Αλλάζουν όλα στα κόκκινα δάνεια: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

Αλλάζουν όλα στα κόκκινα δάνεια: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν - Κεντρική Εικόνα
Ποια λύση προτείνουν οι τραπεζίτες προκειμένου να μην χαθούν σπίτια και περιουσίες
Προς «κούρεμα» των προβληματικών δανείων προσανατολίζονται οι τράπεζες ως λύση για την αντιμετώπισή τους καθώς η έτερη επιλογή που προέκριναν μέχρι πρότινος, δηλαδή η πώλησή τους σε funds αποδεικνύεται ζημιογόνα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα funds για να αναλάβουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) που «βαραίνουν» τους ισολογισμούς των τραπεζών ζητούν πολύ χαμηλές τιμές, περίπου στο 25% της ονομαστικής αξίας του δανείου.
Ως λύση οι διοικήσεις προσανατολίζονται σε στοχευμένα «κουρέματα» δανείων, κυρίως επιχειρηματικών και στεγαστικών, με συγκεκριμένα κριτήρια, και πώληση καταναλωτικών κυρίως δανείων στα funds.
Ωστόσο, «κλειδί» για να προχωρήσει η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί ένα ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο ώστε να προστατεύονται τα στελέχη των τραπεζών που θα προχωρούν στις ρυθμίσεις αυτές.


Τα κριτήριαΒασικές προϋποθέσεις για το «κούρεμα» του δανείου είναι η αποδεδειγμένη αδυναμία του οφειλέτη να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή και να μην διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία ενώ θα λαμβάνεται υπ' όψιν και η οικογενειακή κατάσταση. Η επιλογή των δανείων εκτιμάται επίσης ότι θα γίνει με μεγάλη προσοχή και με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας ώστε να μην υπάρξει υπονόμευση των συνεπών δανειοληπτών.

Όσον αφορά τις πωλήσεις στα funds, αυτές θα αφορούν αρχικά σε παλιά καταναλωτικά δάνεια που είναι σε οριστική καθυστέρηση για πάνω από δύο χρόνια και για τα οποία έχουν γίνει πολύ υψηλές προβλέψεις.

Άλλα μέτρα που θα προωθηθούν παράλληλα με τα «κουρέματα» και τις πωλήσεις είναι οι πλειστηριασμοί ακινήτων που θα ξεκινήσουν άμεσα, καθώς ήδη είναι έτοιμοι οι πρώτοι φάκελοι με 2.000 ακίνητα.

Πηγή: Newmoney.gr