα, σάουνα με θέα στη λίμνη και εξαιρετικό εστιατόριο συμπληρώνουν τις παροχές (Piazza Venezia 5, Ranco, τηλ.: 0039 0331 976 507, www.ilsolediranco.it).

Hotel Verbano Η κατακόκκινη βίλα ξεχωρίζει στην άκρη του Ίζολα ντέι Πεσκατόρι και διαθέτει 12 δωμάτια σε γήινες αποχρώσεις αλλά και διάσημο εστιατόριο με τραπεζάκια δίπλα στη λίμνη (2 Via Ugo Ara, Isola dei Pescatori, τηλ.: 0039 0323 30 408, www.hotelverbano.it).



ΦΑΓΗΤΟ
Il Sole di Ranco Η οικογένεια Bovelli διευθύνει το εστιατόριο από το 1850 και σερβίρει υψηλή γαστρονομία που του έχει χαρίσει ένα αστέρι Michelin. O Carlo Brovelli και ο γιος του, ο Davide, ετοιμάζουν πολύχρωμα λαζάνια με γαρίδες και σάλτσα από γλυκό κρασί αλλά και ολόφρεσκα ψάρια από τη λίμνη (Piazza Venezia 5, Ranco, τηλ.: 0039 0331 976 507, www.ilsolediranco.it, από €50 το άτομο).

Milano Πιάστε τραπεζάκι στη βεράντα με θέα στη λίμνη παρέα με τους ντόπιους για να γευτείτε απλά πιάτα αλλά με βιολογικές πρώτες ύλες παραγωγής τους: από τα λαχανικά και τα αρνιά μέχρι το αλεύρι που αλέθουν σε παραδοσιακό πετρόμυλο και παρασκευάζουν τα ζυμαρικά (Corso Zanitello 2, Verbania, τηλ.: 0039 0323 556 816, www.ristorantemilanolagomaggiore.it, από €15 το άτομο).

Osteria degli amici H καλύτερη επιλογή για οικονομικό και αυθεντικό φαγητό. Πίτσα στον ξυλόφουρνο με ρόκα και γαρίδες, μοσχαρίσιο φιλέτο με δεντρολίβανο και ψητά ψάρια. Κάντε νωρίς κράτηση για να βρείτε τραπέζι στην κουκλίστικη αυλή κάτω από την κληματαριά (33 Via A. M. Bolongaro, Stresa, τηλ.: 0039 0323 30453, από €12 το άτομο).



-Λίμνη Γκάρντα
Το δυνατό σημείο της μεγαλύτερης λίμνης της Ιταλίας είναι οι άνεμοι που κρατούν τις θερμοκρασίες σε ιδανικά επίπεδα και ικανοποιούν τους windsurfers. Γύρω της, χωριουδάκια όπως το ήρεμο και καταπράσινο Sirmione με το γραφικό λιμάνι, τα πέτρινα σπίτια, τα στενά σοκάκια και το μεσαιωνικό φρούριο αλλά και τα Punta Portese, Salò και Gardone Riviera που συνθέτουν την Riviera Bresciana, την ιταλική και πιο low profile βερσιόν της Κυανής Ακτής.



Πιο βόρεια το ψαροχώρι Gargnano, το Riva del Garda με τα ψηλά κτίρια, το Torbole με την υπέροχη θέα στη λίμνη και το Desenzano, το αγαπημένο των windsurfers.


HIGHLIGHT
Ανάμεσα στις πόλεις Bardolino και Peschiera βρίσκεται η Gardaland, το μεγαλύτερο πάρκο ψυχαγωγίας της Ιταλίας. Είναι χωρισμένο σε παιχνίδια φαντασίας, αδρεναλίνης, περιπέτειας και θεάματος και απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους.


ΔΙΑΜΟΝΗ
Palace Hotel Villa Cortine Απόλυτη πολυτέλεια σε μεγαλοπρεπή βίλα με 54 δωμάτια και σουίτες, εντυπωσιακούς κήπους, συντριβάνια, μάρμαρα από τη Βερόνα, βυζαντινού τύπου τοιχογραφίες, ανατολίτικα χαλιά και πολυελαίους Murano. Υψηλή γαστρονομία στα εστιατόρια και ιδιωτική παραλία στα συν (6 Via Grotte, Sirmione, τηλ.: 0039 030 990 5890, www.palacehotelvillacortine.com).

Villa Fiordaliso Στον ρομαντικό αρ νουβό πύργο έκρυβε την ερωμένη του, Clara Petacci, ο Μουσολίνι τις τελευταίες του εβδομάδες. Ιδιωτική παραλία, υπέροχοι κήποι και το καλύτερο εστιατόριο της περιοχής συνθέτουν το σκηνικό (132 Corso Zanardelli, Gardone Riviera, τηλ.: 0039 0365 20158, www.villafiordaliso.it).



Grand Hotel Fasano Σε προνομιακή τοποθεσία, αποτελεί την καλύτερη value for money επιλογή με μπελ επόκ αισθητική, πισίνα, Spa, πελώριους κήπους δίπλα στη λίμνη αλλά και εξαιρετική κουζίνα με την υπογραφή του νεαρού σεφ Matteo Felter, γέννημα-θρέμμα από την περιοχή (Corso Zantelli 190, Gardone Riviera, τηλ.: 0039 0365 290220, www.ghf.it).


ΦΑΓΗΤΟ

La Rucola Ντεκόρ που συνδυάζει το μοντέρνο με το ρουστίκ στοιχείο κι ένα αστέρι Michelin στο εστιατόριο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Δυνατά πιάτα του τα ψάρια και τα θαλασσινά αλλά και τα επιδόρπια στο τέλος (Via Strentelle 7, Sirmione, τηλ.: 0039 030 916 326, www.ristorantelarucola.it, από €45 το άτομο).

Antica Trattoria alle Rose Υπέρκομψο εστιατόριο για ρομαντικό δείπνο με μενού στο οποίο κυριαρχούν τα μανιτάρια και το κρέας. Μια από τις καλύτερες επιλογές στην πόλη (Via Gasparo da Salò 33, Salò, τηλ.: 0039 0365 43220, www.trattoriaallerosesalo.com, από €30 το άτομο).

La Terrazza Το καλύτερο εστιατόριο στη βόρεια πλευρά της λίμνης για τοπική κουζίνα σε κομψό περιβάλλον. Καθίστε στα τραπεζάκια της βεράντας μπροστά στη λίμνη και απολαύστε πλούσια ψαρόσουπα και ριζότο λαχανικών (Via Pasubio 15, Torbole, τηλ.: 0039 0464 506 083, www.allaterrazza.com, από €20 το άτομο).



-Λίμνη Όρτα
Ένα παχύ στρώμα ομίχλης μοιάζει να εισβάλει από τα παράθυρα: είναι το “χαλί” που σκεπάζει κάθε μέρα τη μικροσκοπική λίμνη στα σύνορα με την Ελβετία προσθέτοντας μία μυστηριακή νότα στο ειδυλλιακό παραλίμνιο τοπίο. Εδώ, ελάχιστοι είναι οι τουρίστες που θα φτάσουν. Οι μυημένοι όμως γνωρίζουν ότι θα συναντήσουν γραφικά χωριουδάκια και ιστορικές εκκλησίες, από τις οποίες ξεχωρίζει η Μαντόνα ντελ Σάσο που στέκεται αγέρωχη επάνω σε βραχώδη λόφο στη δυτική πλευρά και θα μαγευτούν από την πιο όμορφη πόλη της λίμνης, την Όρτα Σαν Γκουίλιο.


Τα αυτοκίνητα απαγορεύονται κι εμείς περπατάμε στα λιθόστρωτα καλντερίμια, ανάμεσα στα ψηλά, εκρού σπιτάκια με τα γκρίζα κεραμίδια για να φτάσουμε στην κεντρική πλατεία, την Πιάτσα Μότα, όπου βρίσκεται το Παλατσότο, το πανέμορφο κτίριο του 16ου αιώνα με μαγευτική θέα στο ομώνυμο νησί. Απαραίτητη η στάση στα βιβλιοπωλεία, στα ντελικατέσεν, στο κοσμηματοπωλείο με κοσμήματα εποχής αλλά και στο συμπαθέστατο wine bar, το Enoteca Re di Coppe στο νούμερο 32 της Piazza Motta.




HIGHLIGHT
Η βόλτα με βαρκάκι στο νησί της λίμνης, το κουκλίστικο Isola San Giulio, όπου κυριαρχεί απόλυτη ηρεμία. Εκεί θα δείτε την πέτρινη επιβλητική εκκλησία του San Giulio, δημιούργημα του γεννημένου στην Αίγινα Αγίου Ιουλίου, η οποία λένε πως αποτελεί την εκατοστή κατά σειρά εκκλησία που έκτισε στη διάρκεια της ζωής του.





ΔΙΑΜΟΝΗ
Villa Crespi Το σκηνικό της βίλας μοιάζει να ξεπήδησε από ανατολίτικο παραμύθι: αραβουργήματα, μετάξια, μαρμάρινα μπάνια, ξύλινα πατώματα και έπιπλα του 18ου και 19ου αιώνα στα 14 δωμάτια. Κορυφαίο το ομώνυμο εστιατόριο, τιμημένο με δύο αστέρια Michelin (18 Via G. Fava, Orta San Giulio, τηλ.: 0039 0322 911 902, www.villacrespi.it).

Albergo San Rocco
Ατμόσφαιρα εποχής και παροχές τεσσάρων αστέρων σε μοναστήρι του 17ου αιώνα με υπέροχη θέα στη λίμνη και το διάσημο νησάκι της. Στα συν το κέντρο ευεξίας και το καλύτερο εστιατόριο της περιοχής (Via Gippini 11, Orta San Giulio, τηλ.: 0039 0322 911977, www.hotelsanrocco.it).


ΦΑΓΗΤΟ
Al Sorriso Θα χρειαστεί να κατευθυνθείτε στο μικροσκοπικό χωριό Soriso, 8 χλμ. νότια της λίμνης για να γευτείτε την εξαιρετική κουζίνα του τιμημένου με δύο αστέρια Michelin εστιατορίου. Η σεφ Luisa Valazza ετοιμάζει πιάτα μόνο με εποχικές και ολόφρεσκες πρώτες ύλες όπως ριζότο με αχλάδια, γαρίδες και κολοκυθοανθούς (Via Roma 18, Soriso, τηλ.: 0039 0322 983228, www.alsorriso.com, από €85 το άτομο).

San Rocco Εξαιρετικά πιάτα ζυμαρικών, ψητά λαχανικά και φρέσκα ψάρια από τη λίμνη συνοδεύονται από πολύ καλό κρασί και θέα στην Όρτα. Ένα από τα καλύτερα εστιατόριο της περιοχής στο ομώνυμο ξενοδοχείο (Via Gippini 11, Orta San Giulio, τηλ.: 0039 0322 911977, www.hotelsanrocco.it, από €20 το άτομο).

Da Mario
Απλή τρατορία όπου θα γευτείτε παρέα με τους ντόπιους νιόκι με ολόφρεσκα ψάρια. Θα την βρείτε ανηφορίζοντας το λόφο (Via Panoramica 26, τηλ.: 0039 0322 90425, από €12 το άτομο).


-Λίμνη Ιζέο
Φωλιασμένη σε μια παγωμένη κοιλάδα ανάμεσα στη Μπρέσα και το Μπέργκαμο, η μικροσκοπική λίμνη μπορεί να μην είναι γνωστή αλλά για πολλούς είναι η πιο όμορφη της Ιταλίας. Στα χωριά τριγύρω της θα δείτε κυρίως ντόπιους που μένουν και εργάζονται εκεί και λιγοστούς τουρίστες που απολαμβάνουν την παραλίμνια διαδρομή σε πεζόδρομους και φαρδιές πλατείες. Ιδανική η διαδρομή με το τρένο από το βόρειο Pisogne στο χωριουδάκι Iseo στο νότο της λίμνης, που έχει ψηφιστεί ως ένα από τα 20 καλύτερα χωριά της Ιταλίας.





HIGHLIGHT
Πάρτε το καραβάκι που ξεκινάει από το Sulzano και το Sale Marasino για να επισκεφτείτε το Monte Isola, ένα από τα μεγαλύτερα κατοικημένα νησιά σε λίμνη στην Ευρώπη. Πλήρης ηρεμία, μια χούφτα ψαροχώρια με κάτι λιγότερους από 2.000 κατοίκους, απουσία αυτοκινήτων και καταπράσινο, ορεινό σκηνικό.




ΔΙΑΜΟΝΗ

Hotel Araba Fenice Με παροχές 4 αστέρων, το ξενοδοχείο αποτελεί την πιο πολυτελή επιλογή διαμονής στη λίμνη. Πρόσφατα ανακαινισμένο, διαθέτει 43 δωμάτια και σουίτες, πισίνα ακριβώς δίπλα στη λίμνη και πολύ καλό εστιατόριο (Via Fenice 4, Iseo, τηλ.: 0039 030 9822004, www.arabafenicehotel.it).


Hotel Rivalago
Η πρόσφατη ανακαίνιση το μετέτρεψε σε κομψό ξενοδοχείο με προσεγμένα δωμάτια, πισίνα και γαλήνιους κήπους στην άκρη της λίμνης. Μείνετε στο δικό σας “σπίτι” δίπλα στη λίμνη, κάνοντας κράτηση στην Senior σουίτα των τριών υπνοδωματίων (Via Cadorna 7, Sulzano, τηλ.: 0039 030 985011, www.rivalago.com).


I Due Roccoli
Ρουστίκ εμπειρία διαμονής σε λόφο με 23 δωμάτια, από τα οποία ξεχωρίζουν αυτά με την θέα στη λίμνη. Μετά τις βόλτες στη φύση, επιστρέψτε για γεύμα με ντόπιες πρώτες ύλες και το εξαιρετικό κρασί της περιοχής, το Franciacorta (Via Silvio Bonomelli, τηλ.: 0039 030 9822977, www.idueroccoli.com).


ΦΑΓΗΤΟ

Zu' Κομψό εστιατόριο με μεγάλη βεράντα που καδράρει τη λίμνη. Η Patrizia εκτός από ολόφρεσκα ψάρια από τη λίμνη και ριζότο με γαρίδες ετοιμάζει και εξαιρετικά αρνίσια παϊδάκια με πουρέ από μελιτζάνα και πατάτα (Via XXV Aprile, 53, Riva di Solto, τηλ.: 0039 035 986004, http://ristorantezu.it, από €30 το άτομο).

Il Paiolo
Ο ιδιοκτήτης από την Πάρμα και η γυναίκα του που μαγειρεύει, έχουν ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης. Σπεσιαλιτέ εδώ δεν είναι τα ψάρια από τη λίμνη αλλά το χοιρινό (Piazza Mazzini 9 I, Iseo, τηλ.: 0039 030 9821074, από €20 το άτομο).

Al Porto Έχει ιστορία 150 χρόνων και σερβίρει ολόφρεσκα ψάρια και τοπικές σπεσιαλιτέ δίπλα στη λίμνη, απέναντι από το παλιό λιμάνι του χωριού. Αφήστε οπωσδήποτε χώρο για την Torta della nonna Giuditta, το “ανάποδο” κέικ με γιαούρτι και καραμελωμένα αχλάδια που ετοιμάζει η γιαγιά της οικογένειας (Porto dei Pescatori 12, Clusane sul lago, τηλ.: 0039 030 989014, www.alportoclusane.it, από €18 το άτομο).


Πηγή: www.arttravel.gr
 http://www.biscotto.gr/